Autor |
Wiadomość |
tomi5
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Tomek
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 7 razy Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 812 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 2012-08-12, 09:06
|
|
|
robertas napisał/a: | szeryfisch, kurde no szkoda...na kazdego to moglo trafic...ja pojechalem do sopotu ojcowym a6 2,5tdi ale spokojnie dalo rade...nie wzialem osemy bo balem sie drogi...no i dobrze zrobilem...bo lodz i wloclawek...masakra poprostu :-P |
Panowie nie sądzicie że to lekka przesada, auto tej klasy a strach wyjeżdżać poza miasto bo nie ma się pewności że auto wróci całe. Mnie zaczyna to denerwować coraz bardziej, sam w tym roku byłem moją 8 w Chorwacji i na szczęście obrociłem w 2 strony i po Chorwacji bez najmniejszych problemów, ale nie ukrywam ze przez większość drogi się zastanawiałem czy dojadę, tym bardziej że moja skrzynia szarpie, jeżdzę tak 3 lata i nie chce się popsuć
Ogolnie Audi zaczyna mnie zrażać do siebie tym bublem.
Współczuję koledze bo zdaje sobie sprawę jak skurwiony może być urlop przez nasze padaczki. Fajnie sie tym lata ale cały czas z myślą czy wrócę do domu na kołach czy na lawecie. |
|
|
|
|
|
|
|
labas
Moje A8
Rocznik: 2006
Zasilanie: ON
Imię: Maciej
Jeżdzę: A8 , A6
Pomógł: 10 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 610 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 2012-08-12, 09:24
|
|
|
tomi5 napisał/a: |
Ogolnie Audi zaczyna mnie zrażać do siebie tym bublem.
. |
Co Ty chcesz od Audi?, masz 15-to letniego strucla, zmęczonego przez kilku właścicieli, którzy nie dbali o auto.
Ja tam nie boję się wyjeżdżać poza granice kraju. |
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: tiptronic
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Pomógł: 84 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 2107 Skąd: 3-miasto
|
Wysłany: 2012-08-12, 09:33
|
|
|
tomi5 napisał/a: | ...nie ukrywam ze przez większość drogi się zastanawiałem czy dojadę... |
Tak czytając te posty , to co koledze się stało to nie było "trach" i auto stoi .
To było (jeśli dobrze zrozumiałem) od dłuższego czasu takie terkotanie , Widzę że wy macie raczej "nie pewne" auta .
Jak nie jestem pewien to jadę przed wyjazdem na stacje diagnostyczną , żeby mieć pewność , mam A8 z 1994 roku , ale wiem że wsiądę do tego auta i dojadę tam gdzie chcę , no chyba że droga na to nie pozwoli . Teraz wychodzi faktyczny stan "Naszych" samochodów ;-)
Ja jeżdżę moim autkiem 3 rok i wiem że ma swoje kaprysy , na tyle go poznałem , ale wiem że te kaprysy nie wpływają na jazdę , ani na komfort . |
_________________ Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
|
|
|
|
|
123mielony
Moje A8
Skrzynia: Tiptronic F1
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: D3
Pomógł: 47 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2009 Posty: 1828 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2012-08-12, 09:45
|
|
|
mdamian napisał/a: | Tak czytając te posty , to co koledze się stało to nie było "trach" i auto stoi .
To było (jeśli dobrze zrozumiałem) od dłuższego czasu takie terkotanie , Widzę że wy macie raczej "nie pewne" auta . |
Coś kolega nie doczytał do końca bo szeryfisch napisał wyraźnie "Tydzien wczesniej zrobilem w sumie 1200km i wsio bylo ok. Tutaj tez zrobilem 1000km bez problemu, dopiero przy zjezdzaniu z autostrady zroblio sie glosne trrrrrrrrrrrrrrrrr... i auto juz nie odjechalo o wlasnych silach. " |
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
|
|
|
|
|
robertas
Moje A8
Rocznik: 1997
Imię: Robert
Jeżdzę: A8 D2, D3, Allroad, 80
Pomógł: 17 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Paź 2009 Posty: 1605 Skąd: ślask
|
Wysłany: 2012-08-12, 12:00
|
|
|
tomi5, ale ja pojechalem a6 z racji felg jakie mam w a8 i tego ze to avant, nie jechalem sam a nie mialem bagaznika dachowego...o stan swojego auta sie nie martwie...choc mam w sumie wyciek na simeringu ze skrzyni i bede to robil,ale jak wkoncu zmontuje podnosnik...
Ogolnie wychodze z zalozenia ze nie mozesz byc pewien auta na 100% bo zawsze cos sie moze stac,trzeba tylko o tym nie myslec...sam znam 2 przypadki kiedy to ludzie wybrali sie nowka autem nad morze i pod lodzia stali bo im alarm zaplon odcial :-P tak ze ja sam siebie calkiem pewien nie jestem a co dopiero auta :lol: |
_________________ Klimatyzacja problem Audi.
Amortyzatory, sprężyny, drążki, wahacze, łączniki, stabilizatory Audi.
|
|
|
|
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
|
Wysłany: 2012-08-12, 13:07
|
|
|
Ja też obróciłem 2 razy po 1300km i przejechałem bez problemów, ale bałem się o skrzynie, która niestety jest wadliwą częścią w naszych ósemkach, tak jak na przykładzie szeryfisch-a skrzynia chodziła jak ta lala...
napęd uszkodzony i czeka nas tylko laweta.
Ktoś napisał że jak jedziesz w dłuższa podróż to należy się wybrać na stacje diagnostyczną, drogi kolego pokaż mi ktora stacja diagnostyczna stwierdzi ze skrzynia padnie za 500km i nie radzi wybierać sie w dłuższą podróż.
Kolego labas może i moje audi w porównaniu do twojego 2006r jest struclem, ale obróciłem w 2 strony bez awarii, zdrowy rozsadek kazał mi tylko wykupić assistance, które na szczęscie sie nie przydało. Ale jadąc zastanawiałem się czy obrócę w 2 strony.
[ Dodano: 2012-08-12, 14:09 ]
robertas napisał/a: | tomi5, ale ja pojechalem a6 z racji felg jakie mam w a8 i tego ze to avant, nie jechalem sam a nie mialem bagaznika dachowego...o stan swojego auta sie nie martwie...choc mam w sumie wyciek na simeringu ze skrzyni i bede to robil,ale jak wkoncu zmontuje podnosnik...
Ogolnie wychodze z zalozenia ze nie mozesz byc pewien auta na 100% bo zawsze cos sie moze stac,trzeba tylko o tym nie myslec...sam znam 2 przypadki kiedy to ludzie wybrali sie nowka autem nad morze i pod lodzia stali bo im alarm zaplon odcial :-P tak ze ja sam siebie calkiem pewien nie jestem a co dopiero auta :lol: |
No niestety stan naszych dróg jest taki że sam ostatnio na trasę do Gniezna wziąłem busa firmowego, bo audi zawisła bym na koleinach.
[ Dodano: 2012-08-12, 14:11 ]
A nie chce siać plotek ale nie wiem czy czasami szeryfisch nie remontował już swojej skrzyni, ale niech on sie wypowie i napisze ile przejechał po remoncie o ile jakiś był. |
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
|
Wysłany: 2012-08-12, 21:06
|
|
|
tomi5 napisał/a: | Ktoś napisał że jak jedziesz w dłuższa podróż to należy się wybrać na stacje diagnostyczną, drogi kolego pokaż mi ktora stacja diagnostyczna stwierdzi ze skrzynia padnie za 500km i nie radzi wybierać sie w dłuższą podróż. |
Ja to napisałem , i nie chodziło mi o skrzynie ale inne podzespoły , ja w swojej 8 mam skrzynie 4 biegową , jak większość wie te skrzynie są wytrzymalsze , niż 5 biegowe .
