|
Autor |
Wiadomość |
Freestyller
Rocznik: 2011
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Piotr
Jeżdzę: A8 D4 4.2 TDI
|
Wysłany: 2013-07-27, 11:31 [D3 04 W12
] Oil level sensor defective
|
|
|
Panowie, niedawno miałem problem z błędem "Oil level sensor defective", który wyświetlał się po odpaleniu auta, udało mi się znaleźć rozwiązanie więc je opiszę aby innym zaoszczędzić kłopotów i pieniędzy 8-)
Błąd objawiał się komunikatem jak wyżej oraz żółtą kontrolką oleju z napisem "Sensor". Zostały sprawdzone 3 czujniki i na każdym z nich występował ten błąd. Po odpięciu akumulatora problem na chwile znikał, ale po ponownym odpaleniu auta pojawiał się na nowo.
U mnie przyczyną okazał się wadliwy jeden z bezpieczników w skrzynce po stronie kierowcy. Nie wiem do końca który, bo przepalone miałem 2 bezpieczniki, a żaden z nich w dokumentacji którą mam nie jest opisany tak, aby można go było łatwo powiązać z tym czujnikiem.
Chodzi o bezpieczniki 5A:
1) W pierwszym rzędzie od góry, trzeci albo czwarty bezpiecznik z lewej (niestety nie pamiętam dokładnie),
2) W drugim rzędzie od góry pierwszy bezpiecznik z lewej.
Po ich wymianie i odpięciu akumulatora na kilkanaście minut (u mnie bez odpięcia bez zmian, błąd bodajże zapisany jest w zegarach, więc trzeba go "solidnie" zresetować, VAG'iem pewnie też można się do tego dostać) problem zniknął.
Mam nadzieję, że opis komuś pomoże |
|
|
|
|
|
|
|
PITER82
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4.2
Zasilanie: PB
Imię: BFM
Jeżdzę: A8 D3 L / A8 D2 02r
Wiek: 42 Dołączył: 27 Lip 2014 Posty: 581 Skąd: UK Irlandia polnocna
|
Wysłany: 2015-02-15, 02:03
|
|
|
Co masz na mysli zresetowac solidnie wagiem?? Czyli jak? |
|
|
|
|
|
|
|
pawel.600
Użytkownik
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 3700
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Piotr
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2015-02-24, 21:18
|
|
|
Mysle ze solidnie to skutecznie osobiście kupiłem Skaner (tani ) czytał błędy niby kasował i znowu sie zapalały gdy zostały skasowane VCDS przepadły i oby nie wracały |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|