Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[S8 D2 00 LPG ] ASB i LPG  
Autor Wiadomość
Limbo 
Moje A8

Rocznik: 2010
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic ZF
Zasilanie: ON
Imię: Kamil
Jeżdzę: A8 D4
Wysłany: 2014-05-29, 07:11   [S8 D2 00 LPG ] ASB i LPG

Hej,

byłem wczoraj oglądać autko dla kolegi, jest to również S8 po FL lecz z ASB.
Auto ma instalacje lpg, która dość mocno kuleje. Podczas przejażdzki, która nie trwała długo auto ze dwa razy skrzynia mało przyjemnie zmieniła bieg (szarpneło)
sprzedawca twierdzi ze tak się dzieje tylko na LPG. Zdrowy rozsądek i wiedza jaka posiadam na temat mechaniki pojazdowrej podpowiada ze nie ma to nic wspólnego. Lecz chciałem się tu upewnić. Zastanawiam się nad tym tylko dlatego, że skoro lpg szwankuje na obrotach to może podczas zmiany coś akurat obrotami rzuciło i stąd ten przypadek?

Sprzedawca twoierdzi ze w kwietniu zrobił remont skrzyni na co ponoć może mieć fakturę... na tę chwile mimo, iż obiecał ze ją ma... okazało się ze posaida tylko kosztorys napraw co jakby mija się z fakturą :) i nie ma z nią nic wspólnego.

Auto jest godnw uwagi.. gdyby nie wątpliwość dot. skrzyni.

Proszę o podpowiedzi

stan 
Moje A8

Rocznik: 2005
Skrzynia: Tip
Imię: Stanisław
Jeżdzę: A8 D3, V70 II
Wysłany: 2014-05-29, 07:27   Re: ASB i LPG

Limbo napisał/a:
Zdrowy rozsądek i wiedza jaka posiadam na temat mechaniki pojazdowrej podpowiada ze nie ma to nic wspólnego.

Lpg nie ma nic wspólnego z pracą skrzyni. Jeśli ogólnie auto podoba się, targuj się na remont skrzyni.

CINEK 
Moje A8

Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Wysłany: 2014-05-29, 07:30   

najlepiej sie podpiąć kompem i zczytać błędy bo czemu skrzynia szarpie to temat rzeka > http://www.a8team.pl/d2-9...iem-vt12111.htm

krzychu22.p1i 
Moje A8

Rocznik: 2000
Skrzynia: ZF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Wysłany: 2014-05-29, 07:34   

Niedomaganie silnika i jego pochodnych części przekłada się na kulturę pracy ASB. Próbowaliście odpiąć aku aby wyzerować mapy, zakręcić kurek gazolotu i potem pojeździć autem? Wartało by sprawdzić jakie błędy były w sterowniku silnika.
A z jakich komponentów jest instalka? Na pewno ktoś z forum by coś poradził.

CINEK 
Moje A8

Wysłany: 2014-05-29, 07:38   

...ale ja pamiętam że u mnie po kupnie auta skrzynia też kulała i zdażało sie że zmieni bie z szarpnięciem i też wiedziałem że gaz już nie jest pierwszej jakości, więc wymieniłem reduktor i wstryski + świece i dopiero po tym sie wszystko poprawiło. Ale przypuszczam że winne tu były świece, bo stare to juz "nie wyglądały ok" a po jednej to iskra już bokiem latała. ;)

Jakub 
Moje A8

Rocznik: 1999
Skrzynia: tip
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2014-05-29, 07:53   

Na pracę skrzyni ma wpływ dużo rzeczy i źle zestrojony gaz tez moze być przyczyną.
Moja skrzynia po wymianie przeplywki zaczęła pracować calkiem inaczej,tzn lepiej bardziej miękkio i spokojniej

Limbo 
Moje A8

Rocznik: 2010
Skrzynia: Tiptronic ZF
Imię: Kamil
Jeżdzę: A8 D4
Wysłany: 2014-05-29, 08:01   

ponieważ sprzedawca jest handlarzem i telefonicznie obiecwyał ze wszystko jest super oraz iż ma fakturę na usługę remontu. Tylko gwaranacja na remont ośmiela mnie do zakupu automatu...
a tu okazało się ze.. .faktury nie ma i auto szarpie.
Dlatego wiarygodność trochę podupadła.. .stąd chęc dogłębnej analizy mi odeszła.

skyrznie sprawdziłem na vagu i wybiła błąd, którego nie pamiętam, dotyczył jednak niskiego napięcia... wiec raczej nie powinno wpływać na jazdę.

CINEK 
Moje A8

Wysłany: 2014-05-29, 08:05   

Limbo napisał/a:
skyrznie sprawdziłem na vagu i wybiła błąd, którego nie pamiętam, dotyczył jednak niskiego napięcia... wiec raczej nie powinno wpływać na jazdę.

każdy błąd wpływa w stopniu mniejszym bądź większym na dane podzespoły ;)

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2014-05-29, 16:44   

stan napisał/a:
Lpg nie ma nic wspólnego z pracą skrzyni. Jeśli ogólnie auto podoba się, targuj się na remont skrzyni.

LPG jeśli jest zle zestrojone lub pozakładane przez papraka generuje błędy i te sie bezpośrednio przedkładasja na pracę ASB.
Czyli LPG ma bardzo duży wpływ na pracę skrzyni jeśli jest z nim cokolwiek nie tak.
Zeby nie miało to musi pracowac bez zarzutu.

