|
Autor |
Wiadomość |
exxaited
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 3,7
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Sebastian
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2015-12-29, 13:13 [D3 03 3.7MPI
] Zestaw wskaźników
|
|
|
Witam
Wczoraj pytałem o wymianę licznika na duży Fis ze względu na prawdopodobną usterkę ale chciałbym się jeszcze upewnić.
Licznik czasami się nie uruchamia tzn. gdy odpalam samochód to jest martwy i włącza się po powiedzmy 2 sekundach, czasami 10 lub czasem jest tak, że gdy wyłącze zapłon i wyjmę kluczyk to licznik nie gaśnie jest tak jakby na zapłonie, wtedy muszę odłączyć aku.
Mam usunięty immobilaiser i podejrzewam, że w liczniku soft jest uwalony. Znajomy Elektronik testował licznik na stole i wszystko śmigało przeleciał go jeszcze na stacji hot-air ale nie pomogło dodam jeszcze, że gubi datę i godzinę, ustawia datę produkcji . Czasami naliczy 2 godziny i reset, czasami np.2 dni. Dodam również, że gdy licznik nie zastartuje nie uruchamia się panel climatronica, jak licznik zaskoczy to wszystko działa. Jednak z pojawieniem się tych objawów mam następujące błądy z sieci CAN:
Skrzynia biegów (Skrzynia biegów - Diagnostyka)
18270 - Magistrala CAN: informacja o usterce w zestawie wskazników
- nieciagly
Benzyna (BFL - Motronic - MT/AT)
18043 - CAN, Komunikacja silnika/AC; zagubiony lub wadliwy sygnał
- nieciagly
18058 - CAN, Komunikacja silnika/zestawu przyrządów/wskaźników; zagubiony lub wadliwy sygnał
- nieciagly
Klimatyzacja
01317 Zestaw przyrządów i wskaźników
- Brak komunikacji
- nieciagly
Jeśli ktoś z was koledzy ma jakieś pomysły będę zobowiązany.
Pozdrawiam
Sebastian |
|
|
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2015-12-29, 13:22
|
|
|
Ewidentnie gdzieś jest nie podłączona wtyczka ;P hehe... brak komunikacji pomiędzy kilkoma urządzeniami. Ja bym dokładnie wiązkę prześledził i poszukać punktu wspólnego dla A/C, silnika i wskaźników. Tam gdzie się łączą powinien być problem |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
|
|
|
exxaited
|
Wysłany: 2015-12-29, 13:46
|
|
|
Rozbierałem auto wewnątrz do gołej blachy przeglądnąłem każdą wtyczkę i izolowałem dodatkowo przewody taśmą płócienną, nie ma szans na jakieś niepodłączone urządzenie i nadmieniam, że te błędy które podałem pojawiając się tylko przy problemie z licznikem jak licznik działa one nie występują |
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
|
|
|
|
exxaited
|
Wysłany: 2015-12-29, 17:48
|
|
|
I tak będę wymieniał więc się okaże ale zastanawiam się czy np. źlę usunięte immo może dawać takie objawy też. Wiązki jestem na bank pewny ponieważ każdy kabelek był sprawdzony pod kątem przetarć itp co więcej wszystkie wtyczki w kabinie i wszystkie dostępne pod maską były wyczyszczone i dostały kontakt spray. Robiłem to wszystko sam i dokładnie więc wiem na czym stoję |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|