Wysłany: 2013-12-24, 21:56 [D2 99] Problem ze światłami mijania.
Mam dosyć spory problem ze światłami mijania. Kupiłem auto w którym od razu już nie działały.
Jest to S8 D2 FL z 99 roku. Nie świecą światła mijania, Wszystkie inne działają prawidłowo łącznie z klapami od bixenonu. Reflektory to Xenon Plus. Zacząłem od sprawdzenia bezpieczników. obydwa okazały sie spalone. wymieniłem je ale po włączeniu świateł spaliły sie. podmieniłem włącznik świateł ale nic sie nie zmieniło. Odłączyłem wtyczki od reflektorów. Po włączeniu włącznika bezpieczniki nie spaliły sie. Według tego co przeczytałem na forum oznacząło to że przetwornice robią jakies zwarcie. wymontowałem lampy i podłączyłem do drugiego audi i ku mojemu zdziwieniu w innym aucie światła świeca prawidłowo.
Z tego co udało mi sie ustalić. instalacja od włącznika do bezpieczników jest ok, od bezpieczników (żółty z brązowym paskiem i żółty z zielonym paskiem) ida do przekaźnika (który chyba informuje o spalonej żarówce) i z niego wychodzi już zółty z czarnym paskiem i cały żółty. po wypięciu tego przekaźnika (jego podmiana na drugi nic nie zmieniła) odcinek od bezpiecznika do przekaźnika nie ma zwarcia do masy.
Wygląda na to że problem jest na odcinku od przekaźnika do lamp.
Czy sa tam jakieś inne przekaźniki (przeglądałem wymontowaną instalację od przedlifta ale tam jest to troche inaczej rozwiązane przy bezpiecznikach i niestety była w kilku miejscach obcięta) ale wydaje mi sie że jest jeszcze jakiś przekaźnik, jeśli tak to konkretnie gdzie albo jaki numer.
Próbowałem przeglądać schemat ale mam tylko od przedlifta i nic mądrego nie wyczytałem z niego.
grzebałem jeszcze troche i wychodzi na to że prądowe kable są ok tylko na wtyczce do lampy za dużo kabli z masą jest i dlatego zwarcie sie robi dopiero po podpięciu reflektora.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum