|
Autor |
Wiadomość |
Tores
Użytkownik
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 2771
Skrzynia: manualna
Zasilanie: PB
Imię: Bogdan
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2013-01-12, 17:42
|
|
|
Za komuny było ciężko, ale wszyscy sobie dokradli z państwowego i było ok. Teraz kradnie się tylko na górze, a reszta do dojenia z kasy i harówy z najniższą krajową bez ZUS-u. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-12, 17:43
|
|
|
Tak gora kradnie a dół jak cos ukradnie to pod sciane najlepiej. |
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Pomógł: 84 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 2107 Skąd: 3-miasto
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-12, 18:17
|
|
|
Polska to bogaty kraj-od 1000lat kradna i dalej jest co kraść :lol:
[img][/img] |
|
|
|
|
|
|
|
audik
Moje A8
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tip
Imię: Artur
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 84 Skąd: CRACOVIE
|
Wysłany: 2013-01-12, 20:03
|
|
|
labas napisał/a: | Apophis napisał/a: | No niestety ale ta komuna w pamieci mojej matki jak i babki jest tylko dobrze wspominana. |
Ja mam niemiłe wspomnienia, rodzina była szykanowana za to że wujek był w AK, a drugi w Stanach. Mnie w stanie wojennym zwinęli, zmasakrowali, zamknęli w celi z wybitym oknem przy 20 stopnowym mrozie, a później sąd w trybie doraźnym.
Na studia też mnie sukinkoty nie dopuścili, musiałem czekać na wolną Polskę.
Jaką mamy Polskę, taką mamy, ale nie chciałbym żeby stare czasy wróciły, choćby przez kartki na wódkę :lol: |
...........zjebów co nie wiedzą jak było nie brakuje.
też się obiłem przez system, już trochę później przy drugich protestach poznałem słonce w kratkę, ale skończyło się na ścieżce zdrowia i wypierdalaj smarkaczu, oczywiście do szkoły średniej liścik, problemów przez parę ostatnich lat multum (choć paszport na zachód dostałem).
smarkaczy którzy teraz twierdzą, że było lepiej chętnie bym w czasie przeniósł, audi ?? to jak prospekt zobaczyłeś.
e szkoda gadać, może choć jakiś film oglądniecie ..Czarny Piątek ?? czy trochę historii ??
Co do tematu, wiadomości na portalach onet i inne są tak wiarygodne, jak ......kot w butach widziany ostatni w buredelu :mrgreen: |
_________________ no i "ni mom" A8
|
|
|
|
|
AMSTAFF
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Tiptronic
Imię: ADAM
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 13 razy Wiek: 46 Dołączył: 16 Lis 2009 Posty: 297 Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: 2013-01-12, 20:40
|
|
|
audik napisał/a: | ...........zjebów co nie wiedzą jak było nie brakuje.
też się obiłem przez system, już trochę później przy drugich protestach poznałem słonce w kratkę, ale skończyło się na ścieżce zdrowia i wypierdalaj smarkaczu, oczywiście do szkoły średniej liścik, problemów przez parę ostatnich lat multum (choć paszport na zachód dostałem).
smarkaczy którzy teraz twierdzą, że było lepiej chętnie bym w czasie przeniósł, audi ?? to jak prospekt zobaczyłeś.
e szkoda gadać, może choć jakiś film oglądniecie ..Czarny Piątek ?? czy trochę historii ?? |
widocznie byłeś niegrzeczny że oglądałeś słońce w kratkę... i tyle złego co Ci komuna zrobiła?? niesamowite!! a jak masz taką moc przenoszenia w czasie smarkaczy to ja poproszę od razu w czasy Elfów,Krasnoludów i Hobbitów...
ps.
