Autor |
Wiadomość |
Pixel
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: 7G tronic
Zasilanie: ON
Imię: Paweł
Jeżdzę: W221
Wiek: 37 Dołączył: 21 Wrz 2015 Posty: 108 Skąd: okolice Poznania
|
Wysłany: 2015-11-03, 00:36 [D3 FL ALL
] Doświetlanie zakrętów, podświetlenie nóg
|
|
|
Witam
Mam takie pytanka:
Posiadam A8 D3 FL (2005r), lampy bixenonowe z doświetlaniem zakrętów.. i właśnie, w lampach jest, a nie działa. Błędów żadnych brak, żarówki wizualnie są OK. Czy VCDSem jakoś to trzeba włączyć?
I drugie pytanie o podświetlanie przestrzeni nóg wewnątrz auta - po otwarciu z kluczyka świecą i moje pytanie czy idzie ustawić tak aby świeciły cały czas? Dodam że nie mam pakietu ambilight.
Znalazłem opisy kodować tych rzeczy, ale jak wchodzę w VCDSie w [09] cent. ele. -> kodowanie 07 to nie ma tam opcji kodowania długiego czy też pomocnika kodowania. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2015-11-03, 07:11 Re: Doświetlanie zakrętów, podświetlenie nóg
|
|
|
Pixel napisał/a: | Posiadam A8 D3 FL (2005r), lampy bixenonowe z doświetlaniem zakrętów.. i właśnie, w lampach jest, a nie działa. Błędów żadnych brak, żarówki wizualnie są OK. Czy VCDSem jakoś to trzeba włączyć? |
Tak, trzeba zakodować.
O ile fabrycznie były tam takie lampy.... piszę tak ponieważ widziałem już takie auta które miały inne lampy niż fabryczne i wtedy, jeżeli nikt nie ogarnął elektryki, to działać to wcale nie musi.
Pixel napisał/a: | I drugie pytanie o podświetlanie przestrzeni nóg wewnątrz auta - po otwarciu z kluczyka świecą i moje pytanie czy idzie ustawić tak aby świeciły cały czas? Dodam że nie mam pakietu ambilight. |
Nie znam takiego ustawienia aby świeciło tam cały czas bez pakietu wewnętrzego oświetlenia ambiente.
Pixel napisał/a: | Znalazłem opisy kodować tych rzeczy, ale jak wchodzę w VCDSie w [09] cent. ele. -> kodowanie 07 to nie ma tam opcji kodowania długiego czy też pomocnika kodowania. |
A jaki to VCDS?... oryginał? |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin2013
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: GQF + F1
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Jeżdzę: D3
Pomógł: 33 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Sty 2012 Posty: 1368 Skąd: SOsnowiec
|
Wysłany: 2015-11-03, 07:50
|
|
|
Ja dodam od siebie że u mnie doświetlanie działa następująco:
- przy włączeniu kierunkowskazu
- przy lekkim skręcie kierownicy
- oraz po wrzuceniu wstecznego świecą ciągle dwa na raz
opcja nie jest dostępna po przekroczeniu prędkości 60km/h nie wiem czy są inne opcje kodowania |
|
|
|
|
Pixel
Moje A8
|
Wysłany: 2015-11-03, 08:26
|
|
|
Czy lampy są z tego auta - nie wiem, takie auto tata kupił 2 lata temu, teraz ja odkupiłem. Dodam, że domyślnie auto miało ustawione że w pozycji 0 na pokrętle świeciły xenony, zmieniłem to VCDSem na światła dzienne (żarówki najbliżej atrapy) i w MMi mogę je włączyć i wyłączyć (denerwowało mnie, że przy odpalaniu auta już świeciły światła). Teraz jest OK, ale z doświetlaniem nadal nie wiem jak sobie poradzić. VCDSa niestety nie mam oryginalnego, wersja 12.12 Release. |
|
|
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2015-11-03, 10:33
|
|
|
Lampa może być zakodowana bez doświetlania. Pewnie skoro i dzienne nie były zakodowane to i doświetlania mogą nie być.
