Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 95 2.7PB/LPG ] problemz odpaleniem i gaśnięcie na zimnym  
Autor Wiadomość
jagger 
Użytkownik

Rocznik: 1995
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: Automat 4 biegowy
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Jacek
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2017-12-04, 15:30   [D2 95 2.7PB/LPG ] problemz odpaleniem i gaśnięcie na zimnym

Od pewnego czasu Asia jest problematyczna na zimnym silniku. Pierwsze objawy zauważyłem 2 miesiące temu - auto przez pierwsze 2-3 minuty po odpaleniu miało mało mocy, silnik chodził wręcz skokowo (przy lekkim operowaniu gazem miał mało mocy, po mocniejszym dociśnięcu wkręcał się na wysokie obroty). Teraz, wraz ze spadkiem temperatury problem się nasilił. Na zimnym silniku Asia ma problemy z odpaleniem - rozrusznik kręci, bezproblemowo, coś jakby silnik nie chciał zaskoczyć. Zazwyczaj po kilku próbach udaje się odpalić, ale póki silnik jest zimny, dławi się i zdarza mu się zgasnąć. Po zagrzaniu się problem ustepuje. Spotkaliście się z takimi objawami, ewentualnie, wiecie co może być powodem niedyspozycji auta?

mateusz-teo 

Rocznik: 1998
Silnik cm3: 3700
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Mateusz
Jeżdzę: D2
Wysłany: 2017-12-04, 17:13   

Kolego, u mnie był podobny objaw jak reduktor LPG puszczał gaz przez wężyk podciśnienia do kolektora ssącego, to wyeliminowałem i było ok, a teraz coś znów się obraził samochód, ale koledzy podpowiadają żeby na benzynie go trochę pobujać bo się mapy mogły rozjechać od Benzyny przez LPG

jagger 
Użytkownik

Wysłany: 2017-12-04, 17:27   

Reduktor raczej bym wykluczył, był wymieniany rok temu. Co do map, spróbuję go trochę przepalić na benzynie, może mu przejdzie.

danishow 
Moje A8

Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Zasilanie: PB
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Wysłany: 2017-12-04, 23:52   

jagger napisał/a:
Spotkaliście się z takimi objawami, ewentualnie, wiecie co może być powodem niedyspozycji auta?
Tak, najczęstszym powodem jest uszkodzony czujnik temperatury ...zamontowany z tyłu prawej głowicy.

jagger 
Użytkownik

Wysłany: 2017-12-19, 08:59   

Spróbowałem pierwszej rady, zrobiłem autem około 100km na benzynie. Sytuacja nieznacznie się pogorszyłą, teraz problem pojawia się na benzynie niezależnie od temperatury - nawet po dłuższej jeździe auto gaśnie i dusi się przy niższych obrotach.

Bugalon 
Moje A8

Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Wojtek
Jeżdzę: D2
Wysłany: 2017-12-22, 06:46   

A czy kolega wie co to jest VAG? Żeby takie rzeczy poprawnie diagnozować trzeba zlogować kanały 10 i 11 i zobaczyć co pokazują sondy podczas pracy i jakie są korekty długoterminowe. W silnikach przedliftowych rozjechane korekty długoterminowe nie pozwalają poprawnie uruchamiać auta. Jak korekta leci w którymś kierunku powyżej 3-5% to się zaczynają schody. Najczęściej przyczyną takiego stanu rzeczy jest niewłaściwie ustawiona instalacja LPG, uszkodzone sondy lambda lub nieszczelności w dolocie.

"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"

Odpowiedz do tematu