|
Autor |
Wiadomość |
Stunt18
Użytkownik
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Kornel
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2015-02-13, 13:03 [D2 FL ALL
] Niepłynne przyśpieszanie od 4-5 tys
|
|
|
Witam,
Szukałem tematów z podobnym problemem, lecz nic nie udało mi się znaleźć. Gdy przyspieszam i wcisnę pedał do końca (aż się guzik wciśnie) od 2-4 biegu ponad 4-5 tys obrotów auto przerywa, tak jakby nie dostawało paliwa lub gazu. Np. mam 2,5 tyś i pedał do końca, to do 4 tys. ciągnie dobrze, potem tak jakby nie dochodziło paliwo (przez około 2 sek poszarpywanie) następnie znowu ciągnie dobrze do np 6tys i tak samo. Nie zawsze się to dzieje, ale bardzo często. Dzieje się tak na gazie jak i na benzynie. Byłem na komputerze to wyskoczył błąd za mała dawka, ale czy paliwa czy gazu to nie wiem ( jaki miał nr na prawde nie pamiętam). Co to moze byc? na początku myślalem ze filtry ale benzyna i gaz tak samo, mechanik powiedział ze Przpływomierz lub sonda. Macie jakies sugestie? |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-02-13, 13:06
|
|
|
Za mała dawka da ci takie efekty ale czym jest powodowana? Działanie sond i ich korekty jak i przepływomierz latwo sprawdzisz więc może zacznij od tego. |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2015-02-13, 15:57
|
|
|
Stunt18, sprawdzić należy przepływomierz na początku.
To on daje informacje do ECU o podaniu ilości paliwa.
Jeśli otworzysz przepustnicę przepływomierz mierzy masę powietrza i na jego podstawie liczony jest stosunek paliwa. Jeśli na pełnej otwartej przepustnicy wartość będzie za niska to nie poda paliwa, auto będzie się dławić bo dostaje za dużo powietrza do podawanego paliwa.
Sprawdzić trzeba szczelność dolotu, uszczelki pod wtryskami, klapy sterujące.
Na początek dynamiczny pomiar przepływomierza. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
Stunt18
Użytkownik
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Kornel
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2015-02-17, 12:20
|
|
|
Dzięki koledzy, od tego zacznę |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|