Autor |
Wiadomość |
Mikigd
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Michał
Jeżdzę: A8 D2
|
|
|
|
|
|
|
|
pebo
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1442 Skąd: B.Podl.
|
Wysłany: 2009-08-31, 18:53 Re: Modyfikator Plus /ceramizery i inne dodatki do silników
|
|
|
Taki ceramizer kiedyś wlewałem do B4 2,8 - zaczął jakby równiej pracować, ale trudno dokładniej stwierdzić, że wniósł wiele do kultury pracy silnika. Z teorii to wnioskuję, że ma jakiś wpływ, ale na ile znaczny, nie wiem. Za to kiedy dodałem do oleju silnikowego środek Liqui Moly przeciw hałasującym zaworom - efekt natychmiastowy. Silnik zaczął pracować ciszej i równiej. Motodoktora raczej nie polecam, bo to zaklejacz silnika. Dodawałem taki do silnika poloneza, ale do audika raczej bym nie zalał. Kiedyś stosowałem Slick50 (z teflonem) do skrzyni biegów w Komarku - cichsza praca, mniejsze spalanie i ogólnie silnik i skrzynia zaczęły się lepiej zachowywać. |
_________________ Bądź dobry jak chleb. |
|
|
|
|
|
|
|
JIMM [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-09-01, 11:37
|
|
|
Ja mam mieszane odczucia na ten temat...................../ na zasadzie chciała bym a boje się :oops: /..............gdyż jeśli te dodatki byłyby takie super to na pewno producenci olejów samochodowych coś takiego by dodawali do swych produktów...........musi być jakiś haczyk :?: |
|
|
|
|
pebo
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1442 Skąd: B.Podl.
|
Wysłany: 2009-09-01, 22:00
|
|
|
zanjac napisał/a: | Ja mam mieszane odczucia na ten temat...................../ na zasadzie chciała bym a boje się :oops: /..............gdyż jeśli te dodatki byłyby takie super to na pewno producenci olejów samochodowych coś takiego by dodawali do swych produktów...........musi być jakiś haczyk :?: |
Tak, masz sporo racji. Ja np. Slick50 wlewałem do skrzymi motoroweru komar, ale do silnika już się nie nadaje, bo filtr oleju zatrzymywał drobiny teflonu i było po sprawie i po filtrze. Z kolei inne dodatki i uszlachetniacze są drogie w produkcji. Innych powodów także może być sporo. Nie zapominajmy, że wyprodukowanie samochodu to tylko początek biznesu. Ważniejsze od ceny auta jest jego serwisowanie, przeglądy, robocizna i ceny części - tu jest biznes. |
_________________ Bądź dobry jak chleb. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2009-09-03, 00:40
|
|
|
czytalem sporo wypowiedzi w necie nt. takich dodatków ale nigdy się nie zdecydowałem...
osobiście nie wiem ile dobrego to poczyni a ile może być ewentualnych szkód :roll: |
|
|
|
|
kuczlaw [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-09-24, 18:02
|
|
|
Mikigd napisał/a: | Co myślicie na temat uszlachetniaczy - |
Kup porządny olej i to wystarczy |
|
|
|
|
|
|
|
GTK
Użytkownik
Silnik cm3: 4200
Imię: Łukasz
Jeżdzę: S8
Wiek: 39 Dołączył: 24 Wrz 2009 Posty: 8 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2009-09-25, 09:28
|
|
|
zanjac napisał/a: | jeśli te dodatki byłyby takie super to na pewno producenci olejów samochodowych coś takiego by dodawali do swych produktów |
tutaj kwestia jest raczej prosta. Jeżeli to faktycznie by działało, żadnemu producentowi nie opłacałoby się polepszać oleju po to żeby go potem sprzedać mniej. Myślę, że tutaj w grę wchodzi polityka, dlaczego producent auta ma to rekomendować? Po to żeby potem nie zarobić na częściach na serwisie itd? To jak strzelić sobie samobója. Z punktu widzenia mechanika nigdy bym też nie polecał takiego środka nikomu, po co ma wlewać i jeździć jak może nie jeździć i płacić za remont.
Co do samych środków stosowałem ceramizer.pl w fordzie 1.8D bo tam się nie bałem tego wlewać. Moje podejście oczywiście do tego typu rzeczy jest jak najbardziej ostrożne i do audi S8 narazie nie będę się decydował mimo, że "bierze" troszkę więcej oleju niż norma. Na forach spotkałem się z opiniami raczej pozytywnymi niż negatywnymi, w gorszych przypadkach ktoś nie stwierdził dobroczynnego działania.
