|
Autor |
Wiadomość |
kriss77
Moje A8
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24A
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: A8 D2 Quattro
|
Wysłany: 2017-08-26, 09:06 [D2 98 4.2PB/LPG
] Regeneracja chłodnicy czy wymiana?
|
|
|
Witam Koledzy.
Zwracam się do Was z prośbą o obiektywną ocenę sytuacji zaproponowanej przez warsztat samochodowy. Opiszę może o co chodzi.
Pewnego razu zauważyłem kałużę pod przednim zderzakiem mojej ślicznotki. Okazało się, ze był to płyn chłodniczy a wyciek jest prawdopodobnie z chłodnicy cieczy. Sprawdziłem poziom płynu w zbiorniczku, okazało się, że nie ma tam już w ogóle płynu. Dolałem płynu do właściwego poziomu i uruchomiłem silnik. Po uzyskaniu temp 90 stopni nie zaobserwowałem wzrostu temp silnika, a stan ten utrzymywał się na stałym poziomie, czyli 90 stopni. Generalnie w trakcie pracy silnika, nie zaobserwowałem żadnego wycieku płynu chłodniczego. Zaobserwowałem, że każdorazowo po wyłaczeniu silnika, nastepuje efekt wycieku płynu z prawdopodobnie chłodnicy. Za każdym razem było to po tej samej (patrząc od przodu samochodu) stronie - lewej.
Pojechałem do warsztatu samochodowego. Panowie stwierdzili wyciek w trzech miejscach z chłodnicy w okolicach zbiorników plastikowych i zaproponowali regenerację owej chłodnicy. Na moje pytanie, czy rdzeń jest w stanie nieuszkodzonym, odpowiedzili, że jest w porządku.
Przeraziła mnie troche cena, jaką zaproponowali za regenerację owych zbiorników plastikowych, bo wynosi ona 450 zł. Na maoje pytanie, czy owe zbiorniki plastikowe będa regenerowane czy wymienione, Pan z serwisu stwierdził, że te plastikowe zbiorniki zostaną wymienione. Oczywiście Pan powiedział, że będzie na to udzielona gwarancja. Dodam tylko, ze miła Pani z biura, dzwoniąc do mnie poinformowała mnie, że cena nowej chłodnicy wynosi ponad 3500 zł i że nie jest dostępna (bo rzekomo wycofana z produkcji w 2002 r) Całość regeneracji wykonuje jakas zewnętrzna firma. Kiedy zaproponowałem inne rozwiązanie w postaci wymiany chłodnicy na fabrycznie nową (zamiennik dostępny na Allegro w cenie niższej od ceny zaproponowanej regeneracji przez serwis) Pan z serwisu stwierdził, ze takaowa chłodnica chińczyk wytrzyma może rok, dwa lata czasu i że nie dają żadnej gwarancji (nie wiem, co gość miał na myśli, czy chodziło mu o montaż, ale chyba tak), bo sama chłodnica jest na 12 miesięcznej gw. producenta.
Pytanie do Was, co w tej sytuacji zrobić? |
|
|
|
|
|
michalwruszak
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 5.4
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB
Imię: Michał
Jeżdzę: S-klasa W221
Pomógł: 75 razy Dołączył: 10 Kwi 2013 Posty: 2082 Skąd: Elbląg
|
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2017-08-26, 10:49
|
|
|
Powiem tak, ze ja mialem chinczyka i wytrzymal 1,5 roku z tym ze wiem co bylo przyczyna i da sie to naprawic bo chodzi o mala uszczelke...temat opisany tutaj .... http://www.a8team.pl/d2-9...-vt18785,60.htm
Mozna tez dostac dobra ori uzywke w tych pieniadzach co ja zrobilem, ie wiedzac jeszcze co jest przyczyna wycieku..
W regeneracje raczej bym nie szedl. Chincxyk ma roczna gwarscje ktora uwzgledniaja, ale jam wspomnialem mozna ta "wade" usunac zaraz po kupnie |
_________________ to nie jest zwykły napęd...to
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Zasilanie: PB
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2017-08-26, 12:05
|
|
|
kriss77, mam dostępne chłodnice firmy VAN-WEZEL (b.dobry zamiennik) za niecałe 1000 PLN-ów lub firmy NISSENs (jakościowo jak oryginał) za 1500. Tę drugą zamontowałem w tym tygodniu u siebie i naprawdę super jest zrobione. |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
|
|
|
kriss77
Moje A8
Rocznik: 1998
Skrzynia: Tiptronic 5HP24A
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: A8 D2 Quattro
|
Wysłany: 2017-08-26, 12:12
|
|
|
CINEK napisał/a: |
Mozna tez dostac dobra ori uzywke w tych pieniadzach co ja zrobilem, ie wiedzac jeszcze co jest przyczyna wycieku..
W regeneracje raczej bym nie szedl. Chincxyk ma roczna gwarscje ktora uwzgledniaja, ale jam wspomnialem mozna ta "wade" usunac zaraz po kupnie |
Dziękuje Kolego za odpowiedz. Rozmawiałem dzisiaj z Panem z serwisu i stwierdził jednoznacznie, że zbiorniki plastikowe, będą zregenerowane na aluminiowe. Jak mnie zapewniono, na pewno nie będzie to zarówno ani lutowane, ani też klejone.<hmm>
Jeżeli faktycznie rdzeń aluminiowy nie jest uszkodzony a wykonają taką robotę w postaci regeneracji tych zbiorników, to biorąc pod uwagę, że jest to objęte gwarancją i w razie W, nie musze się tym aspektem przejmować, to pozostaje jeszcze fakt, że pozostaję przy ori chłodnicy.
Swoją drogą czytałem temat, który przesłałeś i jest problem z tymi rozmiarami w sensie grubości. Ja mam w ofercie z Allegro grubość 40mm a silnik ABZ. |
|
|
|
|
VAGowner
Moje A8
Rocznik: 1997
Silnik cm3: TDI
Skrzynia: manual DQS 6b
Zasilanie: ON
Imię: Jac
Jeżdzę: A8 D2, A80 B4 1Z+
Pomógł: 10 razy Wiek: 55 Dołączył: 12 Sty 2016 Posty: 483 Skąd: zachodniopomorskie
|
Wysłany: 2017-08-28, 01:46
|
|
|
Spróbuj jeszcze poszukać oryginalnej używanej chłodnicy - ja dorwałem prawie nówkę na olx |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|