łamiesz podstawową zasadę demokracji czyli wolność słowa ;-)
chyba każdy ma prawo do swojej opini i wypowiedzi :?:
a Ty od razu nazywasz mnie zjebem nie ładnie!! |
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-12, 20:45
|
|
|
audik, zwolnij trochę. Takie rzeczy jak piszesz to ja-gowniarz doswiadczyłem juz w demokracji(kratki itp) A bo sie jakies mundurki w narkooparach w swoje fazy zapatrzyły a system dał im zbyt duzą władze. Tak jest aktualnie też ale ja juz sie starzeje i mądrzeje potrafiąc sobie z takimi poradzić. CO do komuny to możliwe że jako że dziadek był oficerem WP a ojciec MO to z tego powodu moja rodzina miał wzgledny spokoj. |
|
|
|
|
audik
Moje A8
Imię: Artur
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 84 Skąd: CRACOVIE
|
Wysłany: 2013-01-13, 08:54
|
|
|
No widzisz a u mnie część rodziny została internowana. Dlatego może niepotrzebnie się uniosłem ale trafia mnie, jak słyszę, że za komuny było lepiej. :-/ |
_________________ no i "ni mom" A8
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-13, 12:19
|
|
|
audik, Nie ma co sie unosić bo ja doskonale wiem że były rozne oblicza systemu. Ja zylem w ustroju jako szczeniak to tyle tylko pamiętam ze na wczasy jeździłem bo matka pracowała a po upadku została na długie lata bez pracy ani nawet grosza przy duszy. Ładnych pare lat rodzice matki nas po prostu utrzymywali bo państwo miało całkowita wyjebkę na samotną matke z dzieckiem. I to były lata 90te już. Więc prosto mozna stwierdzić że w komunie matka miała za co zyc,jeśc,dom utrzymać,na wczasy sie latało a w demokracji dostała kopa w dupe. |
|
|
|
|
cheyen
Moje A8
Imię: Janusz
Jeżdzę: S8 D2, A4 2.4
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lut 2012 Posty: 214 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2013-01-13, 17:12
|
|
|
Czytam Wasze wypowiedzi i nachodzi mnie refleksja, ze nie sposób sie nie zgodzić z każdym z Was po trosze. Faktem jest że za komuny praktycznie nikt nie miał problemu z utrzymaniem od pierwszego do pierwszego, ba, nawet praktycznie każdego było stać na wczasy, może nie był to Egipt, ale np Bułgaria. Sklepy mięsne można było poznać tylko po pustych hakach na mięso i wędliny, których mozna było wtedy ze świeczką szukać w normalnej sprzedaży. Jednak Polak potrafił ;-) . Zawsze był wujek, cioteczny brat, albo jakiś znajomy znajomego, który znał ,,pana Kazia" pracującego w zakładach miesnych, albo ,,panią marysie" z mięsnego,itp. Dzięki tak zwanym znajomością wszystko było do ogarnięcia. Te kwestie tyczyły się praktycznie wszystkiego z wyjatkiem octu, bo tylko chyba ten towar był dostępny bez problemu. Jednak jeszcze raz powiem, że pomimo płacenia często 3 krotnie więcej za pół litra wódki, kilogram szynki, litr benzyny, czy parę butów, to i tak praktycznie każdego ,,Kowalskiego" było na to stać. Nie było bezdomnych, żebrzących, itp. Natomiast w życiu nigdy niechciałbym powrotu tych czasów, bo człowiek jak wpadł w łapska tych sk******nów, często zupełnie za darmo nie mógł sie czuć jak człowiek, bo de-facto dla milicji nim nie był. Mogłeś iść na przesłuchanie jako świadek i wrócić po kilku latach. Ja jako pietnastolatek dostałem taki wpie***l że do dziś to doskonale pamiętam. Prosiłem przez wiele godzin żeby powiadomili moją mamę, informując ją że jestem zatrzymany, było to dla mnie bardzo istotne, gdyż była bardzo późna nocna godzina, a moja mama była poważnie chora na serce i miałem świadomość co może przeżywać.Oczywiście mieli to w dupie i nie powiadomili nikogo. Wypuścili mnie ok 4 rano. Przesłuchiwał mnie jakiś pijany sku***syn, który pytał o rzeczy o których nie miałem zielonego pojęcia ! Każda moja odpowiedź była ,,nagradzana" w taki sposób ze do szkoły nie chodziłem ok 2 tygodni. Podobnych przykładów znam wiele. Reasumując, było wiele plusów tego ustroju, zwłaszcza jak ktoś umiał ,,zakombinować" jednak nigdy w życiu bym niechciał powrotu komuny. Popatrzcie na Białoruś ! U nas wtedy było znacznie gorzej.
[ Dodano: 2013-01-13, 17:25 ]
Sorky małe sprostowanie. W opisanej wyżej sytuacji miałem 13, a nie 15 lat. |
|
|
|
|
|
|
|
zydu
Użytkownik
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4,2
Imię: kris
Jeżdzę: AUDI A8L
Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 14 Lis 2009 Posty: 44 Skąd: warmia
|
Wysłany: 2013-01-25, 13:34
|
|
|
audik napisał/a: | labas napisał/a: | Apophis napisał/a: | No niestety ale ta komuna w pamieci mojej matki jak i babki jest tylko dobrze wspominana. |
Ja mam niemiłe wspomnienia, rodzina była szykanowana za to że wujek był w AK, a drugi w Stanach. Mnie w stanie wojennym zwinęli, zmasakrowali, zamknęli w celi z wybitym oknem przy 20 stopnowym mrozie, a później sąd w trybie doraźnym.
Na studia też mnie sukinkoty nie dopuścili, musiałem czekać na wolną Polskę.
Jaką mamy Polskę, taką mamy, ale nie chciałbym żeby stare czasy wróciły, choćby przez kartki na wódkę :lol: |
...........zjebów co nie wiedzą jak było nie brakuje.
e szkoda gadać, może choć jakiś film oglądniecie ..Czarny Piątek ?? czy trochę historii ??
Co do tematu, wiadomości na portalach onet i inne są tak wiarygodne, jak ......kot w butach widziany ostatni w buredelu :mrgreen: |
tak samo wtedy jak i teraz jak robisz coś nie na ręke to po ryju dadzą i nie ma co porównywać bo ja dostałem wtedy a teraz nie.
porównaj co innego, zobacz ile wtedy trzeba było pracować na mieszkanie, jak ciezko było je dostać ... a zobacz jak teraz. Mówię tu o zarobkach średnich.
każdy ustrój ma swoje plusy i minusy ale za nic najwyżej wpier dali a teraz człowiek pracujacy legalnie zdechnie z głodu bo albo opłaci wynajęcie mieszkania albo kupi chleb.
Tu wszystko jest przemyślane, sam zdechnie, niech się żeni, z biedy i nudów klepie dzieci, co by robiły na następne pokolenia, jego wypłata na jedzenie jej na mieszkanie, biedny bez kasy nie będzie skakał nie będzie szczekał tylko grzecznie znosił kolejne wymysły. |
|
|
|
|
zydu
Użytkownik
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4,2
Imię: kris
Jeżdzę: AUDI A8L
Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 14 Lis 2009 Posty: 44 Skąd: warmia
|
Wysłany: 2013-01-25, 13:54
|
|
|
cheyen napisał/a: | . Popatrzcie na Białoruś ! U nas wtedy było znacznie gorzej.
. |
Białoruś ????
znasz Białorusinów osobiście, czy tylko z tego co pokazują w telewizji pokazujac pseudo polaków "szykanowanych" za "niewinność" którzy najnormalniej łamią tamtejsze prawo i w związku z powyższym są za to odpowiednio karani. Rozmawiałem z dziewczynami z Białorusi które nie maja zadnego celu w udawaniu Polskości bo dziadka sąsiad przespał się z zoną kuzyna która była polką ... czy jakis inny farmazon. Każda z nich powiedziała ze jest inaczej niz pokazuja to w Polsce w telewizji i ze ludzie tam nie narzekają. |
|
|
|
|
|
|
|
cheyen
Moje A8
Imię: Janusz
Jeżdzę: S8 D2, A4 2.4
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lut 2012 Posty: 214 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2013-01-27, 16:05
|
|
|
zydu napisał/a: | cheyen napisał/a: | . Popatrzcie na Białoruś ! U nas wtedy było znacznie gorzej.
. |
Białoruś ????
znasz Białorusinów osobiście, czy tylko z tego co pokazują w telewizji pokazujac pseudo polaków "szykanowanych" za "niewinność" którzy najnormalniej łamią tamtejsze prawo i w związku z powyższym są za to odpowiednio karani. Rozmawiałem z dziewczynami z Białorusi które nie maja zadnego celu w udawaniu Polskości bo dziadka sąsiad przespał się z zoną kuzyna która była polką ... czy jakis inny farmazon. Każda z nich powiedziała ze jest inaczej niz pokazuja to w Polsce w telewizji i ze ludzie tam nie narzekają. | Masz prawo do swojej opinii i w najmniejszym stopniu nie mam zamiaru Cię przekonywać o absolutnym braku jej słuszności. Jednak ja niechciałbym żyć w kraju w którym nie istnieje np coś takiego jak ksiega wieczysta ? (jezeli posiadasz grunty, to niestety jesteś tylko dzierżawcą) Język ojczysty właściwie nie istnieje. W niespełna dziesięcio milionowym kraju około siedmiu milionów mieszkańców posługuje sie językiem rosyjskim, ok dwóch milionów białoruskim, a pozostała część używa języka, tzw trasianki (mieszanka rosyjskiego, białoruskiego i innych języków) Po rosyjsku są spisy autobusów, oprogramowanie komputerowe Windows, a nawet dubbing filmowy. Brak herbu na walucie, a na urzędach można zobaczyć flagi, które sa spuścizna komunizmu, portret Lenina w swojej mycce mozna dostrzec praktycznie na kazdej ulicy Inflacja