W fordzie po aplikacji stwierdziłem tylko i wyłącznie dobre rezultaty:
- auto odpaliłem przy -18 st. C
- wzrost mocy (w przypadku tak słabego motoru 60KM stwierdziłem to po większej prędkości max)
- poprawa kultury pracy, wyciszenie
Efekt nastąpił po około 2000km po wlaniu i jeżdżeniu nic nie zauważyłem
Do samochodu, który jest relatywnie mało warty polecam w 100%, często jeżdżę też VW passat 1,9TD 267 tys i tam myślę za jakiś czas to zaaplikuje. Pozdrawiam |
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
Rocznik: 2005
Imię: Tomek
Pomógł: 7 razy Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 812 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 2012-12-30, 10:18
|
|
|
Odgrzeje kotlet:
Modyfikator Plus vs ceramizer.
Czy miał ktoś stycznośc z dwoma preparatami??
Modyfikator 2 razy droższy, a do naszych 4,2 trzeba zaaplikować 2opakowania. |
_________________ Forum Audi A6.
Forum Audi A8. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-30, 15:43
|
|
|
Ja zapodałem 2x ceramizer i efekty sie pojawiły,płynniejsza praca i wyraźne zmniejszenie spalania...benzyny Modyfikator jest chyba raczej do reanimowania trupa a ceramizer do przedłużenia zycia i polepszenia parametrów sinika w dobrym jeszcze stanie |
|
|
|
|
krzychu22.p1i
Moje A8
Rocznik: 2000
Skrzynia: ZF
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Pomógł: 127 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 3149 Skąd: Oderwany od rzeczywistości
|
Wysłany: 2012-12-30, 16:11
|
|
|
Ja bym przed aplikacją ceramizera zrobił pomiar sprężania, a dodatkowo wykres z hamowni i następnie porównał w wyniki przed i po. A ile macie najechane skoro po takie specyfiki sięgacie? |
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-30, 18:42
|
|
|
Jesli chodzio przebieg to najstarsi górale moga tego nie wiedzieć. Ale ceramizer daje sie na 70tyś km i nie ważne jaki stan ma silnik. Im bardziej zajechany tym efekt bedzie mniejszy. Ogolnie najlepiej to zapodać do motorów w dobrym stanie a nie trupów. Nie robiłem żadnych pomiarów ale wiem że inni robili i zawsze sie kompresja poprawiała. |
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
|
Wysłany: 2012-12-31, 09:27
|
|
|
krzychu22.p1i, Pomóc może a na pewno nie zaszkodzi
Apophis, dzięki za info |
Forum Audi A8. |
|
|
|
|
|
|
|
sebos17
Moje A8
Silnik cm3: 4.8
Skrzynia: 6HP
Imię: Sebastian
Jeżdzę: X5 E53 4.8is
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 623 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2013-01-01, 11:12
|
|
|
Jest jeszcze taki specyfik
http://xado.pl/rewitalizanty/xado-1-stage-maximum
Ja kiedyś zalałem do setki z silnikiem 2,3 R5 modyfikator plus i po jakimś czasie na zimnym przestały stukać szklanki. Nigdy więcej nie bawiłem się w takie specyfiki. |
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-01, 11:20
|
|
|
sebos17, to mi wygląda na specyfik ostatniej szansy przed sprzedarzą Do kupujących-wyobraźcie sobie co może być w chodzącym jak zegareczek silniku auta ktore kupujecie i żee to coś może się zaraz po kupnie skończyć! Pół biedy jak ktoś da Ceramizera czy modyfikatora ale jak motodoktora itp?? |
|
|
|
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
|
Wysłany: 2013-01-06, 09:28
|
|
|
Apophis, Tak jak piszesz ceramizer czy modyfikator plus, środki ktore nie wiążą się z olejem tylko metalami, a olej słuzy tylko jako transport na poszczególne elementy silnika, są jak najbardziej ok i raczej nie mogą zaszkodzić, no chyba że ktoś będzie testował i bez oleju jeździł
Żeby ktoś się nie pomylił i nie zalał jakiegoś motodoktora, bo wtedy poprawi to na chwilę kulture pracy, ale z oleju kisiel zrobi. Znam chłopaka który zastosował motodoktora do swojego auta chlystler taki 8 osobowy, chciał to zrobić tylko tak zapobiegawczo jak My tutaj, i niestety w jego przypadku skonczyło sie to wizyta u mechanika i kompletnym czyszczeniem płukaniem silnika. Po odkręceniu korka spustowego zamiast wyleciec olej zaczął saczyc sie jakiś ,,glut"
A pytam o Ceramizer i modyfikator, bo niby działanie takie samo, a koszta znacząco się różnią modyfikator plus jest 2 razy droższy, a tez trzeba 2 opakowania do naszego silnika
wydaje mi się że modyfikator jest droższy bo wiecej na reklamy wydaje niż ceramizer Bynajmniej ja częściej spotkałem sie z reklamami modyfikatora niż ceramizera.
I przy nastepnej wymianie na pewno zagości u mnie ceramizer. |
Forum Audi A8. |
|
|
|
|
|