Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D3 Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2016-05-05, 19:48 [D3 ALL
] Jak wymienić amortyzator
Witam.
Mam instrukcje wymiany amortyzatora. Jest w niej opisane, że trzeba po odkreceniu dołu odciągnąć zwrotnice z wahacze w dół a amortyzator odciągnąć w tył. W jakimś zeszycie serwisowym czytałem że nie powinno się amorka puszczać luźno, wiszącego. Czy po odciągnieciu amorka z wahacza powinienem go czymś podeprzeć aby nie wisiał zanim go odkręcę u góry?
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Piotr
Jeżdzę: AUDI A8 L Pomógł: 11 razy Wiek: 48 Dołączył: 13 Wrz 2009 Posty: 383 Skąd: FR
Wysłany: 2016-05-05, 20:24
Ja przy wymianie zawiasu niczym nie podpieralem i Amor wcale się dalej nie wysunął. Myślę że jeżeli w mmi ustawisz tryb podnośnika to nie ma strachu.Za to przy zakladaniu nowego po dokreceniu najpierw góry może być potrzeba opuszczenia powietrza zaworkiem żebyś mógł założyć go na wachacz.
_________________ Zycie jest za krotkie zeby inwestowac w diesla
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Piotr
Jeżdzę: AUDI A8 L Pomógł: 11 razy Wiek: 48 Dołączył: 13 Wrz 2009 Posty: 383 Skąd: FR
Wysłany: 2016-05-05, 20:51
Możesz próbować ale będzie ciężko.Nie wiem jak jest w instrukcji ale ja mówię na swoim przykładzie że nic się amorom nie stało a niczym ich nie podpieralem.A jak nie to przed odkreceniem Amora zwiąż górę z dołem i wtedy się nie rozejdzie
_________________ Zycie jest za krotkie zeby inwestowac w diesla
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum