Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 ALL ] Po zgaszeniu silnika temperatura skacze ponad 90  
Autor Wiadomość
tomi5 
Moje A8

Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Tomek
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2011-06-08, 05:08   [D2 ALL ] Po zgaszeniu silnika temperatura skacze ponad 90

Panowie jestem po wymianie wiska problem z grzaniem auta w korkach ustał, ale za to po zgaszeniu auta i po chwili przekręceniu kluczyka, temperatura rośnie ponad 90* .
Co może być problemem, może termostat w pełni sie nie otwiera, chociaż w zimę auto zagrzewało się szybko, chyba że wisko jakieś trafne i nie działa jak powinno, najczęsciej to występuje w upalne dni i jak w czasie jazdy używam klimy, wczoraj specjalnie nie włączałem jej i nie było tego problemu. Wentylator klimatyzacji działa na 2 biegi, po włączeniu klimy włacza się od razu wentylator i zauważyłem że nieraz bez klimy tez się włączy.

Czy mógłby ktoś sprawdzić jak u niego działa visco, u mnie jest tak że jak stanę i przygazuje to visko zaczyna dmuchać ale po chwili przestaje, i po chwili znowu przygazówka i znowu visco łapie, może temperatura jest na pograniczu włączania i dlatego tak.
Może ktoś to sprawdzić u siebie, a dokładnie czy przy każdym przygazowaniu visco kręci.

minus4
[Usunięty]

Wysłany: 2011-06-08, 10:01   

u mnie co prawda nie ma az takiego problemu, ale tez mi sie grzeje jak wlacze klime w upalne dni temperatura idzie w gore, wylacznenie klimy pomaga, tez chetnie sie dowiem co moze byc przyczyna.

tomi5 
Moje A8

Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Tomek
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2011-06-08, 15:53   

minus4 napisał/a:
u mnie co prawda nie ma az takiego problemu, ale tez mi sie grzeje jak wlacze klime w upalne dni temperatura idzie w gore, wylacznenie klimy pomaga, tez chetnie sie dowiem co moze byc przyczyna.

jak auto ci się grzeje po włączeniu klimy to albo wisko Ci nie działa, albo wentylator od klimy się nie załącza, sprawdź najpierw ten wentylator czy działa po właczeniu klimy, jak działa to sprawdź wisco.

sylwekr 
Moje A8

Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: tiptronic
Imię: Sylwek
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2011-06-08, 16:16   

Bardzo możliwe, że wentylator od klimy, ale ja parę lat temu miałem też problem ze skaczącą temperaturą tylko, że w A4 (np na postoju spadała, a w czasie jazdy rosła). Okazało się że już wcześniej poprzedni właściciel auta z tym kombinował bo były jakieś przeróbki - wymontowany termostat i wciśnięty w jeden z węży :-(. W warsztacie gdzie próbowali to orgarnąć różne rzeczy robili...., a w końcu odebrałem nie naprawione auto i przy okazji skopcili ponad pół zbiornika paliwa :-(. Gdzieś poczytałem, że temperaturę cieczy chłodzącej można odczytać z klimatronika. Wszedłem w odpowiedni kanał i obserwowałem co się dzieje w czasie jazdy. Według mnie temperatura płynu czasami zbyt gwałtownie się zmieniała. Na blacie 90 mimo że to rzeczywista tempewratura 85-95, ale to normalne, tak te auta mają, i jeśli przekroczy ok 95 to wskazówka idzie znacznie do góry. Wymieniłem czujnik temperatury za dwadzieścia parę złoty i już wszystko grało.

minus4
[Usunięty]

Wysłany: 2011-06-09, 22:13   

U mnie wisko padlo , idzie juz nowe do mnie :)

danielos8 
Moje A8

Rocznik: 2000
Silnik cm3: 1.9
Skrzynia: Manual
Imię: Daniel
Jeżdzę: e46coupe
Wysłany: 2013-10-17, 18:44   

Ja miałem tak w te lato, że na wlaczonej klimie chwila w korku i temperatura do góry rosla a jak zgasiłem i po chwili chciałem odpalić to temp jeszcze wyzsza. A jak wylaczylem klime to było lepiej dopiero po dluzszym czasie temp szla do gory. W trasie bez problemowo 90 stopni non stop. PRzyczyna tylko jedna: sprzęgło wiskotyczne. pzdr :mrgreen:

Odpowiedz do tematu