Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Własny biznes - diagnostyka komputerowa  
Autor Wiadomość
Rapik 
Moje A8

Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Konrad
Jeżdzę: A8 4.2TDi
Wysłany: 2014-02-14, 17:14   Własny biznes - diagnostyka komputerowa

Hej, zakładałem już jakiś czas temu taki temat ale chyba zniknął bo nie mogę go odnaleźć.
Z związku z tym że otwieram na dniach 'mini działalność' - samochodowa diagnostyka komputerowa, mam do Was kilka pytań i prośbę o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami :)
Zaplecze - warsztat już mam - wyposażony w potrzebne narzędzia, etc.
Główny 'dylemat' - jakie interfejsy zakupić. Czy typowo uniwersalne, które tak na prawdę nic konkretnego oprócz sczytywania błędów nie potrafią, czy uderzyć w kilka poszczególnych do danych marek ?
Chyba poszedłbym w kierunku oryginalnego VCDS'a do VAG'ów, tak żeby i kodowanie sterowników można było robić i sporo innych 'sztuczek'..
Co z resztą marek i innymi rzeczami - jak kasowanie crash-data z Airbagów, korekty licznika - tutaj z tego co wyczytałem sporo osób poleca Digimaster III, niestety opinie są podzielone.
Z góry dziękuję za wszelki odzew :)

jacek 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4.0
Skrzynia: Tiptronic/F1
Imię: Jacek
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2014-02-14, 17:30   

Potrzebujesz jeden dobrej klasy interfejs uniwersalny np. Bosch KTS lub Autoboss i minimum dwie serwisówki np. VAS lub VCDS (grupa vag) i TECH 2 (grupa GM) w zależności na jakie auta się ukierunkujesz , a na naszym rynku chyba te dwie grupy są najliczniejsze więc klientów ci nie zabraknie .
Przydało by się jeszcze mieć jakiś dostęp do ori softu np. przy wymianie sterowników i innych komponentów .
Wszystko zależy jakie doświadczenie posiadasz i jak bardzo chcesz się zagłębiać w diagnostykę .

Rapik 
Moje A8

Wysłany: 2014-02-16, 15:25   

A więc tak - jako że biorę dofinansowanie z UE - na start na urządzenia mogę przeznaczyć około 10 tysięcy.
KTS'a już posiadam, na pewno wezmę wspomnianego VCDSa (1800zł) , TECH2 (4000zł), no właśnie i co dalej ?
Nie chciałbym wydać tych pieniędzy na rzeczy z których nie będę potem korzystał. Na pewno przydadzą mi się jeszcze następujące 'gadżety' :
- Próbnik, tester ciśnienia sprężania
- Zestaw CO2 do badania szczelności układu chłodzenia (ew. uszkodzenie UPG)
- Tester akumulatora
- Lampa LED
- Zestaw narzędzi (klucze, wkrętaki) - na to chciałbym przeznaczyć do 1000 z - pytanie tylko na co się zdecydować? Chciałbym coś w walizkach, ale na allegro tego tyle że nie wiadomo na co się zdecydować.
Co jeszcze? Będzie to mój pierwszy własny biznes dlatego brakuje pomysłów - i za wszelkie dodatkowe będę wdzięczny :)

jacek 
Moje A8

Silnik cm3: 4.0
Skrzynia: Tiptronic/F1
Imię: Jacek
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2014-02-16, 15:37   

Jak pisałem wcześniej zależy od doświadczenia jakie posiadasz z mechaniki samochodowej , elektroniki itd.
Na pewno będziesz potrzebował dostępu do literatury technicznej i oprogramowania sterowników czyli masz "kumpla" w ASO lub sam musisz zdobyć soft .
I teraz pytanie czy ma być to diagnostyka komputerowa - kasujesz klienta tylko za diagnozę (czyste rączki) czy warsztat samochodowy - pełna diagnoza ,znalezienie usterki i jej naprawa (robisz wszystko) .

Poza tym wcześniej pisałeś : "Zaplecze - warsztat już mam - wyposażony w potrzebne narzędzia, etc. " więc po co pytasz o narzędzia , wkrętaki itp.
Ostatnio zmieniony przez jacek 2014-02-16, 15:53, w całości zmieniany 2 razy  

Rapik 
Moje A8

Wysłany: 2014-02-16, 15:51   

Jacku - zgadza się, komplet narzędzi w warsztacie jest, zależy mi jeszcze na narzędziach ' w walizkach ' tak aby móc je zabrać ze sobą do klienta (przewiduję dojazd do klienta).
Niestety żadnego znajomego w ASO nie mam, a wiem że taki kontakt byłby bardzo przydatny :)
Serwisówki z ASO są często nieopisane, a niestety ciężko dostępne w internecie.
Na początku raczej będę się starał wykonywać tylko diagnozę, ew. 'małe' naprawy, w których będę pewien swoich możliwości, z grubszymi usterkami będę kierował do zaprzyjaźnionego warsztatu gdzie będę łapał praktykę.
Jako mechanik nie pracowałem.

krzychu22.p1i 
Moje A8

Rocznik: 2000
Skrzynia: ZF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Wysłany: 2014-02-16, 15:52   

Na serwisówki jest sposób.. Ale niestety niezgodny z licencją.

stan 
Moje A8

Rocznik: 2005
Skrzynia: Tip
Imię: Stanisław
Jeżdzę: A8 D3, V70 II
Wysłany: 2014-02-17, 09:01   

Rapik napisał/a:
Na początku raczej będę się starał wykonywać tylko diagnozę, ew. 'małe' naprawy

Myślę, że pomysł całkiem dobry tylko czy nie spóźniony. Mam znajomego, który kilka lat wstecz robił coś takiego (odczyt błędów i kasowanie choinek). Wiadomości szybko się rozchodzą i wkrótce miał co najmniej kilka tel. dziennie. Ale to było na terenach wiejskich, gdzie do w miarę przyzwoitego mechanika trzeba było pofatygować się.

Korton 
Moje A8

Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Tomasz
Jeżdzę: a8 d3
Wysłany: 2014-02-17, 09:35   Re: Własny biznes - diagnostyka komputerowa

Rapik napisał/a:
korekty licznika - tutaj z tego co wyczytałem sporo osób poleca Digimaster III, niestety opinie są podzielone.

Ehh....moze z nowymi przepisami ten proceder sie troche ukróci.

Odpowiedz do tematu