Autor |
Wiadomość |
Bugalon
Moje A8
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Wojtek
Jeżdzę: D2
Pomógł: 24 razy Wiek: 46 Dołączył: 26 Gru 2013 Posty: 789 Skąd: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 2015-11-27, 11:51 [D2 98 4.2PB/LPG
] Ładowanie akumulatora a wskazania VAGa
|
|
|
Mam taki problem, że napięcie na alternatorze 14,2 podczas pracy. Napięcie na akumulatorze 13,9 (według mnie całkiem w porządku). Za to VAG pokazuje mi 12,8-13V. Gdzie szukać spadków napięć? Jakieś konkretne złącza polecacie przejrzec? |
_________________ Pozdrawiam Bugi
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali" |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2015-11-27, 14:19
|
|
|
Bugi, najprędzej na połączeniach. dobre styki masy i plusa.
- masa akumulator buda zaraz pod prawą tylną lampą,
- masa silnika jest przykręcona o ile dobrze pamiętam do prawej podłużnicy ( uważaj na śrubę w nią wkręconą, lubi się urwać lub obrobić gwint,
Co do plusa to
- w okolicy prawej podłużnicy powinna być kość. W tym miejscu lubi to gnić i są problemy z ładowaniem i dalszym przekazywaniem/przepływem prądu.
- pająk co rozchodzi się alternator-rozrusznik-kość podłużnica
Na początek dobrze przeczyścić wszelkie masowe i plusowe styki z dużym naciskiem właśnie na tę kość plusową przy prawym nadkolu. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
Bugalon
Moje A8
Pomógł: 24 razy Wiek: 46 Dołączył: 26 Gru 2013 Posty: 789 Skąd: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 2015-11-27, 19:56
|
|
|
Erni, jak bym nie mial tych elementów dobrych to bym nie mial na akumulatorze prawie 14 voltów. Ja te masy wszystkie czyscilem juz pare tygodni temu. Zlacze plusowe cale dawalem nowe profi bo mialem tam szekle budowlana. Problemem nie jest niskie napiecie, bo jest w porzadku (to na akumulatorze) ale vag pokazuje 13v wiec gdzies jest problem z przeplywem w srodku instalacji i nie wiem od czego zaczac sprawdzanie |
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali" |
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
|
Wysłany: 2015-11-27, 20:50
|
|
|
A pod nogami pasażera patrzyłeś ? |
|
|
|
|
|
|
|
|
Bugalon
Moje A8
|
Wysłany: 2015-12-01, 08:39
|
|
|
Nie patrzylem, a jakis dokładniejszy namiar na miejsce ktorego mam szukac? |
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
|
Wysłany: 2015-12-01, 12:35
|
|
|
Strzelam, może te złacza co idą od akumulatora do płyty.
Może tam nie ma dobrego przejścia gdzieś.
Te co sa pod tyko kawałkiem płyty pilśniowej. |
|
|
|
|
|
|
|
|
VanDyke
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4700
Skrzynia: Quadra Track II
Imię: Łukasz
Jeżdzę: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 11 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 783 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-12-01, 14:17
|
|
|
VAG nie pokazuje Ci przecież napięcia na zaciskach akumulatora tylko napięcie na module, który je odczytuje (ECU ???). Idąc od akumulatora, spadki masz na połączeniach, kablach, bezpiecznikach, itd. |
_________________ Kontakt: nick + @wp.pl |
|
|
|
|
karol208
Moje A8
Rocznik: 1994
Skrzynia: 4HP24
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D2 ABZ
Pomógł: 23 razy Wiek: 41 Dołączył: 28 Kwi 2013 Posty: 994 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2015-12-01, 15:08
|
|
|
Może warto sprawdzić masę na sterowniku na podszybiu tam jest taki jeden kabelek przy ecu |
|
|
|
|
|
Bugalon
Moje A8
|
Wysłany: 2015-12-02, 08:27
|
|
|
Nie no przeciez wiem ze vag nie pokazuje napiecia na akumulatorze. Ale spadek ponad 1V pod obciazeniem w instalacji ktora bierze niewiele prądu to dla mnie zdecydowanie za duzo. Chce znaleźć miejsce w ktorym brakuje przejscia.
