|
Autor |
Wiadomość |
swiezak1111
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: 5hp24 FUN
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8L D2 US, AUX
Wiek: 35 Dołączył: 12 Mar 2012 Posty: 200 Skąd: Ustka/Słupsk GS
|
Wysłany: 2013-10-20, 15:05 [D2 02 4.2PB/LPG
] TIP - wariuje elektronika
|
|
|
Witam mam mały problem ze skrzynia tiptronic. Kiedy auto jest zimne odpalam wrzucam drive na komputerze pokuzuja sie pozycje P,R,N,D,S i przeskakuja na 1,2,3,4,5 raz to raz sie jak by jakieś zwarcie kiedy wrzuce na tipa pokazuje tylko 1,2,3,4,5 tak jak byc powinno na tiptronicu ale jak wrzucam spowrotem D jest znów to samo skacze z jednego na drugie. moge jechac normalnie oczywiscie ale jak ruszam to nagle zapala sie P,R,N,D,S na czerwono i już nie moge wbić tiptronica ale skrzynia chodzi perfekyjnie jak i na zimnym tak samo na ciepłym. co może być problemem? znajomy mi powiedział żebym na początku wymienił olej, a zaś inny żeby się zajął sterownikiem czy kasetą?? aha na vagu wywala bi błąd "sterownik skrzyni biegów" . |
_________________ Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-10-20, 15:47
|
|
|
Olej to sie wymienia regularnie ale jak CI Vag pokazał masz problem elektroniczny i zajmij sie nim zanim te fixowanie rozwali CI skrzynię. |
|
|
|
|
|
|
|
krzychu22.p1i
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: ZF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Pomógł: 127 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 3149 Skąd: Oderwany od rzeczywistości
|
Wysłany: 2013-10-20, 18:23
|
|
|
Na Twoim miejscu sprawdziłbym/ podmienił na próbę sterownik na podszybiu i wiązkę. Może coś też przy wybieraku szaleć. |
|
|
swiezak1111
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: 5hp24 FUN
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8L D2 US, AUX
Wiek: 35 Dołączył: 12 Mar 2012 Posty: 200 Skąd: Ustka/Słupsk GS
|
Wysłany: 2013-10-21, 16:22
|
|
|
narazie umówiłem się do aso na akcje z tym lewarkiem skrzyni zobaczymy może coś tam przy okazji za darmoszke wyskrobią;p
[ Dodano: 2013-11-16, 22:22 ]
Więc tak oleje powymieniane filtry tak samo jak i w skrzyni tak i w silniku. aso odwiedzone zjadłem dobre cistko wypiłem kawke auto odebrałem po niecałych 2 godzinkach pochwalono mnie za piekny egzęplasz prawie "klasyka" ale skrzynia dalej w trybie awaryjnym i teraz na dodatek nie przełącza w ogóle na S jak by coś blokowało. Chłopaki z aso podłączyli pod komputer i podpowiedzieli zeby szukać dalej bo to coś z tiptronikiem ale więcej indormacji mogą powiedzieć za dopłątą;p to podziękowałem.
skrzynia chodzi jak masełko olej wymieniony filtr tez lewarek wymieniony. kiedy odpalam auto wrzucam D na fisie pokazuje 1,2,3,4,5 i świeci sie i D i TIP + i - . mogę wtedy wrzucic na tipa i normalnie jechac zmieniając biegi recznie kiedy cofne na D dalej sie pali 1,2,3,4,5 na fisie i swici sie i D i TIP ale jak dam na N lub R lub cofne na P odrazu wpada w trym awaryjny ale pracuje normalnie .. Pomysły? |
_________________ Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|