Autor |
Wiadomość |
saraphin
Użytkownik
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptornic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Łukasz
Jeżdzę: audi A8
|
Wysłany: 2010-04-21, 11:47 [D2 ALL
] Problem z centralnym zamkiem
|
|
|
Witam!
Problem polega na tym, żę centralny zamek nie działa... kluczyk jest dobry alarm sie uzbraja otwieranie szyb z kluczyka również działa ale centralka siedzi cicho... jaka może być przyczyna?
p.s. gdzie znajde pompke od centralki bo chciałbym ją sprawdzić
a i jeszcze jedno pytanko co do alarmu, ogólnie działa sprawnie tylko, że bez syreny czy a8 tak mają czy u mnie cos jest nie tak
z gory dzieki za pomoc |
|
|
|
|
|
|
|
daro72
Moje A8
Rocznik: 1994
Skrzynia: Tiptronik CML
Imię: Darek
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 954 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2010-04-21, 18:39
|
|
|
Pompkę od centralnego znajdziesz pod lewym boczkiem w bagażniku. Co do syreny to przy zamykaniu jest jakby piardnięcie. Zaś przy otwieraniu nie słychać nic oprócz cichego pisku i otwierających się zamków. |
_________________ Dążenie do doskonałości.
|
|
|
|
|
|
|
|
saraphin
Użytkownik
|
Wysłany: 2010-04-29, 15:02
|
|
|
ok! problem rozwiązany padła pompka od centralnego... kupiłem na allegro, centralny działa ale pojawił się nowy problem... rozkodował mi się kluczyk! wie ktoś może jak samemu można to naprawić?? |
|
|
|
|
club-iguana
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Tip+F1
Imię: Jaro
Jeżdzę: A8L
Pomógł: 1 raz Wiek: 52 Dołączył: 27 Kwi 2010 Posty: 215 Skąd: Brzozowa/WGM
|
Wysłany: 2010-04-29, 20:05
|
|
|
saraphin napisał/a: | ...nowy problem... rozkodował mi się kluczyk! wie ktoś może jak samemu można to naprawić?? |
http://www.a8team.pl/topics16/1754.htm#16132 |
_________________ CCCO A8 D2 4.2 '96 -> Allroad 2,7T '02 -> A8L D3 4.2 '04 - to wszystko już było. |
|
|
|
|
|
|
|
saraphin
Użytkownik
|
Wysłany: 2010-04-29, 21:03
|
|
|
Dzięki wielkie!! sposób 2 zadziałał, drugiego kluczyka nie chce mi zaprogramować ale pewnie to wina baterii bo leżał od lat w szafie. dzieki pzdr. |
|
|
|
|
Plewis
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: manualna
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: D2
|
Wysłany: 2014-11-15, 18:04
|
|
|
mam taki sam problem ,alarm sie uzbraja ,ale nie działa centralny -moze ktoś podpowiedziec gdzie znajduje sie ta pompka oraz jak sprawdzic czy ona sprawna jest? |
|
|
|
|
|
|
|
Tomas5
Użytkownik
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: Tomasz
|
Wysłany: 2014-11-15, 19:13
|
|
|
Plewis, 4 posty wyżej pisze że pompka znajduje sięw bagażniku po lewej stronie, pod boczkiem, siedzi w takiej gąbce. Sprawdzisz, odczepiająć te gumowe węże czy ssa lub pcha powietrze, ale po pierwsze to słuchu słychać jak wiesz jak chodzi dobra pompka. Jeśli nie to możesz rozebrać i będziesz widział czy w środku nie są grafitowe płytki rozsypane.
! !I radze nie odłączać pompki bo w niej jest cały moduł odpowiedzialny za otwieranie szyb, bagażnika i wiele innych rzeczy ! ! |
|
|
|
|
r4q
Moje A8
Rocznik: 1999
Skrzynia: Tiptronic
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 7 razy Dołączył: 18 Lis 2013 Posty: 151 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2014-11-15, 19:23
|
|
|
Plewis napisał/a: | mam taki sam problem ,alarm sie uzbraja ,ale nie działa centralny -moze ktoś podpowiedziec gdzie znajduje sie ta pompka oraz jak sprawdzic czy ona sprawna jest? |
przecież parę postów wyżej jest napisane, że w lewym boczku w bagażniku za tymi gratami od muzyki (zmieniarka, tuner nie wiem co tam masz)
http://www.a8team.pl/d2-p...nika-vt8222.htm
w tym temacie na zdjęciach widać nawet gdzie |
|
|
|
|
|
Plewis
Moje A8
|
Wysłany: 2014-11-15, 19:54
|
|
|
Tomas5 napisał/a: | Plewis, 4 posty wyżej pisze że pompka znajduje sięw bagażniku po lewej stronie, pod boczkiem, siedzi w takiej gąbce. Sprawdzisz, odczepiająć te gumowe węże czy ssa lub pcha powietrze, ale po pierwsze to słuchu słychać jak wiesz jak chodzi dobra pompka. Jeśli nie to możesz rozebrać i będziesz widział czy w środku nie są grafitowe płytki rozsypane.
