|
Autor |
Wiadomość |
donamigos
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Adrian
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2024-10-22, 14:12 [D3 03 4.2MPI
] Stukanie dołu silnika
|
|
|
Witam . Podczas jazdy silnik zaczął głośniej pracować . Po zdjęciu miski smok pełen opiłków (panewki) . Czy w tych silnikach wykonuje się wymianę panewek, regenerację wału ? Ktoś reanimował jednostkę czy jest to ekonomicznie bez uzasadnienia ? |
|
|
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
|
|
|
|
sssebek
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB
Imię: Sebastian
Jeżdzę: FSR/A8 D3/inne
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Kwi 2017 Posty: 353 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2024-10-27, 08:54
|
|
|
Zawsze można zlecić dorobienie panewek na zamówienie. Są firmy co się tym zajmują i nie kosztuje to jakiegoś majątku nie wiadomo jakiego. Natomiast podjęcie takiej czy innej decyzji ja bym uzależnił od tego, co wyjdzie po weryfikacji silnika, bo może się np. okazać, że wał jest przytarty, a wtedy dorabianie i kombinowanie z panewkami nie ma już najmniejszego sensu bo należałoby załatwić wał w przyzwoitym stanie, a wtedy należałoby dobrać panewki (może nawet i nominały) ale po grupach selekcyjnych, aby miały odpowiednie pasowanie bo któraś może być wyprodukowana w tak zwanym minusie a któraś w plusie. Jak źle sparujesz panewki do średnicy wału, to może ci znów przytrzeć na starcie (oczywiście mówię tu o skrajnym przypadku, najczęściej warstwa adaptacyjna panewki rozwiązuje ten problem). No i pamiętać o odpowiednim naoliwieniu wszystkiego przy składaniu żeby nie było na sucho na starcie po naprawie. Dodatkowo najlepiej przed pierwszym odpaleniem silnika obrócić ręcznie wałem na tyle dużo razy, aby olej zaczął wyciekać spod panewek samoczynnie. Wtedy nie będzie powietrza w kanale olejowym więc silnik praktycznie od razu dostanie ciśnienie oleju po odpaleniu. |
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/ |
|
|
|
|
donamigos
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Adrian
|
Wysłany: 2024-11-03, 19:43
|
|
|
Ktoś orientuje się czy na dzień dzisiejszy do silnika da się dostać panewki lub z jakiego silnika adaptować jak kolega wyżej wspomniał ? |
|
|
|
|
|
|
|
sssebek
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB
Imię: Sebastian
Jeżdzę: FSR/A8 D3/inne
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Kwi 2017 Posty: 353 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2024-11-05, 19:55
|
|
|
Poszukaj jakiejś szlifierni w twojej okolicy, podjedź do nich i zapytaj. W takich miejscach najprędzej uzyskasz odpowiedź. Nie mniej jednak wypadałoby przed założeniem nowych panewek sprawdzić owalizację czopów nawet jeśli wydają się być idealne na twoim wale. Reszta jak pisałem wcześniej. |
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/ |
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2024-11-09, 16:46
|
|
|
donamigos napisał/a: | Ktoś orientuje się czy na dzień dzisiejszy do silnika da się dostać panewki lub z jakiego silnika adaptować jak kolega wyżej wspomniał ? |
Jak wyżej pisałem, potwierdzam. Przy remoncie 4.2 mpi znajomy kładł z 4.0tdi panewki bo do BFM nie było. Przerabiał tylko zamki. |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|