Autor |
Wiadomość |
maciek audi
Użytkownik
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: automat
Zasilanie: PB
Imię: maciek
Jeżdzę: audi a8
|
Wysłany: 2011-01-31, 21:09 [D2 97 3.7PB
] TIP - problem ze skrzynią, wyciek oleju
|
|
|
Witam pisze w sprawie skrzyni biegów- dokładnie dzis po przejechaniu kilkunastu km nagle we wnętrzu pojawiła się niebieska mgła od dymu-zatrzymałem się żeby zobaczyć co się stało i okazało się że wydobywający się dym jest z układu wydechowego który został ulany olejem ze skrzyni biegów- co dalej zrobić skoro ok 2tys km temu wymieniałem olej i filtry w skrzyni i skrzynia chodzila bardzo dobrze- nie szarpała zmieniała płynnie biegi,nie wykazywała żadnych błędów itd-auto odpala ale po odpaleniu leje ciurkiem się olej spod skrzyni dlatego nie ruszam tego,choc skrzynia działa napewno normalnie-co zrobic i co mogło się uszkodzić??? |
|
|
|
|
|
|
|
nynek16
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 3.7Q
Skrzynia: tiptronic
Imię: Kamil
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2011-01-31, 22:54
|
|
|
spd skrzyni ale konkretnie z którego miejsca i jaki kolor tego oleju? |
_________________ Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia To świat którego muzyką jest ryk silników. |
|
|
|
|
|
|
|
djbinek
Moje A8
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: Automat
Imię: Przemo
Jeżdzę: A4 B5, BMW E38
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 29 Sie 2010 Posty: 68 Skąd: Toruń/Cork
|
Wysłany: 2011-02-01, 10:18
|
|
|
Na lawete go bierz i zawieź do tego gościa co Ci olej wymieniał. Może jakaś uszczelka poszła, albo nie dokręcił śrubki którą lał płyn przy wymianie. Jak skrzynka nie będzie miała płynu to może ją to zaboleć, więc nie polecam jeździć z tą awarią. Pozdrawiam! |
_________________ = Audi A4 B5, BMW E38 =
http://www.myspace.com/djbinek/
http://www.chomikuj.pl/djbinek/
|
|
|
|
|
maciek audi
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-02-01, 18:17
|
|
|
Ale olej wymieniałem ok 2tys km temu więc jak by coś było nie tak to dawno by wyleciał-pozatym dziwne jest to że mimo niedawnej wymiany olej który wyleciał jest czarny i tak wygląda jak stary by był. a leci między silnikiem a skrzynią. Po odpaleniu to leci jak z wiadra ale skrzynia napewno działa bo do końca nim jechałem a teraz nie ruszam bo oleju w skrzyni napewno zostały resztki
Ps auto dzis zaprowadziłem do mechanika i jutro będzie wyciągał skrzynie żeby zobaczyć co się stało-nie rozumiem tylko że skoro auto wcześniej jeźdźiło bez zastrzeżeń,zmieniało płynnie biegi i do samego domu przyjechało na kołach normalnie i wylał się olej a mechanicy mi tu mówią o kosztach ok 3tys zł-pompa,regeneracja sprzęgła itd itd |
|
|
|
|
|
|
|
paulo79
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D2, BMW 7er
Pomógł: 32 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 575 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 2011-02-01, 20:50
|
|
|
to jest quattro?
Cos ci mechanicy cie w konia chca zrobic.
Na co leje, na wydech czy na kata? |
|
|
|
|
jaro_a8
Użytkownik
Rocznik: 1995
Imię: Jarek
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2011-02-01, 20:55
|
|
|
Moze poprostu z pod flanszy przegubu leci. |
|
|
|
|
|
|
|
colln
Moje A8
Rocznik: 2006
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Artur
Jeżdzę: D3
Pomógł: 10 razy Wiek: 54 Dołączył: 20 Cze 2010 Posty: 969 Skąd: P.T.
