|
Autor |
Wiadomość |
TomAs
Rocznik: 2010
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Automat
Zasilanie: ON
Imię: Tomek
Jeżdzę: A8 D4
Wiek: 44 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 42 Skąd: Dolnyśląsk
|
Wysłany: 2013-01-08, 11:25 [D3 05 3.0TDI
] Pukanie w przednim zawieszeniu
|
|
|
Witam!
Mam problem od dłuższego czasu jak jadę po wybojach słychać głuche pukanie w przednim zawieszeniu. Po wizycie na diagnostyce amory mam sprawne w 72%, wahacze tez, niedawno były wymieniane. Na szarpaku wszystko ok, jedynie przy sprawdzaniu amorów słychać lekkie pukanie. Podejrzewam ze mogą to być łożyska amortyzatora. I teraz pytanie czy ktoś z was miał podobny problem. Idzie pozbyć się tego pukania nie wymieniając całych amortyzatorów? |
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Pomógł: 84 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 2107 Skąd: 3-miasto
|
|
|
|
|
|
|
|
ahadam
Moje A8
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 3.3
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Adam
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 6 razy Wiek: 58 Dołączył: 26 Lip 2009 Posty: 277 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2013-01-08, 14:38
|
|
|
końcowka drążka kierowniczego |
_________________ Witam wszystkich klubowiczów , mam nadzieję że będzie miło w tym gronie i dowiem się coś więcej na temat mojego złotka |
|
|
|
|
TomAs
|
Wysłany: 2013-01-08, 15:13
|
|
|
generalnie diagnosta stwierdził ze zawieszenie jest igła i nie ma żadnych luzów, że to musi pukać coś w amortyzatorze. Teraz nie wiem czy może są to łożyska w amortyzatorze, może poduszki? Puknięcia są równe z ruchem amortyzatora. Dzis sprawdzę czy przy trzymaniu hamulca puka czy ustaje.
[ Dodano: 2013-01-10, 10:13 ]
mdamian, sprawdziłem na wduszonym hamulcu nadal puka. |
|
|
|
|
|
|
|
TomAs
|
Wysłany: 2013-02-06, 11:30
|
|
|
po kolejnej wizycie u diagnosty, na trzepakach doszliśmy do wniosku, że pukanie wydobywa się z amortyzatora i słychać je w momencie ostatniej fazy drgania amortyzatora(jest to dźwięk podobny coś jak by rytmicznie odbijająca się metalowa kulka). Tak jak mówiłem wcześniej amory pokazują ze mają ponad 70%. Dzwoniłem już do firmy, która regeneruje amory koszt 1500zl. Skłonny był bym zapłacić tą kwotę gdyby środek który wymieniają był oryginalny. Nurtuje mnie fakt, że amor jest dobry i że to co puka to jest pierdoła wewnątrz i wymiana całego wnętrza jest po prostu naciąganiem. Ciekawy jestem, czy może ktoś z was miał podobny problem, może ktoś próbował regenerować na własną rękę? |
|
|
|
|
JIMM [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-06, 17:42
|
|
|
Nie pozostaje ci nic innego jak zostać Pionierem...wymontuj ten amor i na stół...jak nie dasz rady i nie bedzie to pierdoła do wyślesz do regeneracji...a nóż widelec :mrgreen: |
|
|
|
|
|
|
|
Kudłaty
Użytkownik
Rocznik: 2006
Silnik cm3: 3.0
Imię: Szymon
Jeżdzę: A8 (D3)
|
Wysłany: 2013-04-25, 23:08
|
|
|
To ja się podepnę pod temat. U mnie jest bardzo podobna sytuacja, dziwne głuche pukanie na kostce przy skręcie w prawo. Tez byłem na szarpakach u diagnosty i wszystko ok, amortyzatory sprawne itd. Stwierdzili tylko, ze klocki i tarcze sa juz do wymiany i to one mogą stukać. Nie bardzo mi się chce wierzyc zeby to bylo od tego ale zobaczymy po wymianie. |
|
|
|
|
TomAs
|
Wysłany: 2013-05-09, 14:43
|
|
|
Kudłaty, jak tam kolego czy wymiana pomogła? Dodam ze mam nowe klocki i tarcze i w moim przypadku niestety to nie ich wina... |
|
|
|
|
|
|
|
ATLAS
Moje A8
Rocznik: 2003
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Dawid
Jeżdzę: A8L D3
|
Wysłany: 2013-06-21, 15:15
|
|
|
Witam,
Panowie u nas też było pukanie zarówno z prawej jak i lewej strony w okolicach górnej części amortyzatorów. Szarpaki również pokazały koło 70% (co ciekawe po tygodniu jeden amor padł).
Powiedziałem mechanikowi to co przeczytałem na forum, czyli żeby podczas wymiany amortyzatora sprawdził łożyska co i jak to wygląda, ale powiedział że na amorze nie ma żadnych łożysk. To gdzie one są?!
Tak czy inaczej zaczął sprawdzać wahacze i końcówki i co się okazało - lewa strona 2 górne wahacze + końcówka i prawa strona jeden górny i końcówka drążka do wymiany. Byłem lekko zdziwiony bo około 10 miesięcy (20 tys km) od tego zdarzenia wymienialiśmy całe zawieszenie przód na TRW (i tak jak jeden z kolegów w innym temacie pisał - oryginalne ze spiłowanymi znaczkami audi). Porażka.
Teraz nastała cisza.
Więc polecam sprawdzić koniecznie wahacze górne...
Pozdrawiam |
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2013-06-22, 21:06
|
|
|
ATLAS napisał/a: | Tak czy inaczej zaczął sprawdzać wahacze i końcówki i co się okazało - lewa strona 2 górne wahacze + końcówka i prawa strona jeden górny i końcówka drążka do wymiany. Byłem lekko zdziwiony bo około 10 miesięcy (20 tys km) od tego zdarzenia wymienialiśmy całe zawieszenie przód na TRW (i tak jak jeden z kolegów w innym temacie pisał - oryginalne ze spiłowanymi znaczkami audi). Porażka.
Teraz nastała cisza.
Więc polecam sprawdzić koniecznie wahacze górne... |
Luzy na górnych wahaczach na tulejach na szarpakach rzadko są wykrywane bo nie bardzo jest jak to zobaczyć... najlepiej jest to widoczne po zdjęciu koła i spojrzeniu na wprost ponad tarczą hamulcową ;-)
Co do trwałości tych wahaczy to warto zwrócić uwagę w jakiej pozycji są montowane - jeżeli mechanik dociąga je na podniesionym aucie i wiszącym zawieszeniu to ich trwałość na pewno jest obniżona bo po opuszczeniu auta gumy na tulejach w pozycji zawieszenia "comfort" (tym które uznaje się za podstawowe) już są skręcone i naprężone. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
wazik
Rocznik: 2005
Skrzynia: Tiptronik
Imię: Adam
Jeżdzę: A8 D3
Wiek: 44 Dołączył: 10 Lut 2018 Posty: 14 Skąd: Podkowa Leśna
|
Wysłany: 2021-11-26, 13:58
|
|
|
Witam, Panowie czy udało się namierzyć to pukanie, mam identycznie jak pisał kolega cyt
' bardzo proszę o pomoc z dręczącym mnie problemem, otóż od pewnego czasy stukocze mi w prawym przednim kole, stuki są takie głuche i energiczne, takie kilka na sekundę, gdy jadę np droga asfaltowa która jest łatana, wtedy jest to najwyraźniej słyszalne, wymienione mam dwa górne wahacze, reszta sprawdzana i niby wszystko sztywne, już sam nie wiem co to może być, już myślę ze może przekładnia, a może amortyzator pneumatyczny. dziwne to jest bo to stukanie słychać po drodze która jest łatana a nie jest na tyle nierówna ze powiedzmy mocno pracuje amortyzator lub cale zawieszenie. bardzo proszę o poradę, może ktoś z was miał podobny problem i mi pomoże.'
Do tego wszystkiego dodam ze problem pojawił się po wizycie u mechanika który miał wymienić miech, miech wymienił, zawieszenie działa, ale pojawiło się to głuche pukanie.. |
|
|
|
|
Maestro82
Rocznik: 2006
Imię: Michał
Jeżdzę: D3
|
Wysłany: 2022-12-28, 23:14
|
|
|
wazik napisał/a: | Witam, Panowie czy udało się namierzyć to pukanie, mam identycznie jak pisał kolega cyt
' bardzo proszę o pomoc z dręczącym mnie problemem, otóż od pewnego czasy stukocze mi w prawym przednim kole, stuki są takie głuche i energiczne, takie kilka na sekundę, gdy jadę np droga asfaltowa która jest łatana, wtedy jest to najwyraźniej słyszalne, wymienione mam dwa górne wahacze, reszta sprawdzana i niby wszystko sztywne, już sam nie wiem co to może być, już myślę ze może przekładnia, a może amortyzator pneumatyczny. dziwne to jest bo to stukanie słychać po drodze która jest łatana a nie jest na tyle nierówna ze powiedzmy mocno pracuje amortyzator lub cale zawieszenie. bardzo proszę o poradę, może ktoś z was miał podobny problem i mi pomoże.'
