|
Autor |
Wiadomość |
patr1
Użytkownik
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Patryk
Jeżdzę: A8 D2 4.2
|
Wysłany: 2014-04-01, 21:27 [D2 95 4.2PB
] Dziwny zapach, zgrzytanie
|
|
|
Witam wszystkich . W mojej A8 , skrzynia 4hp wydarzyło się cos takiego, że przy bardzo delikatnej jezdzie po ruszeniu przy zmianie z 1 na 2 odpuścilem gaz i nastąpilo tak jakby zredukowanie spowrotem na 1 ale z mocnym trzaskiem - zdarzylo mi sie tak dwa razy w podobnych okolicznosciach do tego od kilku dni czuje zaraz po ruszeniu jesli mam uchylona szybe , albo po wylączeniu jak postoje przy aucie troche , dziwny zapach podobny do topiacego sie albo palacego sie plastiku ale nie za kazdym razem- czy to bedzie wyciek ze skrzyni? Dodam , ze auto mam dopiero od kilku miesiecy , ostatnio pare razy naprawde je pogonilem ( predkosci 220 -240 km/h na odcinkach kilkukilometrowych ) . Po za tym skrzynia plynnie zmienia biegi ( wszystkie ) zadnych szarpniec ani nic z tych rzeczy - tylko na zimno zmiana jest troche odczuwalna ale raczej delikatna ( oleju w skrzyni nie zmienialem ) . Dodatkowo chcialbym zapytac o opinie na temat skrzyni 4-biegowej - slyszalem ze moze byc problematyczna , ze 5 jest duzo lepsza i bez wad konstrukcyjnych z 4. Bede wdzieczny za sugestie na temat objawow w mojej skrzyni i za opinie o 4 hp . Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-04-01, 21:52
|
|
|
Podstawą jest sprawdzenie stanu oleju w skrzyni, używając wyszukiwarki znajdziesz jak się to robi. A olej warto zmienić razem z filtrem. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-02, 00:37
|
|
|
Moja tez potrafila lupnac jesli podczas zmiany odpuscilem gaz i wrocila na nizszy bieg. Ze 3razy tak mialem ale niczym poza tyl lupnieciem sie to nie objawilo. Co do wad skrzyn to wlasnie 4biegowa jest uznawana jako starsza i trwalsza ale i te i te bez zmian oleju nie pozyja wiecznie |
|
|
|
|
tomi26
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Automat
Zasilanie: ON
Imię: Tomasz
Jeżdzę: Vectra C.
Pomógł: 17 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Wrz 2009 Posty: 494 Skąd: Mazowieckie
|
Wysłany: 2014-04-02, 06:48 Re: Dziwny zapach , mocne trzasniecia
|
|
|
patr1 napisał/a: | Dodatkowo chcialbym zapytac o opinie na temat skrzyni 4-biegowej - slyszalem ze moze byc problematyczna , ze 5 jest duzo lepsza i bez wad konstrukcyjnych z 4. Bede wdzieczny za sugestie na temat objawow w mojej skrzyni i za opinie o 4 hp . Pozdrawiam |
Skrzynia 4 hp jest ponoć nie do zaorania,ale oczywiście trzeba też o nią dbać .
Olej olejem,wiadomo,ale i też dobrze wyrobić sobie nawyki typu np.zaciąganie zawsze ręcznego żeby nie obciążać skrzyni,nie katować auta zaraz po ruszeniu jak zimny...Ja mam taką zasadę,że zawsze trochę poczekam jak auto zimne i dopiero ruszam ( niech się to wszystko trochę rozrusza i dopiero ja ruszam )
Jak dbasz to masz,u mnie efekt jest taki ,że moja skrzynia z 94 roku chodzi o wiele lepiej niż kumpla skrzynia w bmw E60,a brykę ma naprawdę zadbaną. |
_________________ Sygnatura została usunięta bo była za fajna i wszyscy zazdrościli |
|
|
|
|
|
|
|
tutenhamon
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronik f1 GQF
Imię: Artur
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 26 razy Wiek: 55 Dołączył: 19 Maj 2009 Posty: 1135 Skąd: Choszczno
|
Wysłany: 2014-04-02, 08:40
|
|
|
Moim zdaniem jaką prędkością byś nie jechał to utrzymana skrzynia będzie godnie służyć . Ale wystarczy że będzie za niski stan oleju lub jego jakoś będzie pozostawiać dużo do życzenia , to wcześniej czy później będą jakieś problemy .Nie napisałeś jaki masz przebieg i czy poprzedni właściciel dbał o kondycję skrzyni .Oczywiście możesz mieć wycieki , olej z ASB rozpryskuje się po wydechu i z tond ten zapach .
Trzaśnięcie w czasie redukcji może być objawem np. luzu na przegubach lub na wale napędowym a nie koniecznie wadliwą pracą ASB . |
_________________ Klimatyzacja problem Audi.
Amortyzatory, sprężyny, drążki, wahacze, łączniki, stabilizatory Audi.
|
|
|
|
|
patr1
Użytkownik
Rocznik: 1995
Skrzynia: tiptronic
Imię: Patryk
Jeżdzę: A8 D2 4.2
|
Wysłany: 2014-04-02, 09:26
|
|
|
Wlasnie przymierzam sie do wymiany oleju w skrzyni - nie wiem jaki tam jest teraz ale chce wlac esso ten polecany na forum , przebieg auta ???? Tylko Pan Bog wie jaki jest naprawde - na liczniku 263 tysiace ale moim zdaniem jest dużo wiekszy - auto nie jest zorane , silnik i skrzynia ladnie pracuja i zawieszenie tez. Skrzynia nie szarpie tylko na zimno jest wyczuwalna zmaina przelozen po rozgrzaniu w zasadzie niezauwazalna. Czy jak podniose auto na podnosniku bede w stanie zauwazyc wyciek? Ten wspomniany dziwny zapach nie zawsze wystepuje a wlasciwie to pojawil sie pare razy a dzis pojezdzilem autem juz troche a zapachu nie ma
?? |
|
|
|
|
|
|
|
tomek808
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: manual
Imię: tomek
Jeżdzę: lexus is300sc ,saab cabrio
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 26 Mar 2013 Posty: 176 Skąd: lubelskie
|
Wysłany: 2014-04-02, 09:40
|
|
|
wycieki od spodu jak najbardziej zobaczysz .w mojej skrzyni jest wyciek z wałka na wsteczny i nic nie śmierdzi ... zobacz w przednim prawym kole czy nie masz wycieku z półosi bo tam rozbryzguje na katy i może śmierdzieć w środku . brakowało mi litrę w skrzyni i tez tak kilka razy mocniej walneło przy redukcji (koniecznie sprawdz stan w skrzyni i przedniej skrzynce) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|