|
Wysłany: 2011-02-01, 23:25
|
|
|
po statycznej wymianie olej może nadal być czarny jeśli była to pierwsza wymiana czyli tylko część oleju w ten sposób została podmieniona, możliwe ze nalali za dużo i ciśnienie wywaliło simering na konwerterze |
|
|
|
|
maciek audi
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-02-02, 08:06
|
|
|
to jest silnik 3,7 qattro.Słuchajcie przyczyczyna była napewno inna gdyż jak mówie gdyby wina leżała po stronie ludzi którzy wymieniali by mi olej to juz dawno cos by było nie tak, były by oznaki lejącego się oleju tym bardziej że nie tak dawno robiłem cały rozrząd i wahacz był wymieniany i auto było podniesione i sprawdzałem i było wszędzie suchutko i nic ale to nic nie wkazywało że coś się dzieje ze skrzynią,ani komputer ani ja nie odczułem żeby coś było nie tak,skrzynia chodzila wręcz idealnie zarówno na D jak i na tiptronic. Leje się tuż przy łączeniu skrzyni z silnikiem-ulało cały wydech stąd dym w środku auta, ale też nie wywaliło to w jednym momencie bo zdarzyło się to w czasie jazdy a ja cały czas jechałem- nawet jak pojawił się dym we wnetrzu wyłączyłem cały nadmuch i otworzyłem szyby i przejechałem autem do domu gdzies 1km i cos by było sie działo a auto do samego zgaszenia silnika chodziło dobrze-nie mam pojęcia co się stało tym bardziej że miałem doczynienia z różnymi automatami bo mam sporo aut i przeżyłem już jedną naprawe skrzyni automatycznej w mercedes vito ale tam auto dosłownie przestało jechać-na R jechało do przodu a na D nie jechało wogóle np. Wtedy skrzynia sie faktycznie rozsypała ale w audi było ok
Dzis bede miał wyjęta skrzynie więc napisze co mi powiedzieli mechanicy |
|
|
|
|
|
|
|
paulo79
Moje A8
|
Wysłany: 2011-02-02, 11:11
|
|
|
prawdopodobnie puscilo uszczelnienie na walku bocznym ktory przekazuje naped z przedniego mechanizmu roznicowego na tylni. Skrzyni nie trzeba wyciagac a mozna ja rozbierac stopniowo ale wiadomo, warsztat woli wyjac cala skrzynie bo jest prosciej a przy okazji wymienia sie wtedy wszystkie zuzyte elementy, ktore wydasza im sie ze nie sa ok bo wtedy dadza ci gwarancje. Szacowana naprawa moze wyniesc od 2-4 tys PLN |
|
|
|
|
maciek audi
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-02-02, 22:12
|
|
|
Słuchajcie ludzie to są nie poważni-byłem u jednego mechanika w Sieradzu który zajmuje się skrzyniami automatycznymi i rozmawiam z gościem -mówię co się stało z audi i czy podejmie się ewentualnego wyjęcia skrzyni-wypytał o auto rocznik i silnik i mówi że ok wyciągnie skrzynie i dalej zobaczymy-powiedział mi 800zł za wyciągnięcie i włożenie skrzyni więc targując się zaproponowałem kwote 600zł że daje i przyprowadzam auto na co się zgodził-wczoraj po południu zaprowadziłem jemu samochód na plac i zostawiłem, dziś rano mieli wyciągać skrzynie i dać mi znać a tu okazało się ze zadzwonił do mnie rano poinformować mnie że jednak wyjęcie skrzyni będzie kosztować 1500 bo muszą wyciągnąć cały silnik i pół zawieszenia żeby się dostać do skrzyni i będzie to trwało z tydzień czasu-tak więc się nie zgodziłem
Skoro piszecie że nie trzeba wyciągać tej skrzyni podajcie mi namiary na mechanika który mi poważnie do tego podejdzie i zrobi bo do kogo nie zadzwonię to słyszę-wyjęcie skrzyni regeneracja sprzęgła higrokinetycznego, płukanie całego układu, wymiana pompy bo ta rzekomo jest do wyrzucenia itd itd i koszt min 3tys.
Podajcie mi ludzi którzy się na tym naprawdę znają i to zrobią jak należy-najlepiej z woj łódzkiego ale przy tych kwotach o jakich mi tu mówią to mogę auto zawieźć gdzieś dalej |
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2Q
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Pomógł: 84 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 2107 Skąd: 3-miasto
|
Wysłany: 2011-02-02, 22:22
|
|
|
maciek audi napisał/a: | wyjęcie skrzyni będzie kosztować 1500 bo muszą wyciągnąć cały silnik i pół zawieszenia żeby się dostać do skrzyni i będzie to trwało z tydzień czasu-tak więc się nie zgodziłem |
Co za bzdury , żadnego silnika nie musi wyciągać mi za wyjęcie skrzyni w Quattro wzieli 700 zł .
[ Dodano: 2011-02-02, 22:23 ]
i zajęło im to 1 dzień . |
_________________ Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
|
|
|
|
|
paulo79
Moje A8
|
Wysłany: 2011-02-02, 22:56
|
|
|
jak masz pojecie o mechanice to wyjmiesz sam, naprawisz i poskladasz. Prosta robota |
|
|
|
|
|
|
|
maciek audi
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-02-03, 10:28
|
|
|
Niestety nie mam wiedzy z zakresu mechaniki a tym bardziej skrzyń automatycznych-podajcie mi namiary na kogos kto mi to zrobi i ni bedzie robił problemu bo cały czas stoje w pukcie wyjścia a auto nie jeździ |
|
|
|
|
colln
Moje A8
Rocznik: 2006
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Artur
Jeżdzę: D3
Pomógł: 10 razy Wiek: 54 Dołączył: 20 Cze 2010 Posty: 969 Skąd: P.T.
|
Wysłany: 2011-02-05, 02:11
|
|
|
Łódź
NORBI
ul Szczecińska 28
603 879595
albo
11 Listopada 103
502 156212 |
_________________ Z Audi były: A8 D2 2.8 A8 D3 3.7 A2 1.4 A8 D3 4.2 A4 B7 2.0PB A8 D3 3.0PB Obecnie A8 4.2 lift oraz A2
|
|
|
|
|
|
|
|
maciek audi
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-02-06, 13:14
|
|
|
Niestety każdy chce wymieniać mi w aucie wszystkie części od pompy po sprzęgło higrokinetyczne dlatego spróbuje jeszcze u Roberta z Warszawy może on pomoże |
|
|
|
|
|