Do tego wszystkiego dodam ze problem pojawił się po wizycie u mechanika który miał wymienić miech, miech wymienił, zawieszenie działa, ale pojawiło się to głuche pukanie.. |
Uporałeś się z tym stukaniem? |
_________________ Jeśli spotkam człowieka od którego niczego się nie nauczę uznam, że jestem głupcem |
|
|
|
|
|
|
|
miszko
Rocznik: 2008
Jeżdzę: Audi A8L
|
Wysłany: 2023-02-02, 17:50
|
|
|
Wymieniłem miech po prawej stronie. Wszystko złożone jak trzeba. Miech trzyma ładnie ciśnienie. Nic nie opada. Jednakże zaraz po założeniu pojawiły się metaliczne stuki przy nierównościach (zwłaszcza gdy koło wjeżdża w dziurę). Wymieniłem na nowe 2 górne wahacze - bez zmian. Rozebrałem ponownie zespół amortyzatora, wszystko wygląda ok. Dociągnąłem śruby, założyłem, puka mniej, ale nadal. Pojechałem na stację - na sprawdzenie amortyzatorów. Lewa strona pięknie, prawa to samo - prawie ta sama sprawność, ale pukanie słychać i to wyraźnie. Dobiega z góry amortyzatora (wyraźnie to słychać). W odczuciu diagnosty i moim to amortyzator stuka. Amortyzatora (części hydrualicznej) nie widzę, aby szło dostać na rynku.
Ktoś się z tym uporał poza tylko tym, że wymienić to lub zregenrować (amortyzator hydrauliczny)?
Górna poduszka to raczej nie jest, tam jest tylko guma, nie ma łożyskowania. |
|
|
|
|
sssebek
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4,2
Imię: Sebastian
Jeżdzę: FSR/A8 D3/inne
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Kwi 2017 Posty: 353 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2023-02-05, 09:47
|
|
|
Ja to bym zaczął od najbardziej prozaicznej rzeczy i sprawdził, czy ci jakaś nasadka albo śrubka nie wpadła gdzieś na podszybie |
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/ |
|
|
|
|
|
|
|
miszko
Rocznik: 2008
Jeżdzę: Audi A8L
|
Wysłany: 2023-02-06, 11:09
|
|
|
Sprawa rozwiązana. Założyłem nowy miech - nie oryginalny, ale nówka zamiennik.
Po 2 dniach walki i testach, przekładaniu amortyzatora, poduszki, mocowania i po wyrwaniu resztek włosów z głowy wyszło, że... powodem jest element w nowej poduszce.
W środku poduszki jest taka guma, w górnej jej części, schowana pod takim elementem mocującym przykręcanym od środka poduszki. Da to się tą gumę wyjąć z poduszki, trochę upierdliwe, bo nie da się wyjąć elementu który trzeba odkręcić tam od środka. Więc zabawa z latarką i "kijkami" + magnesem No ale po wyjęciu element ten nie jest taki sam jak oryginał.
Oryginał jest około 1mm-1.5mm wyższy, guma jest bardziej miękka (nawet powiem elastyczna) oraz w góra i spód jest tak jakby w formie fali (co powoduje, że jak pracuje to się ładnie rozszerza i kurczy jak odbije - coś jak stempel).
Element tego zamiennika to twarda i sztywna guma, płaska u góry i na dole, a sam element metalowy był niższy o jakieś wspomniane 1-1.5mm. Gdy się położyło te dwa obok siebie to było widać różnicę. Ta różnica w wysokości akurat może być zniwelowana i tak przykręconym tłokiem od amortyzatora (który przechodzi przez środek).
Po wydobyciu tego elementu i założeniu ori, złożeniu auta wszystko jest OK. Nic nie puka.
Zatem myślę, że powodem jest ta guma, która powinna być pofałdowana i wykonana z miękkiej gumy. A ta jest bardzo twarda i dosłownie można nią stukać w metal.
Miech trzyma powietrze. Napisałem do sprzedawcy to mówił, że sprzedał tego trochę i nie było reklamacji. Jednak u mnie to stukanie było naprawdę słyszalne i wkurzające, nie do przyjęcia. Jakby tam gdzieś była nieodkręcona śruba i chciało to się urwać zaraz.
W załączniku foto części, którą wyjąłem i tej która jest ori (2 pierwsze zdjęcia).
obraz_2023-02-06_110150383.png Ori część 2 |
|
Plik ściągnięto 15 raz(y) 196,24 KB |
obraz_2023-02-06_110115288.png Ori część. |
|
Plik ściągnięto 24 raz(y) 206,42 KB |
329666990_860476151732584_5061759948792020916_n.jpg Część z zamiennika. |
|
Plik ściągnięto 23 raz(y) 197,53 KB |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|