Autor |
Wiadomość |
maciejoszczak
Użytkownik
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Maciej
Jeżdzę: A8L D3
|
Wysłany: 2011-11-18, 16:06 [D3 05 4.2MPI
] Elektryczna klapa bagażnika - nie otwiera
|
|
|
witam
mam problem z klapa bagaznika w moim aucie ktore zakupilem miesiac temu,
od poczatku sie nie otwierala z pilota...trzeba jej lekko pomagac reka z lewej strony w pierwszej fazie otwierania...potem juz jakos sie dzwiga...(odnoze wrazenie jakby klapa byla za ciezka, ale nawet jak wyciagne wszystkie klucze i trojkat ze schowka w klapie to i tak nic to nie pomaga) jesli chodzi o zamykanie to nie ma z tym problemu.
Zmienilem dzis teleskopy od klapy na nowe i oryginalne ale problem nie ustal....kasa wydana w bloto...czy trzeba zmienic moze silnik ktory sie znajduje po prawej stronie??...albo moze jest jakas inna przyczyna?....slyszalem ze to jest czesty problem w tych autach....ale nikt puki co nie moze mi poradzic jak go zlikwidowac....prosze o pomoc |
_________________ Magic A8L Quattro
|
|
|
|
|
|
|
|
PiotrekS
Moje A8
Rocznik: 2015
Silnik cm3: 4.0
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Piotrek
Jeżdzę: A8L
Pomógł: 13 razy Dołączył: 21 Paź 2009 Posty: 124 Skąd: WLKP
|
Wysłany: 2011-11-18, 22:19
|
|
|
swego czasu tez mi klapa zaczela otwierac sie jakby ciezej wiec naoliwilem zawiasy, nic nie pomoglo, zamienilem teleskopy stronami i jest OK, dlatego pomyslalem ze jeden stawia wiekszy opor i to dlatego ale czytajac Twoj post zaczynam watpic, te nowe to kupiles w ASO ? Zauwazylem ze im czesciej sie klape otwiera tym plynniej chodzi. |
_________________ Pozdrawiam
PiotrekS |
|
|
|
|
|
|
|
maciejoszczak
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-11-18, 22:28
|
|
|
z tymi teleskopami to tak nawiasem mowiac to prawda ze lewy jest mocniejszy a prawy slabszy bo nawet jak kupowalem to sie zdziwilem ze maja rozne oznaczenia ...ale tak ma byc.....wiedz pomylka jesli chodzi o strony jest wykluczona...teleskopy sa oryginalne i nowe z ASO...zawiasy tez oliwilem....jedyne co mi przychodzina mysl to ze silniczek za slaby ....takie przy otwieraniu sprawia wrazenie...bo ciagnie do gury i jak sie nie pomoze troche reka z lewej strony to klapa siada spowrotem i sie zamyka..... :-x ..krew mnie zalewa |
|
|
|
|
|
PiotrekS
Moje A8
|
Wysłany: 2011-11-18, 22:34
|
|
|
to chyba bym kombinowal z ukladem jeden nowy, drugi stary, metoda prob raz z lewej raz z prawe strony. |
PiotrekS |
|
|
|
|
|
|
|
maciejoszczak
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-11-18, 22:54
|
|
|
tez probowalem...zalozylem ten lewy stary-mocniejszy na prazwa trone...ale wtedy jest za sztywno i klapa sie nawet nie zamyka...bo za duzy opor...z prawej musi byc ten slabszy i nie moze byc innaczej... :-( |
|
|
|
|
|
PiotrekS
Moje A8
|
Wysłany: 2011-11-18, 23:02
|
|
|
mi przez mysl jeszcze przeszlo czy czasem zamek nie zwalnia klapy na czas i silnik od podnoszenia ma problem z jej podniesieniem, zauwaz ze klapa po otwarciu z pilota najpierw jakby odskakuje a pozniej dopiero silnik ja podnosi, moze tam lezy przyczyna? U mnie po przekladce lewo na prawo dziala, a tez juz chcialem nowe kupic ale wstrzymale sie po zamianie starych stronami. |
PiotrekS |
|
|
|
|
|
|
|
maciejoszczak
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-11-18, 23:16
|
|
|
klapa jak mowilem sie troche dzwiga...czyli zamek nie trzyma...z prawej tam gdzie silniczek ciagnie do gury tak gdzies na 5 cm a z lewej widac ewidentnie ze cos ja trzyma bo podchodzi do gory tak ok 3 cm...slychac wtedy ze silniczek zaczyna dostawac zbyt mocne obciazenie i klapa sie wraca i zamek ja spowrotem automatycznie dociska...
