Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 01 ] Nagłośnienie Bose - tył gra ciszej  
Autor Wiadomość
Osek 
Moje A8

Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2011-01-23, 11:33   [D2 01 ] Nagłośnienie Bose - tył gra ciszej

Witam
Mam pytanie odnośnie audio BOSE w samochodzie, przejrzałem historie forum i nie było takiej odpowiedzi. Otóż ostatnio wiozłem pasażera z tyłu i wsiadł i mówi że coś tył kiepsko gra. Ja siedząc z przodu jestem bardzo zadowolony ładnie dudni i wszytko jest ok. I zacząłem grzebać w ustawieniach radia włączyłem sam tył i faktycznie z tyłu gra to jakoś 2 razy ciszej niż przód. Jak porównuje tył z przodem to przód naprawde nieźle stuka a tył bardzo kiepsko, wszystkie głośniki działają. A przecież z tyłu głośniki w półce powinny grać lepiej niż przednie w drzwiach ? co może być nie tak ?

pioter 
Master MOD

Rocznik: 1998
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Piotr
Jeżdzę: S8 D2 AHC
Wysłany: 2011-01-23, 12:08   

Jak włączasz radio to się wyświetla napis BOSE ? Może nie masz uaktywnionego ? Napisz jeszcze jakie masz radio .

Osek 
Moje A8

Wysłany: 2011-01-23, 12:21   

pioter napisał/a:
Jak włączasz radio to się wyświetla napis BOSE ? Może nie masz uaktywnionego ? Napisz jeszcze jakie masz radio .

Z tego co czytałem forum to ten napis BOSE nie musi się wyświetlać, swego czasu nawet FOSS pisał ze jemu sie nie wyświetla a ma BOSE, ja też mam BOSE bo sprawdzałęm po numerze VIN, a z tyłu mam tez na maskownicach napis Bose. Napis mi się nie wyświetla napis. Jak ewentualnie aktywować ? Mam Navi PLus

FOSS 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2011-01-23, 16:50   

Osek napisał/a:
pioter napisał/a:
Jak włączasz radio to się wyświetla napis BOSE ?...

Z tego co czytałem forum to ten napis BOSE nie musi się wyświetlać, swego czasu nawet FOSS pisał ze jemu sie nie wyświetla a ma BOSE, ja też mam BOSE bo sprawdzałęm po numerze VIN, a z tyłu mam tez na maskownicach napis Bose. Napis mi się nie wyświetla napis. Jak ewentualnie aktywować ? Mam Navi PLus

Jeżeli chodzi o logo BOSE czyli tzw. ekran powitalny to o ile dobrze pamiętam można go włączyć/wyłączyć z poziomu użytkownika... jest to gdzieś w ustawieniach radia ale gdzie dokładnie to niestety teraz z wiadomych przyczyn Wam tego nie sprawdzę.
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Osek 
Moje A8

Wysłany: 2011-01-23, 19:30   

FOSS napisał/a:

Jeżeli chodzi o logo BOSE czyli tzw. ekran powitalny to o ile dobrze pamiętam można go włączyć/wyłączyć z poziomu użytkownika... jest to gdzieś w ustawieniach radia ale gdzie dokładnie to niestety teraz z wiadomych przyczyn Wam tego nie sprawdzę.

Mam do ciebie pytanie bo kiedys w postach pisałeś że w swojej A8 miales lepsze granie z tyłu niż w nowszej świętej pamięci S8, Czy udało ci się rozwiązać jakoś ten problem ? Bo ja mam podobnie przód bas ma super tył taki lekko przeciętny. Ale głośniki działają.

FOSS 
Moje A8

Wysłany: 2011-01-23, 22:08   

Osek napisał/a:
FOSS napisał/a:
(...)

Mam do ciebie pytanie bo kiedys w postach pisałeś że w swojej A8 miales lepsze granie z tyłu niż w nowszej świętej pamięci S8, Czy udało ci się rozwiązać jakoś ten problem ?...

Rzeczywiście, w moim A8 basy miałem ustawione na ¼ skali i był to poziom w pełni zadowalający (Bose)... S8 natomiast zaskoczyło mnie kompletnie (także Bose) - basy ustawione miałem permanentnie w pozycji max i dalej nie był to taki poziom basu jak w A8 :roll:

Mimo początkowego niezadowolenia nie walczylem zupełnie z tym zjawiskiem gdyż ja z zasady nie słucham zbyt głośno muzyki w samochodzie - w A8 i S8 szczególnie gdyż po modyfikacjach obu wydechów lubiłem słyszeć dźwięki z nich się wydobywające.

