|
Autor |
Wiadomość |
ptasiek
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8 D3, Corvette c3,
Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 24 Mar 2013 Posty: 120 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2016-02-18, 15:25 [D3 04 4.2MPI/LPG
] Problem z kierunkowskazem. sygnalizuje
|
|
|
Witam. Otóż jest problem w mojej a8. po włączeniu prawego kierunkowskazu (lewy jest ok) wyskakuje mi błąd na fisie przepalonej żarówki. Obszedłem całe auto i wszystko świeci jak należy. problem polega na tym, że od razu po włączeniu kierunków, przedni prawy reaguje z opóźnieniem około jednej sekundy, podczas gdy boczny i tylny już raz mrugnęły. Auto wówczas sądzi że żarówka jest przepalona i sygnalizuje mi to piknięciem i błędem na Fisie. Po tej sekundzie mrugają już wszystkie. Czy ktoś wie o co tu może chodzić? Proszę o pomoc, bo to lekko irytujące. Pozdrawiam |
_________________ Nie cierpię piratów drogowych! Ciężko się ich wyprzedza!! |
|
|
|
|
|
|
|
zetigie
Użytkownik
Rocznik: 2006
Zasilanie: ON
Imię: Patryk
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2016-02-19, 16:36
|
|
|
Kolego sprawdź czy masz sprawne obie żarówki kierunkowskazów.
Z przodu są po dwie, jedna pod drugą, być może jedna się przepaliła.
Nie wiem jakie masz tylne i boczne kierunkowskazy ale być może masz tak jak ja - ledy.
Ledy zapalają się i gasną szybciej niż zwykła żarówka stąd lekkie opóźnienie. |
|
|
|
|
|
|
|
ptasiek
Moje A8
|
Wysłany: 2016-02-19, 18:23
|
|
|
Obie żarówki są sprawne. To opóźnienie prawego kierunkowskazu w stosunku do lewego widać wyraźnie gdy stoje przed autem i go otwieram z kluczyka.Pierwsze mrugnięcie widać tylko na lewym a drugie już na obu. |
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Silnik cm3: 3936
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
|
|
|
|
AMSTAFF
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4200
Imię: ADAM
Pomógł: 13 razy Wiek: 46 Dołączył: 16 Lis 2009 Posty: 297 Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: 2016-02-21, 19:41
|
|
|
ptasiek napisał/a: | Witam. Otóż jest problem w mojej a8. po włączeniu prawego kierunkowskazu (lewy jest ok) wyskakuje mi błąd na fisie przepalonej żarówki. Obszedłem całe auto i wszystko świeci jak należy. problem polega na tym, że od razu po włączeniu kierunków, przedni prawy reaguje z opóźnieniem około jednej sekundy, podczas gdy boczny i tylny już raz mrugnęły. Auto wówczas sądzi że żarówka jest przepalona i sygnalizuje mi to piknięciem i błędem na Fisie. Po tej sekundzie mrugają już wszystkie. Czy ktoś wie o co tu może chodzić? Proszę o pomoc, bo to lekko irytujące. Pozdrawiam |
mam dokładnie to samo, dokładnie! i też prawy kierunek... stało ci się to z dnia na dzień? ja kupiłem auto z tym "problemem" lecz do tej pory nie potrafię powiedzieć gdzie szukać przyczyny... poprzednik zmieniał cały przód na polift i myślałem że coś jest podrutowane... ale jak widzę ten problem pojawia się też w nie kombinowanych autach..
znalazłeś przyczynę? |
|
|
ptasiek
Moje A8
|
Wysłany: 2016-02-23, 05:24
|
|
|
U mnie było tak odkąd kupiłem auto. Więc chyba udało mi się rozwiązać ten problem. W niedziele dałem auto na lewarek, zwaliłem prawe przednie koło i całe plastikowe nadkole. Chciałem zdjąć kostkę łączeniową lampy i spryskać jakimś kontaktem. Co się okazało? Miałem obtartą wiązkę w odległości około 30 cm od wtyczki i dwa przewody były mocno naruszone. Wyciąłem felerne fragmenty, dosztukowałem kawałki przewodów i od tego momentu śmiga jak ta lala. Nie ma już błędu na FISIE i kierunek załącza się od razu. Jedynie przy zamykaniu lub otwieraniu auta z pilota ma jeszcze to opóźnienie... Wiązkę porządnie przymocowałem bo była w tym miejscu luźna. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|