Oczywiście może ale nie musi mieć wpływu dlatego w tym przypadku mamy zagadkę. Jesli na kompie sa błedy lub też w instalacji jest pomieszane w ustawieniach to nie wiemy czy ASB szwankuje z tej przyczyny czy tez już zbliża się jej koniec.
Tak czy owak jeśli ktoś meczy ASB w ten sposób to wkońcu siądzie tez mechanicznie.

pepi 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: 6,0
Skrzynia: tip
Imię: paweł
Jeżdzę: d3
Wysłany: 2014-05-29, 17:07   

lpg ma bardzo spory wpływ na pracę skrzyni
zwłaszcza zmianę biegów
nie dość że głowice się duszą i wypluwają zawory w wydech
to asb będzie szarpało
\proponuje ustawić tak aby były kolekty inne niż na benzynie :)

stan 
Moje A8

Rocznik: 2005
Skrzynia: Tip
Imię: Stanisław
Jeżdzę: A8 D3, V70 II
Wysłany: 2014-05-30, 08:01   

pepi napisał/a:

Powtarzam jeszcze raz lpg nie wpływa na pracę skrzyni. Jedynie może wpływać na pracę silnika a to już inna sprawa. Jeżeli będziesz miał rozstrojoną instalację - silnik nie będzie pracował jak należy i to jest pochodna nieodpowiedniej pracy skrzyni. Co najmniej poprawna praca silnika na lpg nie rzutuje na jej pracę. Skąd skrzynia wie na jakim paliwie silnik pracuje? Idąc takim tokiem myślenia równie dobrze możemy spytać czy Pb wpływa na pracę skrzyni. Otóż nie, jeśli jest w dostatecznej ilości i mamy sprawny silnik. Natomiast brak Pb wpływa na pracę skrzyni, po prostu uniemożliwi zmianę przełożeń z powodu niepracującego silnika.

jdz1 
Moje A8

Rocznik: 1999
Silnik cm3: 1.6
Skrzynia: Manual
Imię: Jerzy
Jeżdzę: Renault Scenic
Wysłany: 2014-05-30, 08:17   

stan napisał/a:
pepi napisał/a:

Powtarzam jeszcze raz lpg nie wpływa na pracę skrzyni. Jedynie może wpływać na pracę silnika a to już inna sprawa. Jeżeli będziesz miał rozstrojoną instalację - silnik nie będzie pracował jak należy i to jest pochodna nieodpowiedniej pracy skrzyni. Co najmniej poprawna praca silnika na lpg nie rzutuje na jej pracę. Skąd skrzynia wie na jakim paliwie silnik pracuje? Idąc takim tokiem myślenia równie dobrze możemy spytać czy Pb wpływa na pracę skrzyni. Otóż nie, jeśli jest w dostatecznej ilości i mamy sprawny silnik. Natomiast brak Pb wpływa na pracę skrzyni, po prostu uniemożliwi zmianę przełożeń z powodu niepracującego silnika.

Jeżeli już wrzucasz taki temat i kilku z kolegów, łącznie ze mną twierdzą że LPG możę mieć wpływ na pracę ABS to znaczy że coś w tym jest. Wystarczy że monter LPG podpina sterownik LPG pod sterowanie ASB i możesz mieć po jakimś czasie problemy. Był ten temat opisywany na forum. Ale tak na spokojnie to ustal pod co jest podpięty steronik LPG, prawidłowo powinien być podpięty pod sterownik silnika ale czasem zdarza się nie wiem czemu że monterzy LPG podpinają go pod sterownik ASB.

uszek 
Moje A8

Rocznik: 2000
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Mateusz
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2014-05-30, 08:30   

stan napisał/a:

Nie rozumiem Twojego toku rozumowania.
Jak nie ma paliwa to silnik nie sprawny nie sprawna skrzynia samochód też, ale to chyba nie o to chodzi.
Jeśli instalacja jest kichawo zrobiona, ustawiona itp to silnik kuleje, przekłada się to na pracę skrzyni gdyz nie ejst to odrębna częśc tylko jest powiązana z sterownikiem silnika i dostaje od sterownika informacje na temat pracy silnika i jego parametrów
Więc idąć tym tropem wpłym LPG ma na skrzynie, gdyż sterownik LPG wpływa na pracę silnika.

CINEK 
Moje A8

Wysłany: 2014-05-30, 08:35   

stan napisał/a:

Z całym szacunkiem ale masło maślane ;) tu nie chodzi o rodzaj paliwa używanego w aucie tylko instalacje która to paliwo rozprowadza. Czyli tyczy się to zawrówno PB jak i LPG. Jesli silnik będzie kulał na PB, miał złe dawkowanie, cos będzie z sondami czymkolwiek co zaburza prace silnika to ma to duży wpływ na prace ASB. To samo jest z LPG. Jeśli instalacja LPG będzie źle zestrojona lub jakieś podzespoły będą na wykończeniu (wtryski, parownik, mapsensor) to jak pisałem ja i koledzy wcześniej przekłada się to na prace ASB....

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2014-05-30, 09:06   

STAN. Pisząc że LPG czy cos innego nie wpływa na prace ASB bo to wpływa na silnik i dopiero na ASB a potem na nasze nerwy to piszesz bez logiki.
Nie piszemy tu o zaleznościach tylko ogólnie(od szczegółów sa rozliczne tematy w technicznym)
LPG jak spartolone lub niesprawne wpływa tez na nas-posiadaczy i nasze portfele.
Rozumiesz już o co chodzi?

Popatrz jak LPG w tej audi wpłyneło na kilku forumowiczów-piszemy posty a gdyby było sprawne tematu by nie było :)

Odpowiedz do tematu