Nie wiem czemu szukasz długiego kodowania. Nie jest potrzebne aby włączyć doświetlanie bo to się ustawia tam dokłądnie gdzie dzienne włączałeś i uruchamiałeś opcję przełączania w MMI.
Domyślam sie czemu długie kodowanie się nie pojawiło... bo w centralnej elektryce masz nad kodowaniami zwykłymi listę rozwijaną i trzeba zmienić sterownik na inny do długiego kodowania(ja mam tam 3 opcje do wyboru i tylko na ostatniej działa długie kodowanie). |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
Pixel
Moje A8
|
Wysłany: 2015-11-03, 11:41
|
|
|
Ja w [09] -> kodowanie mam do wyboru tylko 2 sterowniki i nie ma w żadnym długiego kodowania... a szukałem długiego dlatego, że patrząc w internecie większość opcji (nie tylko związanych z oświetleniem) jest właśnie tam ustawiana. Ale możliwe że w D3 jest inaczej, ja się sugerowałem ogólnymi instrukcjami. |
|
|
|
|
|
|
|
rav85
Moje A8
Imię: Marek
Jeżdzę: Huracan Perf&Maclaren600LT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Sty 2015 Posty: 258 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-11-03, 14:08
|
|
|
Pixel napisał/a: | Czy lampy są z tego auta - nie wiem, takie auto tata kupił 2 lata temu, teraz ja odkupiłem. Dodam, że domyślnie auto miało ustawione że w pozycji 0 na pokrętle świeciły xenony, zmieniłem to VCDSem na światła dzienne (żarówki najbliżej atrapy) i w MMi mogę je włączyć i wyłączyć (denerwowało mnie, że przy odpalaniu auta już świeciły światła). Teraz jest OK, ale z doświetlaniem nadal nie wiem jak sobie poradzić. VCDSa niestety nie mam oryginalnego, wersja 12.12 Release. |
jeżeli masz zakodowane światła na pozycji 0 czyli zapalają się po wsadzeniu kluczyka w stacyjke , lub w MMI włączona opcje swialta dzienne On/OFF a nie masz czujnika zmierzchu to doświetlanie zakrętów nie będzie działało
tak u mnie wygląda kodowanie aby w MMI widoczna była opcja świateł dziennych czyli zapalania automatycznie po wsadzeniu kluczy do stacyjki - lampy Bixenon z doświetlaniem zakrętów - w tej opcji kodowania nie działa doświetlanie
na poniższym screenie opcje kodowania które można wybrać
kodowanie składa się z 7 liczb
pierwsze 0 jest zawsze
0x00000
drugie zero możemy zmienić na 1 jeżeli
0 - oświetlenie nóg jest zwykle
1 - podświetlenie jest ledowe
00x0000
tutaj do wyboru mamy typ lamp zamontowanych w aucie
do wyboru
1 bixenon
2 bixenon z opcja w/o LED DRL
3 bixenon z opcja LED DRL + AFS
4 bixenon z odseparowanymi swietlami DRL w halogenach z AFS
000x000
pozycja numer 4 odpowiedzialna jest za zapalanie automatyczne świateł drogowych
0 - brak opcji zapalania automatycznie świateł
1 - automatyczne światła z sensorem zmierzchu
3 - automatyczne światła z sensorem zmierzchu/czujnikiem deszczu
0000x00
dalej opcja ustawiania świateł dziennych
0 - wyłączone
1- włączone
00000x0
kodowanie opcji wyświetlania ustawień dla DRL w MMI
0 - brak wyboru ustawień na MMI
1 - możliwy jest wybór opcji DRL w ustawieniach MMI - domyślnie ustawione na OFF
2 - możliwy jest wybór opcji DRL w ustawieniach MMI - domyślnie ustawione na ON
000000x
ostatnie ustawienie związanie jest z krajem
1 - reszta świata
2 - północna Europa
3 - USA
4 - Canada
7 - Pojazd specjalny
ja u siebie nie mam czujnika światła/zmierzchu ani światło do jazdy dziennej , zakodowałem ta opcje w sterowniku tak aby pokazywało mi w MMI opcje włączania i wyłączania tego dodatku, co przełożyło się na to ze po wsadzeniu kluczyka do stacyjki światła zapalają się same, nie trzeba włączać z pokrętła , tzw tryb skandynawski, anomalia u mnie jest to ze właśnie przy tej opcji nie działa doświetlanie zakrętów m jeżeli włączę światła z przełącznika to wszystko działa jak należny.
