Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: tip
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2014-06-02, 13:36 [D2 97 4.2PB/LPG
] Przód wysoko stoi
witam Panowie
mam pewien problem ze sprężynami w aucie
otóż moje zawieszenie wygląda tak
gdzie tył auta jest nisko i tak samo chciałbym mieć przód
zebrałem się w sobie znalazłem w etce że sprężyny od s8 to coś koło 320 mm z góry założyłem ze moje to seria czyli jakieś 370 mm wg etki
kupiłem sprężyny od s8 320 mm zabrałem się za wymianę i się bardzo zdziwiłem bo moje stare sprężyny maja tez 320 mm
gdzie popełniłem błąd ? bo jak pomyśle ze miałbym np teraz serie założyć to bym chyba mógł niebo oglądać nie ma już niższych sprężyn w originale ?
no i posiadam teraz komplet 320 mm do sprzedania jak by ktoś potrzebował
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: 2014-06-02, 16:20
A czy jesteś pewien że tył jest seryjny ? Wiele ma do znaczenia twardość sprężyny. Taki przykład jeśli założysz miększą sprężynę a wyższą to auto siądzie ale i lepiej będzie wybierać nierówności bo będzie miękko. Natomiast jeśli założyłeś krótszą sprężynę a jest twardsza to masa jest niewystarczająca bo ją ugiąć. Auto zrobi się sztywniejsze. Upewnij się co masz włożone na tyle. W moim przypadku podejrzewam też będzie problem bo auto stoi też bardzo nisko w porównaniu do serii czy nawet do eSkowych modeli
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 1.9
Skrzynia: Manual
Imię: Daniel
Jeżdzę: e46coupe Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Sie 2012 Posty: 342 Skąd: Polska
Wysłany: 2014-06-02, 17:17
u mnie w S8 też sie wydaje, że przód stoi wyżej ale tak naprawde auto stoi równo. Przeciiez z przodu są wyzej nadkola niz z tyłu
wiec jak chcesz miec taką sama szpare miedzy nadkolem a oponą jak tyłu to bedziesz miał przód nizej tak naprawde (tak jak w beemkach najczesciej przod na dole a dupa stoi deba <tjaa>
i wydaje mi sie też, że masz za niski profil opony na ten felgi
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: tip
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2014-06-02, 18:47
to sa kola 255/35/19 i takie mi odpowiadają chodzi mi tylko o to żeby przód zszedł kilka centów w dol a nie podnosić tył wiem ze linia nadkoli jest inna
tylko czy da się to osiągnąć na ori sprężynach ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum