|
Autor |
Wiadomość |
Michal1992
Użytkownik
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: TipTronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Michał
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2013-10-26, 21:12 [D2 98 4.2PB/LPG
] Problem z odpalaniem na zimnym, brak mo
|
|
|
Witam.
Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem Audi A8 4.2
Ale borykam się z nie lada problemem w mojej Laluni. Mianowicie gdy silnik jest całkowicie zimny np. po nocy to ciężko mi ją odpalić za pierwszym razem, zazwyczaj gaśnie lub ledwo pali. za drugim już normalnie odpala ale po szybkim dodaniu gazu dławi się i często gaśnie ewentualnie wyskakuje mi błąd CAT. Jak się nagrzeje chodzi w miarę normalnie.
Drugim problemem jest to że w czasie postoju na np. światłach jej obroty to około 600 i często potrafi spaść do 500 lub skoczyć do 800. Nie utrudnia to jazdy ale boje się że może być przedsmakiem czegoś większego. A nie chce jej bezmyślnie oddawać do mechanika który będzie w stanie wkręcić mi każdą pierdołę.
Starałem się znaleźć podobny temat ale nie znalazłem żadnej konkretnej informacji.
Będę wdzięczny o jaką kol wiek pomoc i proszę o wyrozumiałość jako że jestem nowy na tym forum |
_________________ Audi A8 4.2 cud, miód i maliny |
|
|
|
|
|
|
|
danielos8
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 1.9
Skrzynia: Manual
Imię: Daniel
Jeżdzę: e46coupe
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Sie 2012 Posty: 342 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2013-10-27, 01:54
|
|
|
najpierw zacznij od dzialu powitań kolego a następnie to naprawdę poszukaj dobrze bo na glownej stronie masz wyszukiwarke google i tam wpisujesz zagadnienie i masz wszystkie jakie były na forum np. to http://www.a8team.pl/s8-d...ocy-vt10704.htm |
_________________ dare to be great
|
|
|
|
|
|
|
|
Pepeka
Moje A8
Rocznik: 2006
Silnik cm3: jest
Skrzynia: a niech ją nagła ...
Zasilanie: ON
Imię: Paweł
Jeżdzę: A4B7
Pomógł: 10 razy Dołączył: 11 Sty 2012 Posty: 247 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-10-27, 20:35
|
|
|
Kolego , standardowa odpowiedź - podepnij VAG , z czytaj błędy. Być może czujniki temperatury ,krokowy, albo inne cóś, sposobem kryształowej kuli, można wymieniać wszystko . |
_________________ Złego diabli nie biorą ... |
|
|
|
|
endrius233
Moje A8
Rocznik: 2013
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Andrzej
Jeżdzę: A8 D4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Cze 2010 Posty: 64 Skąd: Zabierzów
|
Wysłany: 2013-11-01, 10:58
|
|
|
Sprawdź zawartość pamięci ECU jak pisali koledzy wyżej.
Sprawdź regulator ciśnienia paliwa na szynie wtryskowj, ciśnienia paliwa pompy. Wyczyść przepustnicę (sprawdź). To tyle na początek. |
|
|
|
|
|
|
|
Michal1992
Użytkownik
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: TipTronic
Imię: Michał
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2013-11-04, 08:04
|
|
|
W środę daje na wymianę rozrządu i od razu wyczyszczą mi przepustnicę, pomyślę też o wymianie świec i kabli przed zimą i mam nadzieję że pomoże.
[ Dodano: 2013-11-26, 20:00 ]
Rozrząd już wymieniony świece również,przepustnica czyściutka. Obroty już się uspokoiły po wymianie świec teraz nadal borykam się z problemem odpalania a w dodatku doszedł problem z rozrusznikiem. W tym tygodniu zrobię rozrusznik i podłącze go pod kąpa żeby sczytać błędy i zobaczyć co go boli
[ Dodano: 2013-11-30, 19:35 ]
Już po problemach. Dolałem do paliwa środek STP i wszystkie bolączki z odpalaniem ustały |
_________________ Audi A8 4.2 cud, miód i maliny |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|