Każdy kto się przejedzie moim autkiem to sam jest zdziwiony jak ta skrzynia płynnie pracuje . |
_________________ Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
|
|
|
|
|
|
|
|
szeryfisch
Moje A8
Rocznik: 1988
Silnik cm3: 6600
Skrzynia: AOD
Imię: Paweł
Jeżdzę: 1978 Lincoln Continental
Pomógł: 44 razy Dołączył: 31 Maj 2010 Posty: 1294 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-08-13, 00:07
|
|
|
Moja skrzynia nie miala remontu, wymienilem w niej sprzeglo hydrokinetyczne z racji przebiegu oraz olej z filtrem, przy okazji uszczelniacze i to wszystko. Skrzynka chodzila bezblednie, bez szarpniec, mowiac krotko idealnie.. A z racji pracy smigalem ósemkami ze skrzyniami w roznym stanie wiec wiem ze chodzila prawidlowo. Przed wyjazdem kontrola od spodu, zawiecha, wycieki itd. Wymiana oleju, filtrow. Wszystko zgodnie ze sztuka i lipa.
Jak wroce wydlubie skrzynie i zobaczymy co zdechlo... |
_________________ Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia |
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
|
Wysłany: 2012-08-13, 09:50
|
|
|
No to nie myśl teraz o skrzyni, tylko grzej się i podziwiaj widoczki, bo są piękne.
W jakiej miejscowości jesteś?? |
_________________ Forum Audi A6.
Forum Audi A8. |
|
|
|
|
|
|
|
szeryfisch
Moje A8
|
Wysłany: 2012-08-13, 10:34
|
|
|
mialem byc w macarskiej ale jestem w trogirze. Podziwiam widoczki, nurkuje, ogolnie jest super. |
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia |
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
|
Wysłany: 2012-08-13, 14:37
|
|
|
szeryfisch napisał/a: | mialem byc w macarskiej ale jestem w trogirze. Podziwiam widoczki, nurkuje, ogolnie jest super. |
No wiem coś o tym , Ja byłem na PAG-u, co do Makarskiej słyszałem że świetna miejscówka, tylko typowo turystyczna i w sezonie może być tłoczno.
Pozdrawiam i pomimo awarii życzę udanego urlopu. |
|
|
|
|
|
|
|
szeryfisch
Moje A8
|
Wysłany: 2012-08-20, 21:12
|
|
|
Dzis auto wyladowalo na podnosniku i wsio sie okazało... Mianowicie skrzynia sama w sobie jest sprawna, rozlecial sie mechanizm roznicowy. I to sie tak rozlecial ze uszkodzil obudowe skrzyni - jest pekniecie. Wiec mimo to skrzynia jest do wymiany. Przyznam sie szczerze ze gdy mialem skrzynie na wierzchu to nie sprawdzilem poziomu oleju w komorze mechanizmu roznicowego bo zapomnialem , ale wyciekow nie bylo. |
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia |
|
|
|
|
minus4 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-08-20, 22:28
|
|
|
Ot pech... Niestety te nasze A8-semki swoje lata maja i ciagle cos wychodzi, najgorsze wlasnie jest to ze one sobie potrafia stanac/nie odpalic a nie ma nic gorszego jak wzywanie lawety xxxx kilometrow od domu.
Wspolczuje Pawel, a ty wiesz ze ja co pare dni mam mysli co ja zrobie jak mi tu skrzynia padnie :mrgreen: tfu tfu tfu :wpale: Wypoczywaj ! Pzdr ! |
|
|
|
|
|
|
|
JPTUNER
Moje A8
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TIPTRONIC
Imię: JAREK
Jeżdzę: AUDI S8
|
Wysłany: 2012-08-21, 20:59
|
|
|
Ja na dniach wróciłem z Chorwacji (pięky kraj tak w ogóle).
Mialem leciec S8 ale moja dziewczyna (świeżo po zrobieniu prawka) nie czuje sie za pewnie za kierownica takiego byka wiec polecielismy naszym roboczym szturclem tj Audi A3, 1.9 TDI 90km czyli najprostszym jaki istnieje....
W sumie to był dobry wybór bo w takim złomku to nawet nie ma co sie zepsuc co by sie nei udalo naprawic na trasie a poza tym po krętych dróżkach byłem na wyspie KRK np w Starej Baśce to bym sie zapłakał z takim szerokim bykiem a A3 przecisnelo sie wszedzie.
Niestety brakowało mi komfortu z S8, na szczecie spalanie (srednie 4.3 na 2200 km troche zrekompensowało mi ten dyskomfort) |
|
|
|
|
|