|
Autor |
Wiadomość |
john_locke
Użytkownik
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Mateusz
Jeżdzę: Audi S8 D2 AQH
|
Wysłany: 2013-12-17, 21:40 [S8 D2 00 4.2PB/LPG] zamiennik skrzyni 5hp24 ECY silnik AQH
|
|
|
Koledzy orientujecie się może czy skrzynia 5hp24 ECY może zostać wymieniona na skrzynię 5hp24 FBG?
Proszę o opinie osoby, które takiej zamiany dokonały u siebie i wrzuciły skrzynię z rozszerzeniem FBG do silnika AQH.
Teoretycznie skrzynie mają te same przełożenia, w bebechach też przynajmniej ja żadnej różnicy nie dostrzegłem...
Elsa proponuje jednak do silnika AQH tylko skrzynię 5hp24 ECY, jednak już do silnika AVP w elsie wyskakuje możliwość skrzyni 5hp24 zarówno ECY, jak i z rozszerzeniem FBG <niewiem>
Pytanie teraz czy wystarczy wrzucić skrzynię w całości razem z zaworami FBG zamiast ECY na kompie pozostawionym od starej skrzyni, zgranym z kompem silnika AQH - i czy to będzie bez problemu śmigać?
Pozdrawiam
Mateusz
Nikt nie odpisuje, to może ja pociągnę temat dalej.
Znalazłem na necie specyfikację sterowników skrzyń 5hp24:
http://autopartmaster.com...0quattro%202001
Wynika z niej, że były osobne sterowniki:
1. Dla skrzyń ECY, gdy montowano silnik AQH, sterownik o nr: 4D0927156BN
2. Dla zarówno skrzyń ECY, jak i FBG, gdy montowano już na zmianę silniki AQH i AVP, o nr: 4D0927156DG i 4D0927156EC dla różnych nr skrzyń (dokładna specyfikacja w linku)
W większości naszych autek jak i pewnie u mnie siedzi sterownik o nr: 4D0927156BN
Może się wypowiedzieć ktoś kto miał z tym do czynienia w praktyce? |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|