Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 preFL ALL ] Dziwne zachowanie skrzyni  
Autor Wiadomość
igorro92 
Użytkownik

Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Igor
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2016-01-26, 16:06   [D2 preFL ALL ] Dziwne zachowanie skrzyni

Witam jest to mój pierwszy post dlatego proszę o wyrozumiałość za którą z góry dziękuje :>
W maju zeszłego roku kupiłem A8 4.2 96rok skrzynia 5biegowy tiptronic,zaraz po zakupie ledwo dojechałem do domu bo skrzynia tak szarpała i wpadała w tryb awaryjny oraz zerwała się linka lewarka więc auto na lawecie pojechało do gościa tym się zajmującego Tomaszewski Łódź ul.11-listopada.Po tygodniu auto odebrałem i znowu linka zaczęła dziwnie chodzić a auto na każdej pozycji oprócz N jeździło do tyłu,więc znowu laweta i reklamacja.
po kilku dniach dostałem telefon że naprawa wyniesie mnie 5500zł:

-regeneracja sprzęgła hydrokinetycznego
-komplet uszczelek
-łożysko forvardu
-tłok reversu
-płyta sterownika
-filtr
-olej

Po całej tej operacji auto jezdziło nieźle ale nie idealnie przez miesiąc po czym w trasie nad morze szarnęła 2 razy wydając przy tym mocne uderzenia i tak po kazdym odpaleniu zamiast wrzucic 2 bieg byłyu dwa uderzenia i tryb awaryjny więc oddałem auto w ramach gwarancji ale dowiedziałem się że do wymiany jest kosz kolejne 1700zł,zgodziłem się bo przecież nie zrobię z auta pomnika skoro już tyle włożyłem.

Teraz auto jezdzi od września ale skrztynia dziwnie się zachowuje dlatego każde dziwne zachowanie postaram opisać się z osobna.

1.Podczas wrzucania D obroty idą w góre po czym po chwili bieg załapuje natomiast podczas przerzucania z D na R czuć nie zawsze szarpnięcie i słychać metaliczne stuknięcie z zewnątrz.

2.Podczas długiej jazdy ze stałą prędkością na autostradzie np. tempomat 160km/h nadchodzi moment dojezdzania do bramek i auto mocno szarpnie przy redukcji to samo jest w przypadku dodania gazu i redukcji.Objaw występuje po dłuższej jeżdzie na 5 biegu.

3.Skrzynia poszarpuje przy redukcjach 3na2 i 2na1 ale nie zawsze zależy od dnia.

4.tak samo podczas jazdy wrzuci np. 5 bieg obroty zejdą dość nisko bo i prędkość nie jest duża po czym wcisnę 3/4 pedału gazu i występuje szarpnięcie przy redukcji ale nie zawsze ogólnie pedał gazu sprawia wrażenie jakby nie był całkowicie spójny z nogą a zwłoka podczas redukcji jest różna raz dłuższa raz momentalna.

A najdziwniejsze jest to,że gdy rano odpale auto i około 20-30 minut pochodzi na wolnych obrotach skrzynia przez jakiś czas chodzi idealnie a gdy od razu po odpaleniu rusze jest taka właśnie jakby ''rozklekotana''.

Proszę o pomoc bo już jestem bezsilny poza skrzynią w aucie jest wszystko ok,cały silnik itd wymieniony wał wszystkie poduszki itd.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-01-26, 16:19   

Chłopie dałeś do jakiegoś partacza i sie teraz bedziesz użerał. Jak masz gwarancje to oddaj mu auto wyznacz termin odbioru i postaw warunek że ma pracowac idealnie jak nie to zwrot kosztów.
Co on ci tam napaprał to juz nikt nie wie.

tomig 
Moje A8

Rocznik: 2000
Skrzynia: automat
Imię: jan
Jeżdzę: a8
Wysłany: 2016-01-26, 16:47   

Wygląda na to ,że skrzynia źle wyremontowana ,
nie ma czasami błędu - brak połączenia skrzyni z silnikiem czy coś podobnego ?
jeśli jest jakiś problem z tym to też podobnie się może się zachowywać

ernesto 
Moje A8

Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Wysłany: 2016-01-26, 21:41   

A czy silnik pracuje równo? Nie ma jakichkolwiek dziwnych zachowań typu wzrastania obrotow na biegu jalowym?
Wskazania przepływki, ona ma ogromny wpływ na pracę skrzyni.

Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.

mkbewe 
Moje A8

Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip EYC GQF
Imię: Tomasz
Jeżdzę: A8D3
Wysłany: 2016-01-26, 21:59   

gdzie Ci to robili ? na takie naprawy zazwyczaj jest pisemna gwarancja ! i to jest przyklad kiedy powinieneś z niej skorzystać wg mnie.
2 sprawa to na jakiej podstawie dopłata 1700zł ? jakieś konkrety czy poprostu ci powiedzieli ze trzeba bo tak i dopłaciłeś ?

igorro92 
Użytkownik

Wysłany: 2016-01-27, 11:01   

Silnik ma drgawki takie nierównomierne na postoju i jest to wyczuwalne ale obroty stoją idealnie sam nie wiem co to może być,przepływka była wymieniana na nowa boscha kilka miesięcy temu.A co do podejścia tego gościa to powiedział ze spalił się kosz forvardu i muszę dopłacić 1700 wiec dopłaciłem bo na gwarancji niby było wyszczególnione tylko to co wymieniłem powyżej a co najśmieszniejsze olej podlegał gwarancji,ale w tym wypadku już nie bo to kosz spalił olej a ten był stary 😃

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-01-27, 12:23   

Ja nie kumam-zrobił ci remont ale czesciowy(wymaga to rozebrania na czesci skrzyni) poskładał i za chwile ponownie rozbierał na czesci pierwsze skrzynie by wymienic kolejny kosz i tu bierze tylko 1700-czyli dokłada do roboty? Mi sie wydaje że miałes inna skrzynie wstawiona i zwyczajnie padła to ci w końcu wyremontował twoją :]

Preston81 
Moje A8

Skrzynia: tiptronic FBG
Zasilanie: PB
Imię: Maciej
Jeżdzę: S8D2 AQH
Wysłany: 2016-01-27, 13:18   

5500 za naprawe bez wymiany kosza forwardu .... masakra , 1 blad jaki zrobiles to taki ze nie zapytales ludzi gdzie dac auto na takie naprawy tylko pojechales w ciemno , 2 to zachowanie skrzyni to spaprana mechatronika - zapewne zaworki do podmiany , 3 czemu niby kosz byl do wymiany ? kosz nie kosztuje 1700 :) a za wszystko inne niz koszt kosza to placic nie powinienes bo za 1x powinni ocenic stan wszystkich podzespolow
jak juz tak ladnie wymieniles te wymienione podzespoly to napisz jeszcze ile co kosztowalo

ja po naprawie asb mialem podobnie jak ty z szarpaniem na wstecznym lecz bez dzwiekow jakie opisujesz i musieli wymienic / podmienic zaworki na plycie

igorro92 
Użytkownik

Wysłany: 2016-01-27, 14:55   

Ten człowiek to oszust do tego jak mam znowu do niego jechać to mnie krew zalewa bo znając życie i jego to znowu wymyśli ze to inna cześć skrzyni, która przecież wymieniana nie była żeby nie być w plecy

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-01-27, 15:04   

no niestety albo odpuszczasz i zmieniasz serwis albo sie bedziesz bujał po sądach i zapomnij o sprawnym aucie.

Preston81 
Moje A8

Wysłany: 2016-01-30, 16:02   

popros o wszystkie twoje zuzyte czesci , popros o rachunek za usluge , urzedzik skarbowy na takiego , rzecznik konsumenta oj mozna mu zycie usrac :) ja bym sie z takim nie bawil

krzychu22.p1i 
Moje A8

Skrzynia: ZF
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Wysłany: 2016-01-30, 16:08   

preston81 napisał/a:
popros o wszystkie twoje zuzyte czesci

Jeśli się gościu trudni w naprawach ASB to mu da byle pierwszy złom :P Pro forma będzie :P

Preston81 
Moje A8

Wysłany: 2016-01-30, 22:22   

ja tanm bym go wrzucil do US i innych btw wylozyl bym 200 zł na opinie bieglego z pzmotu i rzucilbym mu tym w ryj , + przedsadowe polcenie zaplaty jak by robil pod gorke

monster_1973 
Moje A8

Rocznik: 1999
Imię: Adrian
Jeżdzę: A8 D2, Mercedes
Wysłany: 2016-02-10, 21:34   

Ludzie, co wy piszecie. Skąd tyle nienawiści w was. Naprawiłeś skrzynię za grosze, ok. Z tego co piszesz padł ci Mechatronic, z pierwotnym "remontem" to nie ma nic wspólnego.
Bluzgacie, jakieś straszenie nie wiadomo czym. Gdzie są moderatorzy? To jest normalne zachowanie?

oliwier30 
Moje A8

Rocznik: 1999
Skrzynia: tiptronik
Imię: Tomek
Jeżdzę: a8 d2
Wysłany: 2016-02-11, 05:59   

monster_1973 napisał/a:
Ludzie, co wy piszecie. Skąd tyle nienawiści w was. Naprawiłeś skrzynię za grosze, ok. Z tego co piszesz padł ci Mechatronic, z pierwotnym "remontem" to nie ma nic wspólnego.
Bluzgacie, jakieś straszenie nie wiadomo czym. Gdzie są moderatorzy? To jest normalne zachowanie?

Jeżeli według Ciebie ponad 7 tyś zł za remont skrzyni to naprawa "za grosze" to szacun<brawo>
Albo nie czytałeś dokładnie tematu albo jesteś kumplem "po fachu" owego partacza.

Odpowiedz do tematu