|
Autor |
Wiadomość |
Michał S8
Użytkownik
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Michal
Jeżdzę: S8 D2
|
Wysłany: 2015-11-07, 15:14 [S8 D2 98 LPG
] Prędkościomierz, czasem przestaje pokazywa
|
|
|
Witam,
czytałem już chyba większość co znalazłem na te tematy, ale wydaje mi się że mojego przypadku jeszcze nie było chyba , że moi poprzednicy inaczej opisywali podobny problem.
A konkretnie chodzi o to,że jak zauwarzyłem wsazówka prędkościomierza opada przy ostrzejszym przyspieszaniu, wskazówka ożywia sie czasem przy hamowaniu, mam też wrażenie,że problem się nasila kiedy silnik się nagrzeje.
Zdarzyło mi się to już kiedyś ale usterka sama ustąpiła po pewnym czasie.
Dodam jeszcze, że ostatnio wymieniałem uszczelki pod głowicą i przy rozłączaniu przewodów olejowych od skrzyni z chłodnicy wylało się nieco oleju ze skrzyni, czy te 2setki lub coś koło tego może mieć związek?
Na jakiej zasadzie działa ten czujnik? Co może mieć wpływ na jego niedomaganie? |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2015-11-07, 15:42
|
|
|
W tym temacie masz napisaną lokalizację czujnika prędkości. Tutaj też coś jest opisane.
Problem mógł wystąpić mianowicie z powodu jego zabrudzenia. Olej mógł dostać się do niego i ma problemy z czytaniem prędkości. Identyczny objaw miałem w A4.
Wyciągnij, wyczyść, przeczyść styki kostki i zamontuj na nowo.
Może pomoże. Mi pomogło zarówno w A4 jak i A8 kiedy czasami miałem zaniki, sporadycznie. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
Michał S8
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-11-07, 18:01
|
|
|
Oba te wątki już przeczytałem.
Może i jest jak mowisz, że podczas wymiany uszczelek go wymazałem płynem lub olejem choć nie wydaje mi się, ale warto spróbować. podobnie zanieczyściłem kostke czujnika tem. zew. ale pomogło zwykłe czyszczenie.
Myślisz o czyszczeniu kostki czy całego czujnika? Podobno ciężko go wyciągnąć choć u mnie jest pięciobiegowa skrzynia co podobno minimalnie ułatwia sprawę gorzej że trzeba kanał... |
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2015-11-07, 19:47
|
|
|
Cały czujnik musiałem wyczyścić. Czyszczenie kostki nie pomogło. Byłem nastawiony na wymianę ale w sklepie mi powiedzieli, że muszę im przytargać na wzór. Więc go wyjąłem. Po wyjęciu okazało się, że część która odczytuje prędkość była cała w oleju. Postanowiłem zaryzykować, wyczyścić i zrobić jazdę próbną. Poprawa od razu.
Nie zaszkodzi spróbować zwłaszcza że to nic nie kosztuje. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
Michał S8
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-11-12, 11:12
|
|
|
narazie prędkościomierz działa prawidłowo, przestał świrować więc narazie się nie czepiam, przyjrze się mu przy okazji dostępu do kanału, odezwę się jak będę miał wyniki
pozdrawiam
[ Dodano: 2016-08-10, 10:56 ]
i tak jak się wszyscy spodziewali problem powrócił, wyjęcie czujnika i czyszczenie całego jak radził kolega pomogło,
ale mam pytanie.
Czy tam powinien być jakiś olej czy raczej powinno być tam sucho??? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|