|
Autor |
Wiadomość |
pitersc
Użytkownik
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 2500
Skrzynia: Manual
Zasilanie: ON
Imię: Piotr
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2018-09-19, 15:17 [D2 01 2.5TDI
] Wyciek pompy ABS
|
|
|
hej wszystkim, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadam A8 D2 2001, niestety po pierwszej przejażdżce zauważyłem kilka plam pod samochodem, pod maską pod pompą ABS była spora plama płynu hamulcowego, wyczyściłem to miejsce zawiozłem dzieciarnie do przedszkola i w pracy znowu to samo czyli plama na tej podstawce od pompy. Od góry nic nie cieknie, wszystkie przewody wychodzące i przychodzące są suche, dodatkowo pedał hamulca w mojej ocenie zbyt głęboko wchodzi w podłogę - czy to oznacza rozszczelnienie pompy ABS i co w takim przypadku należy zrobić, widziałem na allegro usługi regeneracji pomp, ale żaden ze mnie mechanik i sam wolę tego nie usuwać, czy ma ktoś doświadczenie jakie kroki należy podjąć? z góry dzięki do usłyszenia! numer na pompie to 0265202401
pompa.jpg
|
|
Plik ściągnięto 84 raz(y) 252,25 KB |
|
|
|
|
|
|
|
|
gtfan
Moje A8
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: 6b
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Paweł
Pomógł: 111 razy Dołączył: 10 Gru 2010 Posty: 1296 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2018-09-19, 17:25
|
|
|
To na pewno nie leci ze wspomagania? Na fotce widać, że dolny wąż od zbiorniczka jest tak samo zaolejony/zabrudzony jak pompa. Płyn hamulcowy ze zbiorniczka ubywa? |
_________________ Four rings to rule them all |
|
|
|
|
|
|
|
pitersc
Użytkownik
|
Wysłany: 2018-09-19, 18:42
|
|
|
Hej dzięki - tak płyn ubywa ze zbiorniczka płynu hamulcowego, wąż wspomagania wyczyściłem i po przejażdżce delikatnie jest tylko wilgotny na łączeniu, a pod pompą plama coraz większa.
Dostęp do tej pompy teoretycznie jest naprawdę przyjemny nie licząc zbiorniczka na płyn wspomagania nad nią, czy usunięcie tej pompy przez osobą, która nie ma z tym styczności to jakiś wyczyn?
Pytam bo może jest szansa żebym sam ją usunął przejrzał i oddał do regeneracji, później założył tylko pytanie jak później gdzieś dojadę na odpowietrzanie układu i czy pompę też trzeba jakoś oddzielnie odpowietrzyć |
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Zasilanie: PB
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2018-09-19, 20:38
|
|
|
pitersc napisał/a: | tylko pytanie jak później gdzieś dojadę na odpowietrzanie układu | Bez hamulców raczej nie dojedziesz
pitersc napisał/a: | czy pompę też trzeba jakoś oddzielnie odpowietrzyć | Tak, za pomocą testera diagnostycznego. |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
|
|
|
pitersc
Użytkownik
|
Wysłany: 2018-09-22, 13:39
|
|
|
eeeh Foss terminy za 1,5 miesiąca pompę zdemontowałem i szukam teraz firmy, która profesjonalnie regeneruje pompy sam sterownik jest ok
Mam pytanie, czy da się podmienić sterownik w pompie ABS jak załatwię inną pompę komplet żeby podpiąć do niej mój sterownik? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|