! !I radze nie odłączać pompki bo w niej jest cały moduł odpowiedzialny za otwieranie szyb, bagażnika i wiele innych rzeczy ! ! |
nie odłączac czyli jak mam wymienic? troszke nie precyzyjna podpowiedz...
DODANO:
r4q napisał/a: | Plewis napisał/a: | mam taki sam problem ,alarm sie uzbraja ,ale nie działa centralny -moze ktoś podpowiedziec gdzie znajduje sie ta pompka oraz jak sprawdzic czy ona sprawna jest? |
przecież parę postów wyżej jest napisane, że w lewym boczku w bagażniku za tymi gratami od muzyki (zmieniarka, tuner nie wiem co tam masz)
http://www.a8team.pl/d2-p...nika-vt8222.htm
w tym temacie na zdjęciach widać nawet gdzie | oooooo to bedzie pomocne |
|
|
|
|
krzychu22.p1i
Moje A8
Skrzynia: ZF
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Pomógł: 127 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 3149 Skąd: Oderwany od rzeczywistości
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomas5
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-11-15, 20:24
|
|
|
Cytat: | nie odłączac czyli jak mam wymienic? troszke nie precyzyjna podpowiedz... |
czyli nie, że sobie odłączysz-wyciągniesz pompke z auta i będziesz tydzień czekał na nową. Bo ani szyby nie uchylisz, ani bagażnika z auta nie otworzysz. Tylko o to mi chodzi, sam tak zrobiłem i ostzregam innych przed tym błędem <tjaa> |
|
|
|
|
Plewis
Moje A8
|
Wysłany: 2014-11-15, 22:35
|
|
|
Tomas5 napisał/a: | Cytat: | nie odłączac czyli jak mam wymienic? troszke nie precyzyjna podpowiedz... |
czyli nie, że sobie odłączysz-wyciągniesz pompke z auta i będziesz tydzień czekał na nową. Bo ani szyby nie uchylisz, ani bagażnika z auta nie otworzysz. Tylko o to mi chodzi, sam tak zrobiłem i ostzregam innych przed tym błędem <tjaa> | rozumiem,czyli ta pompka nie tylko centralnym steruje..? |
|
|
|
|
|
|
|
Tomas5
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-11-16, 07:24
|
|
|
Dokładnie, nie tylko. To się chyba nazywa się moduł komfortu. Napewno odpowiedzialna jest za sterowanie szyb i odtwieranie klapy bagażnika z auta. Ja miałem zepsuty bębenek w klapie i przez wyciągnięcie pompki musuałem robić włamanie do własnego auta <tjaa>
Jak ją znajdziesz, posłuchaj czy przy zamykaniu chodzi w ogóle śilniczek w pompie. Jeśli chodzi a nie zamyka to rozbierz ją i będziesz widział czy nie są wysypane takie grafitowe płytki. Same płytki jak i z silniczkem są do kupienia i wymiany. |
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-11-16, 08:00
|
|
|
Tomas5 napisał/a: | To się chyba nazywa się moduł komfortu. |
Dokładnie.
Zwróć uwagę też na zimne luty. W A4 miałem podobny przypadek. Raz działał, raz nie. Prze lutowałem wszelkie podejrzane połączenia i problem z głowy. Inną sprawą też jest wilgoć. Pompkę z silnikiem zostawiłem w domu na kilka dni. Teraz chodzi bez problemowo. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
Pietrówa
Użytkownik
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 1.9
Zasilanie: ON
Imię: Piotrek
Jeżdzę: Audi 80 Cabrio
|
Wysłany: 2014-11-16, 23:16
|
|
|
Podepnę się do tematu. Z modułami komfortu bywa czasem różnie, podejdzie pompa z każdego A8 czy musi być w 100 % zgodny numer części? |
|
|
|
|
|