jest podobna do mającej miejsce w Polsce w latach osiemdziesiątych (w ubiegłym roku wyniosła ponad 108%) Aktualne zarobki są najniższe w europie (brutto ok 340 dolarów), pod tym wzgledem wyprzedzili nawet ukrainę. Białorusin żeby mógł sprowadzić sobie autko, musi zapłacic ok 2000-4000 euro (kiedyś było 500-700) Przykladowe ceny żywności: Wołowina 6,5$, wieprzowina 5,30$, mięso drobiowe 3$, ryby wedzone 14,50$, ryby surowe 3$, parówki 5$, jajka 1,15$, lody 5,30$, wódka 6,40$, piwo 1,40$. Inflacja w ubiegłym roku wyniosła ponad 108% Pewnie że zawsze można znaleźć jakieś pozytywy, np w miarę dobre drogi, jednak jest ich mało, lączą nieliczne miasta. O wiele łatwiej jest budować drogi bez potrzeby wywłaszczania. Pewnie że w Mińsku mozna zobaczyć Porsche, Mercedesa i wiele innych fajnych autek, ale wystarczy pojechać na dierewnie, żeby ze ,,świeczką" szukać jakiegokolwiek auta osobowego. Jeśli się zobaczy w miescie dobrą furkę, to z pewnościa za sterami nie ujrzysz kierowcy w wieku zbliżonym do Twojego. Twoi rówiesnicy pomykają wysłużonymi Ladami :-) Co do Twojej wypowiedzi na temat rzekomych ,,pseudo polaków" słusznie karanych za łamanie prawa, to sorky, ale nie wiem czy mam Ci współczuć, czy się śmiać :-D O jakim prawie mówisz ????? W kraju gdzie głowa państwa łamie konstytucję, kwitnie dyktatura, gdzie pojęcie wolne wybory to czysta fikcja, a aresztowani przez Łukaszenkę opozycjoniści są mu potrzebni jako karta przetargowa w negocjacjach z zachodem. Milcjantów w tym kraju jest chyba wiecej niz żołnierzy w regularnej armii, nawet w rosji zmieniono nazwe na ,,policja" Jakbys był niemcem mieszkajacym w RFN w latach osiemdziesiątych i miał kolezanki w Polsce, to z pewnościa tez od nie jednej byś usłyszał że jest zajebiście w tym kraju, ale czy to byłaby prawda, a przynajmniej taka z którą zgodziłoby się większość polskiego społeczeństwa ? Moim skromnym zdaniem, na 100% nie ! Na koniec jeszcze raz pdkreślam, że nie miałem zamiaru Cie przekonywać do swoich racji, i będe wdzięczny jeśli nie będziesz się odnosił do mojej wypowiedzi, tzn chodzi mi o to żebyś nie robił tego personalnie do mnie. Ja wyraziłem tylko swoja opinię, Ty mnie zapytałes, wiec postanowiłem Ci odpowiedzieć. Zarejestrowałem sie na tym forum z uwagi na na markę AUDI, którą bardzo sobię cenie. Teraz wręcz żałuję że w ogóle sie wypowiedziałem w tym temacie. Przeciez każdy ma prawo wierzyć w co chce, w to że na Białorusi jest cudownie, że Lenin to bohater narodowy, a racje Macierewicza co do katastrofy Smoleńskiej, to święta prawda :lol: Może się wypowiedzą inni, którzy tez znaja ten kraj. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
labas
Moje A8
Rocznik: 2006
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Maciej
Jeżdzę: A8 , A6
Pomógł: 10 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 610 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 2013-01-27, 17:24
|
|
|
Albo ja jestem jasnowidzem, albo coś jest nie tak z postem powyżej mojego, godzina napisania 16,05, a jestem pewien że tą treść czytałem rano przed zawodami :roll: |
|
|
|
|
|
|
|
krzychu22.p1i
Moje A8
Rocznik: 2000
Skrzynia: ZF
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Pomógł: 127 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 3149 Skąd: Oderwany od rzeczywistości
|
Wysłany: 2013-01-27, 17:33
|
|
|
labas napisał/a: | Albo ja jestem jasnowidzem, albo coś jest nie tak z postem powyżej mojego, godzina napisania 16,05, a jestem pewien że tą treść czytałem rano przed zawodami :roll: |
Też to zauważyłem i się zastanawiałem o co biega. Może kolega pomylił edycję postu z usunięciem albo chciał w dziwny sposób "podbić" temat. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|