Sprawdze złącza na pilśniaku i na pewno w w skrzynce na podszybiu to zlacze masowe. Jak to nie pomoże to zaczne grzebać w schematach instalacji ale to bede musial pare ladnych godzin sobie zarezerwować na poszukanie wszystkiego .... |
|
|
|
|
LukaszEK_ZENER
Użytkownik
Rocznik: 2000
Skrzynia: Tiptronic
Jeżdzę: A8 D2 AQF
Wiek: 35 Dołączył: 28 Lip 2014 Posty: 35 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2015-12-02, 20:46
|
|
|
A masz jakieś problemy z autem? Tudzież ładowaniem? Pytam ponieważ często podłączam różnego rodzaju sterowniki od różnych aut na stole i zazwyczaj pokazują one niższe napięcia niż mam na zasilaczu ustawione... Po prostu dokładność pomiarowa sterownika nie jest zbyt wysoka. Może stąd takie wskazania? Weź po prostu sprawdź jakie napięcie pokazuje vag np. w sterowniku silnika i zmierz na zaciskach sterownika czy zgadza się ze wskazaniami vaga. Ja bym się tym za bardzo nie przejmował, no chyba że masz związane z tym jakieś problemy...
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-12-02, 23:11
|
|
|
Też zauwazyłem takie różnice ale problemów nie zanotowałem nigdy. |
|
|
|
|
VanDyke
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4700
Skrzynia: Quadra Track II
Jeżdzę: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 11 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 783 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-12-04, 07:59
|
|
|
Tu jest opisane dokładnie to o czym wspomniałem:
http://forum.a8parts.co.uk/showthread.php?t=7141
Podejrzewam, że każdy sterownik musi mieć jakiś obwód stabilizujący napięcie i stąd dodatkowe spadki. No Panowie drugie prawo Kirchoffa się kłania ... |
_________________ Kontakt: nick + @wp.pl |
|
|
|
|
|
|
|
Bugalon
Moje A8
|
Wysłany: 2015-12-04, 08:42
|
|
|
Nie no, problemów żadnych nie mam ale u brata w ABZ dokładnie to co na akumulatorze jest na vagu wiec wnioskuje ze u mnie jest cos nie tak i wole nie czekac az jakis problem sie pojawi. Mam mrugające lampki w kabinie (w srodku) na wolnych obrotach ale juz lampy tylne czy deska rozdzielcza nie mrugają (alternator tak w ogole po regeneracji jest). Czyli wyglada to tak jak by albo gdzieś w srodku w kabinie masy nie było albo co? No nie jest to mega uciazliwe ale musze to zrobic bo nie cierpie jak mi coś nie działa jak powinno.
PS. Drugie prawo Kirchoffa definicyjnie zna kazdy kto grzebie w instalacjach, tylko opory o których w nim mowa bardzo ciężko zlokalizować w strukturze rozproszonej takiej jak instalacja samochodu. Tak naprawdę moje pytanie z pierwszego postu tego wątku jest o miejsca w których tych oporów szukać trzeba |
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
|
Wysłany: 2015-12-04, 14:22
|
|
|
Bugalon napisał/a: | Mam mrugające lampki w kabinie (w srodku) na wolnych obrotach ale juz lampy tylne czy deska rozdzielcza nie mrugają (alternator tak w ogole po regeneracji jest).
|
U mnie też pojawia się mruganie świateł w kabinie na wolnych obrotach, ale wskazania na kompie i aku jest takie samo.
A jak dodasz gazu to coś się zmienia ?
Dajmy na to na 1500 lub 2000 obr/min ?
Przestają mrugać światełka w kabinie ?
Może coś z naciągiem paska nie tak. U mnie zauważyłem podczas butowania jak silnik wrzuci bieg wyżej i obroty spadną to pasek się ślizgnie i to słychać. Dosłownie ułamek sekundy ale może to coś leży na rzeczy. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Bugalon
Moje A8
|
Wysłany: 2015-12-04, 22:06
|
|
|
Przestaje mrugac jak dodam gazu. Napinanie paska cale nowe mam. Amortyzator, wszystkie rolki i nawet ta czesc co w srodku oslony rozrzadu jest mam zregenerowana. Pasek tez nowy oczywiscie. Tyle ze lamp nie mrugaja tylne (przednie nie mrugaja bo ksenon - przetwornice wiadomo). Ewidentnie mam cos miedzy akumulatorem a srodkiem auta i za nic nie wiem gdzie szukac. |
|
|
|
|
|