[ Dodano: 2011-11-19, 11:20 ]
...czy ktos moze mial taki problem jak ja i go rozwiazal?...ta klapa sni mi sie po nocach i spedza mi sen z powiek .. :cry: |
|
|
|
|
|
bunga bunga
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 3200
Skrzynia: Tip
Zasilanie: ON
Imię: Marcinkus
Jeżdzę: W221, 997
|
Wysłany: 2011-11-19, 13:06
|
|
|
Czy auto jest w nocy w ogrzewanym garażu czy w zimnie? Ja mam to samo. Zauważyłem, że w lato było ok, a zaczęło się od września/października. Psiknąłem WD40 w zawiasy i szpary i dalej nie unosi się. Myślę, że to silniczek albo może jego przełożenia się powyrabiały. |
_________________ Forum Audi A6 |
|
|
|
|
|
|
|
maciejoszczak
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-11-20, 00:08
|
|
|
auto stoi w nocy w hali garazowej gdzie jest ok 12 stopni....poprzedni wlasciciel powiedzial jednak ze ten objaw ma od wrzesnia br....ale on tez garazowal samochod wiec raczej obnizenie temperatury jako przyczyna tego defektu odpada....psikalem takim silikonowym sprayem w zawiasy co mi kiedys pomogl w poprzednim audi jak mi zamek w bagazniku zamarzal w ciezkie mrozy ale nic nie pomoglo....lipa stary...a wymieniales u siebie teleskopy? |
|
|
|
|
|
bunga bunga
Moje A8
|
Wysłany: 2011-11-20, 09:41
|
|
|
Jeżeli w lato, tj. ciepło przez całą dobę, klapa bagażnika się nie podnosi. To wynika z opisów j/w, że silniczek. Też psikałem, chuchałem, dmuchałem i nic. Muszę lekko popchnąć do góry i dopiero sie unosi. Teleskopów nie wymieniałem. W ASO ok 300 zł komplet. Wolę zainwestować w nowy silniczek i będzie spokój. Masz może kod silniczka w ASO? Strasznie delikatny samochód. |
_________________ Forum Audi A6 |
|
|
|
|
|
|
|
maciejoszczak
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-11-20, 11:23
|
|
|
w poniedzialek zadzwonie do kolegi w hurtowni i sie dowiem ile kosztuje silniczek i jaki kod...ale jak widze to bedzie znow naprawa w ciemno...bo nie wiadomo do konca czy przyczyna lezy w silniczku.....co...tak nagle osłabł....???...jak myslisz?...gdyby nie dzialal to co innego...ale on dziala(zamyka i otwiera)...tylko ze przy otwieraniu zasłabłi trzeba mu pomagac...jak staremu dziadkowi..sam nie wiem czy to pomoze... |
|
|
|
|
|
bunga bunga
Moje A8
|
Wysłany: 2011-11-20, 20:20
|
|
|
Zostawiam temat klapy bagażnika do przeglądu. Wtedy chłopaki przejrzą, nasmarują i zdecyduje co dalej. To będzie za ok 2 m-ce. Jak sam pisałeś, silnik jak dziadek. Czyli nie ma siły. Zobaczę na przeglądzie może to nie silnik. Na razie zostawiam temat. |
|
|
|
|
|
|
|
chrisvtr
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tiptronic + F1
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 5 razy Dołączył: 10 Gru 2010 Posty: 166 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2011-11-20, 21:03
|
|
|
koledzy mam dokładnie to samo , tak od poltora miesiaca musze delikatnie pomóc klapie z lewej strony zeby sie otworzyła bo inaczej sie zamyka spowrotem , identyczne objawy jak u was wiec to nie jest przypadek tylko przypadłość tego modelu chyba , mysle ze w zwiazku ze zmianą temperatury cos sie dzieje i nie wiem czy to amorki w klapie czy cos innego , |
_________________ Live Fast Die Hard - Bad Boys for LIVE |
|
|
|
|
maciejoszczak
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-11-20, 22:01
|
|
|
jest nas coraz wiecej...nie wiem czy sie cieszyc czy plakac hehe |
|
|
|
|
|
|
|
|
tomi26
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Automat
Imię: Tomasz
Jeżdzę: Vectra C.
Pomógł: 17 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Wrz 2009 Posty: 494 Skąd: Mazowieckie
|
Wysłany: 2011-11-21, 00:42
|
|
|
maciejoszczak napisał/a: | jest nas coraz wiecej...nie wiem czy sie cieszyc czy plakac hehe |
Wasz "mini klubik" się rozrasta :mrgreen: :lol: |
_________________ Sygnatura została usunięta bo była za fajna i wszyscy zazdrościli |
|
|
|
|
|