Któryś z kolegów napisał kiedyś (o ile dobrze pamiętam) że być może w rocznikach 2001-2002 Audi zastosowało inne filtry niskotonowe ale ja nie głębiałem tego tematu :-?

-

apg 
Moje A8

Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Manual
Imię: Andrzej
Jeżdzę: S8
Wysłany: 2011-01-23, 22:46   

A miałeś sprawny subwoofer?

Osek 
Moje A8

Wysłany: 2011-01-24, 00:51   

apg napisał/a:
A miałeś sprawny subwoofer?
A gdzie takowy się znajduje ?
Czytałem wiele postów i nikt nie był wstanie powiedzieć, a tym bardziej dziwny ten subwoofer, bo tutaj podawali wszyscy ze bose ma 8 glosnikow, 2 przednie basowe, 2 wysoko tonowe, 2 w tylnich drzwiach i 2 w półce. Nikt nigdy nie pisał o subie gdzie on jest.

apg 
Moje A8

Wysłany: 2011-01-24, 08:13   

Gdzieś w bagażniku, ale zaglądałem tam kiedyś i chyba nie łatwo się do niego dokopać.
W każdym razie u mnie czasami występuje taki objaw, że coś przerywa i znika sam bas, ale za jakiś czas powraca do normy, więc przypuszczam, że u kolegi Fossa zniknął po prostu całkowicie.

Osek 
Moje A8

Wysłany: 2011-01-24, 08:32   

apg napisał/a:
Gdzieś w bagażniku, ale zaglądałem tam kiedyś i chyba nie łatwo się do niego dokopać.
W każdym razie u mnie czasami występuje taki objaw, że coś przerywa i znika sam bas, ale za jakiś czas powraca do normy, więc przypuszczam, że u kolegi Fossa zniknął po prostu całkowicie.
A może w tych wersjach po lifcie nie było już suba ? Patrzyłem na allegro zestawy BOSE wymontowane z samochodu to te z nowszych są po 8 głośników nikt nie sprzedawał z subem, ale skolei wiem już czemu tak ładnie pyka przód bo głośniki które są w drzwiach są zamontowane w taką małą tube. http://allegro.pl/audi-a8...1419088597.html

FOSS 
Moje A8

Wysłany: 2011-01-24, 10:53   

Osek napisał/a:
apg napisał/a:
A może w tych wersjach po lifcie nie było już suba ?...

oooo właśnie... zdaje się że w rocznikach 2001-2002 Audi zrezygnowało z sub'a... coś takiego też przewinęło się w naszych poprzednich rozmowach.

Wydaje mi się że w A8 miałem oddzielnego sub'a podwieszonego pod tylną półką... wieczorem przejrzę wszystkie fotki z A8 to może coś znajdę...
w S8 natomiast pod tylną półką mam po lewej stronie (obok lewego głośnika ale bliżej środka) puste miejsce w półce z kilkoma dziurkami pod mocowanie czegoś i dużą okrągłą dziurą pośrodku tych mocowań - może właśnie tu jeszcze w modelach 1999-2000 fabrycznie był sub :roll:

-

apg 
Moje A8

Wysłany: 2011-01-24, 14:42   

No chyba, że tak. Moja jest z 1999 r i sub najwyraźniej jest gdzieś obok koła zapasowego.

dice111 
Master MOD

Rocznik: 1996
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Wysłany: 2011-01-24, 14:46   

Jaki sub ? Za woofery robią dwa głosniki w półce. W D2 fabrycznie nie było więcej niż 10 (Nokia (a tak naprawdę Tonsil)), lub 8 głośników (BOSE).
Wg mnie problemem bedzie kodowanie, stad róznica w dźwieku.

apg 
Moje A8

Wysłany: 2011-01-24, 15:29   

Hmm, no to teraz zasiałeś moją wątpliwość, a po występujących u mnie objawach byłem przekonany, że go tam mam.

Osek 
Moje A8

Wysłany: 2011-01-24, 21:01   

Toby było logiczne, tylko zastanawia mnie bo zawsze najlepsze basy w samochodach wydobywają się z półki a u mnie sa najsłabsze :) to nawet jak by to była kwestia kodowania to tak by wycieli bas?

Odpowiedz do tematu