Jeżeli coś pokręciłem bądź trzeba by było coś dopisać to proszę o poprawę.
Może w tym leży u ciebie problem.
wylacz w MMI - opcje światła do jazdy dziennej
przekręć pokrętło od świateł tak aby palił się Bixenon i wrzuć kierunkowskaz w lewo lub prawo, ew skręć kierownice l lub p i doświetlanie powinno się palić |
|
|
|
|
orkaskawina
Moje A8
Silnik cm3: 6.0
Skrzynia: Tiptronic F1
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8 D3 W12 A6 C5 2.5 TDI
Pomógł: 21 razy Wiek: 47 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 470 Skąd: Skawina
|
Wysłany: 2015-11-03, 16:45
|
|
|
Marcin2013 napisał/a: | oraz po wrzuceniu wstecznego świecą ciągle dwa na raz |
hmmm u mnie jest na odwrót jak włączę wsteczny wtedy Mi gasną co auto to inna bajka |
_________________ Odis Ellsa 5.3 baza 2016
http://chomikuj.pl/orkaskawina
VCDS , ODIS-s -e |
|
|
|
|
|
|
|
rav85
Moje A8
|
Wysłany: 2015-11-03, 16:47
|
|
|
u mnie przy wstecznym kręcąc kiera w lewo bądź prawo doświetlanie zapala się lub gaśnie w zależności w która stronę kręcę kierownica. |
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Silnik cm3: 3936
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
|
|
|
|
rav85
Moje A8
|
Wysłany: 2015-11-03, 17:11
|
|
|
jak będę cofał to zobaczę wrzucę wsteczny na prostej kierownicy i sprawdzę |
|
|
|
|
Pixel
Moje A8
|
Wysłany: 2015-11-03, 19:11
|
|
|
Jak kupiłem auto to miało kodowanie: 0020121, w MMI opcja dziennych była włączona i ustawiona na WŁ.
W takich ustawieniach jak włączałem auto to w pozycji 0 na pokrętle - światła mijania świeciły.
Teraz kodowanie zmieniłem na takie z dziennymi (0040121) i w pozycji 0 świecą mi światła te najbliżej atrapy (najbardziej wewnętrzne żarówki) i nic poza tym. Co ciekawe świecą bardzo mocno, więc w MMI przestawiłem na dzienne WYŁ i teraz n 0 nie świeci nic, xenony świecą w pozycji na światła mijania, doświetlanie nadal nie działa.
Dodam jeszcze że na pokrętle nie mam funkcji AUTO co by wskazywało na brak czujnika zmierzchu, choć na szybie jakiś mam. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2015-11-03, 19:31
|
|
|
Pixel napisał/a: | Dodam jeszcze że na pokrętle nie mam funkcji AUTO co by wskazywało na brak czujnika zmierzchu, choć na szybie jakiś mam. |
Podaj numer VIN a powiem ci ponad wszelką wątpliwość jak auto wyjechało z fabryki |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
Pixel
Moje A8
|
Wysłany: 2015-11-03, 19:34
|
|
|
WAUZZZ4E95N015742 |
|
|
|
|
|
|
|
rav85
Moje A8
|
Wysłany: 2015-11-03, 20:10
|
|
|
Odnosnie cofania na prostej kierownicy, faktycznie zapala sie doswietlanie z lewej i prawej, nie zwrocilem na to uwagi, w wiekszosci przypadkow cofajac patrze sie do tylu. |
|
|
|
|
|