Autor |
Wiadomość |
-V-I-R-U-S-
Moje A8
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 3.3
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 128 Skąd: warm-maz
|
Wysłany: 2009-06-19, 22:42 [D2 ALL
] Problem z czujnikiem parkowania
|
|
|
Witam!!!
Mam problem z czujnikiem parkowania, a wygląda to tak: Gdy włączę R słychać jednorazowa dźwięk (system uaktywniony) ale po chwili włącza się sygnał ciągły tak jakby przeszkoda była w odległości mniejszej niż 40cm. Nie wiem co się dzieje. Zauważyłem też ostatnio, że jak mam wyłączone światła mijania to tego nie ma. Co się może dziać?
Pozdrawiam Kudłaty |
_________________ Kudłaty
|
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2009-07-01, 00:07
|
|
|
Jeżeli jeszcze się z tym nie uporałeś to podpowiem - pewnikiem pada któryś z czujników.
A diagnoza ich jest dziecinnie prosta (wbrew twierdzeniom kolegów z ASO) - włączasz silnik, wrzucasz wsteczy, zaciągasz mocno ręczny i idziesz sprawdzać...
pochyl głowę przy każdym czujniku i posłuchaj...
jeżeli jest sprawny usłyszysz takie cichutkie cykanie - jeśli czujnik nie wydaje żadnego dźwięku to na 100% jest padnięty.
już to przećwiczyłem więc diagnoza zajmuje jakieś 5min a wymiana z tyłu nastepne 5min...
w ASO sugerują do tej całej operacji podpiąć komputer i zrzucić zderzak
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: |
|
|
|
|
|
|
|
-V-I-R-U-S-
Moje A8
Imię: Paweł
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 128 Skąd: warm-maz
|
Wysłany: 2009-07-01, 18:45
|
|
|
Kolego zabrałem się za działanie, klęczałem za swoim autkiem na zaciągniętym ręcznym i włączonym wstecznym i faktycznie bzyczą czujniki, czasami te dwa za pasażerem nie bzyczały a czasami było ok. od strony kierowcy wszytko ok. Co to może być???
pozdrawiam Kudłaty |
_________________ Kudłaty
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2009-07-02, 00:39
|
|
|
-V-I-R-U-S- napisał/a: | (...)
Co to może być???
pozdrawiam Kudłaty |
Mi to wygląda na padniete te dwa co czasem nie działały.
Układ parktronik jest tak wymyślony, że jeżeli padnie chociaż jeden czujnik to cały układ nie działa...
i u mnie dokladnie tak było - po włączeniu wstecznego było długie piknięcie ale cały uklad nie działał.
W twoim przypadku jeżeli te dwa czasem "bzyczą" a czasem nie to pewnie cały uklad parktronik też czasem funkcjonuje a czasem nie.
Pokusiłbym się najpierw o przełożenie tych dwóch "fiksujących" w miejsce tych dobrych i ponowne sprawdzenie czy te same wykazują się niepoprawną pracą czy jednak nie.
Demontaż:
- u mnie od spodu zderzaka jest całkiem dobre podejście więc pewnie masz podobnie
- wciskasz czyjnik w zderzak i wyciągasz go od spodu rozpinając jednocześnie kostkę z elektryką
- montaż równie prosty co demontaż :lol:
Jeżeli te same dwa w innym miejscu zderzaka (czyli wiązki elektrycznej) znowu będą głupiały to oczywiście są zwalone i nalezy je wymienić
na Allegro kupiłem 1 szt. za 80,- tylko w innym kolorze ale taki problem to nie problem
Jeżeli jednak mimo zamiany miejscami ponownie wariować będą te za pasażerem to podejrzewam sterownik od czujników - podobno też czasem padają.
Ze sterownikiem nic nie robiłem i szczerze mówiąc nawet nie wiem gdzie go szukać :-/
Powodzenia w diagnozie :-> |
|
|
|
|
|
|
|
foxx3101
Użytkownik
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 2.5
Skrzynia: tiptronic
Imię: Radek
|
Wysłany: 2009-12-30, 15:15
|
|
|
witam jestem też posiadaczem audi A8 i dzieki waszemu forum juz udało mi sie samemu naprawic zagłowek pasazera został mi jeszcze zagłowek na tylnym siedzeniu musze tylko dojsc do tego jak zdemontowac tylne siedzenie i dostac sie do zaglowka ale to pózniej chodzi mi o te czujniki parkowania tył cały działa ale z przodu 2 są do wymiany jestem laikiem w rozbieraniu audi a juz w ogóle A8 wiecie moze jak krok po kroku zdemontowac zderzak przedni bo wydaje mi sie ze zeby dostac sie do czujnikow trzeba zdemontowac zderzak z gory dziekuje za jakąkolwiek pomoc |
|
|
|
|
EVAN
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Imię: Mateusz
Pomógł: 3 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Lut 2011 Posty: 118 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2011-02-15, 12:10
|
|
|
To odgrzewam kotleta :mrgreen:
Ja też mam padnięty jeden czujnik - przód koło tablicy rejestracyjnej.
Pytanie mam - jak to zdemontować? Czy trzeba zrzucać zderzak? :roll:
A co do sprawdzania w D3 dodam tylko, że nie trzeba wrzucać R - wystarczy włączyć przycisk od parkowania i przejść się wokół auta z uchem przy czujnikach ;-) |
|
|
|
|
|
|
|
wojtosc
Użytkownik
Rocznik: 1999
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Wojtek
Jeżdzę: Audi A8 D2
|
Wysłany: 2015-02-22, 10:12
|
|
|
Witam odgrzeje kotleta mam takie pytanie jak wymienić czujnik parkowania przód w a8 d2 lift? trzeba demontować zderzak? Dziękuje i pozdrawiam |
|
|
|
|
krzychu22.p1i
Moje A8
Rocznik: 2000
Skrzynia: ZF
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Pomógł: 127 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 3149 Skąd: Oderwany od rzeczywistości
|
Wysłany: 2015-02-22, 11:34
|
|
|
Ściągnij zderzak i będziesz miał dobry dostęp. Jeśli masz spryskiwacze to pamiętaj o odkręceniu wężyka (za kratką halogenu strona pasażera) bo urwiesz trójnik.
http://www.a8team.pl/d2-f...-vt775.htm#6054 |
Ostatnio zmieniony przez krzychu22.p1i 2015-02-22, 13:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
|
wojtosc
Użytkownik
Imię: Wojtek
Jeżdzę: Audi A8 D2
|
Wysłany: 2015-02-22, 12:18
|
|
|
Dzięki wielkie kolego.Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Audi A8 Quattro
Użytkownik
Silnik cm3: 3,7
Imię: Filip
|
Wysłany: 2016-02-03, 22:03
|
|
|
Witam moje pytanie dotyczy czujników W A8 D2 Jeden z tyłu nie cyka czyli mam rozumieć ze jest popsuty ? ale to jak mi jeden nie działa to przód tez mi nie będzie działać ?? a przód wszystkie cykają
Mam problem z czujnikiem parkowania, Gdy włączę R słychać jednorazowa dźwięk (system uaktywniony) ale po chwili włącza się sygnał ciągły tak jakby przeszkoda była w odległości mniejszej niż 40cm.
PROSZE O POMOC ? |
|
|
|
|
|
|
|
ahadam
Moje A8
Imię: Adam
Pomógł: 6 razy Wiek: 58 Dołączył: 26 Lip 2009 Posty: 277 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2016-02-03, 22:48
|
|
|
Ten który nie cyka jest do wymiany , mam to samo tylko brak czasu na wymianę. |
_________________ Witam wszystkich klubowiczów , mam nadzieję że będzie miło w tym gronie i dowiem się coś więcej na temat mojego złotka |
|
|
|
|
MaciekW
Użytkownik
Skrzynia: tiptronic
Imię: Maciek
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Lis 2014 Posty: 11 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2016-02-04, 03:42
|
|
|
miałem to samo. przestawał działać jeden czujnik. winna była wtyczka łącząca instalacje w samochodzie z wiązką od czujników. jest ona schowana za zderzakiem koło tłumika. lata i wilgoć zrobiły swoje. poprawione styki, wyczyszczone i przelutowane co trzeba bo ledwo się trzymało (we tyczce są 4 plusy zwarte razem, 4 minusy zwarte razem i 4 sygnały do każdego czujnika). wcześniej tester pokazywał błąd tego czujnika ale nie z powodu, że był uszkodzony tylko dlatego że nie był zasilony. od tego czasu o problemie zapomniałem. |
|
|
|
|
|
|
|
lesdud
Moje A8
Skrzynia: Tiptronic 5hp24 ECX
Imię: Leszek
Jeżdzę: S8 D2 preFL
Wiek: 42 Dołączył: 23 Sie 2014 Posty: 145 Skąd: ololice Inowrocławia
|
Wysłany: 2016-02-04, 11:03
|
|
|
Jeśli uwalony jest czujnik to VAG to wypluje, tak samo jest w przypadku uszkodzonej wiązki. Ja np u siebie w preFL miałem uwalony jeden przewód od prawego tylnego czujnika i VAG mi to wypluł. Przestrzelona cała wiązka miernikiem od złącza czujnika do modułu parktronica, który znajduje się pod zmieniarką i znaleziony brak przejścia na jednym przewodzie, wycięcie felernego kawałka przewodu i wstawienie nowego i PDC działa elegancko.
W preFL niestety trzeba demontować tylny zderzak by cokolwiek zdziałać, ale to nie takie trudne |
|
|
|
|
Audi A8 Quattro
Użytkownik
|
Wysłany: 2016-02-07, 13:20
|
|
|
Czujnik Wymieniony.
Wszystko działa jak powinno
Dziekuje za pomoc |
|
|
|
|
|
|
|
Audi A8 Quattro
Użytkownik
|
Wysłany: 2016-03-08, 22:13
|
|
|
Witam
Auto A8 D2 Lift
Problem jest taki ze PDC przód raz widzi przeszkodę a raz nie
Chodzi mi o te ze jak przeszkody nie ma z przodu to ja niby widzi ???
Pomocy ? |
|
|
|
|
|