Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[S8 D2 98 LPG ] Przekładka systemu Navigation Plus  
Autor Wiadomość
MeglieS8 
Użytkownik

Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Magdalena
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2012-04-27, 21:48   [S8 D2 98 LPG ] Przekładka systemu Navigation Plus

Witam! Posiadam 2 audi, jeden wyposażony w system Navigation Plus, drugi w zwykłe radio. Chcę przełożyć cały system Navi do tego ze zwykłym radiem, co będę potrzebować (oprócz anteny GPS, moduł + zmieniarka, plus elementy deski do wykończenia aby wszystko ładnie pasowało). Czy ktoś kiedyś robił taką przekładkę? Proszę o opinie i dorady. Mam jeszcze pytanko odnoście CAN GATEWAY i FIS'a - co to takiego? Czy ktoś posiada mapy do tej nawi? Wie jak ją przeprogramować, zmienić soft itp? Czekam na Wasze odpowiedzi. Pozdrawiam. :-)

szeryfisch 
Moje A8

Rocznik: 1988
Silnik cm3: 6600
Skrzynia: AOD
Zasilanie: ON
Imię: Paweł
Jeżdzę: 1978 Lincoln Continental
Wysłany: 2012-04-28, 21:40   

ktory rok tego auta w ktorym ma jezdzic ta nawi?

MeglieS8 
Użytkownik

Wysłany: 2012-04-28, 22:27   

rok 98,i navi też będzie z roku 98,tylko teraz co trzeba dokładnie przełożyć aby to wszystko chodziło.Wiem że nawigacja nie będzie robić bo to nie DX i nie ma na to map,ale chcę aby TV i reszta działała jak należy,no i na liczniku pokazywało info navi.Ma ktoś jakiegoś linka z info jak i co trzeba zrobić?nawet po angielsku?

tomek87g 
Moje A8

Imię: Tomek
Jeżdzę: S8 D2 [AHC]
Wysłany: 2012-04-29, 08:28   

całą wiązkę elektryczną a od TV anteny ori sa w szybie tylnej wiec tez wypadałoby ja zmienić na taka z antenami

MeglieS8 
Użytkownik

Wysłany: 2012-04-30, 10:56   

A co z CAN BUS ? Jak to sprawdzić czy mam to w drugim samochodzie? Czy wszystkie roczniki 98' miały CAN BUS ? Czy też muszę coś wyciągnąć z tamtego modelu z Navi Plus, aby mieć ten CAN BUS. gdzie to się znajduje ? Czekam na odp . niecierpliwie, bo nie wiem jak mam to ugryźć :cry:

szeryfisch 
Moje A8

Rocznik: 1988
Silnik cm3: 6600
Skrzynia: AOD
Zasilanie: ON
Imię: Paweł
Jeżdzę: 1978 Lincoln Continental
Wysłany: 2012-05-01, 21:19   

przed lift nie mial cana w licznikach

MeglieS8 
Użytkownik

Wysłany: 2012-05-02, 08:15   

szeryfisch napisał/a:
przed lift nie mial cana w licznikach

W samochodzie w którym Navi była to 98r. i tam wyświetlało na licznikach wszystkie INFO więc musiało być jakoś podłączone. Czytałam, że trzeba mieć tuner BOX (TMC), ale on niby jest za licznikami, a u mnie właśnie go tam nie ma, Navi też nie ma ma wyjścia na antenę TMC. A więc jak to jest podłączone, że w tamtym aucie to wyświetla. Proszę o szybką odp, bo chcę zacząc składać auta, a nie wiem czy coś jeszcze nie trzeba wyciągnąć, może sprawa niektórych wersji liczników? :)

Sylas25 
Moje A8

Rocznik: 2008
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Sylwek
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2012-05-08, 19:31   

kolego MeglieS8 jak przerabiałem ten temat w tamtym roku. będzie ci wszystko hulało ale nie bedziesz miał informacji na FISie bo jak szeryfisch napisał przed liftem nie było CAN i tyle. Ja kupiłem radio bo chciałem polskie mapy a NONDX nie odczyta polskich map bo są w innym systemie. Tuner TMC też ci nic nie da bo zobacz na podłączenie w nim też potrzeba CAN. TMC ci jest potrzebne jak chcesz mieć z radia informację o korkach i wypadkach i wtedy navigacja ci oblicza inną trasę a w naszym kraju nie ma tego systemu TMC. Jedyne rozwiązanie to dać sobie spokój z wyświetlaniem na Fisie stacji radiowych i informacji o numerze CD ze zmieniarki i odtwarzanej piosence albo kupić Navigation plus która nie ma CAN w opisie tylko CLOCK, DATA i ENA w komunikacji. Ja nawet kupiłem specjalne urządzenie zamieniające sygnał cyforwy CAN na analogowy CLOCK DATA i ENA i niestety nie dało rezultatu i oddałem. Wróciłem do swojego starego NAVI i odpuściłem temat. Wgrałem do iphone programy do navigacji i tyle. Więc moim zdaniem szkoda czasu i pieniędzy ale zrobisz co uważasz za słuszne. Myślę że napisałem bardzo przejrzyście.

robertas 
Moje A8

Rocznik: 1997
Imię: Robert
Jeżdzę: A8 D2, D3, Allroad, 80
Wysłany: 2012-05-09, 15:10   

Sylas25, MeglieS8, to kolezanka ;) ot taka mala dygresja, ja tez temat przerabialem z tym ze ja navi nie mialem i wsadzalem RNS-E... ale sprawa wyglada nastepujaco... wiem ze sa liczniki, w autach fabrycznie nie wyposazonych w CAN'a, ktore maja wyprowadzone wejscie CAN, w temacie obeznany jest kolega MAD_MAX bo wlasnie on mi sprawdzal moj licznik...niestety u mnie w liczniku CAN'a nie ma wiec temat odpuscilem na dobre ;)

Sylas25 
Moje A8

Rocznik: 2008
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: tiptronic
Imię: Sylwek
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2012-05-10, 17:02   

Ups, bardzo przepraszam koleżankę meglieS8. Robertas ja się spotkałem z MAD_MAXem i rozgryzaliśmy temat i stwierdził tak jak i ja że nie do zrobienia to jest. ciężko zamienić sygnał analogowy (nie CAN) na cyfrowy. Ja miałem interface i podobno działał w niektórych autkach ale niestety nie w mojej S-ce. Tak jak pisałem, nieraz na allegro są Navi DX z sygnałami CLOCK, DATA i ENA ale już szkoda mi było kasy na kolejne próby.

robertas 
Moje A8

Rocznik: 1997
Imię: Robert
Jeżdzę: A8 D2, D3, Allroad, 80
Wysłany: 2012-05-10, 19:40   

Sylas25, no wlasnie z Iwem tez gadalem i u mnie tez nie dalo rady bo mi CAN nie wychodzi z licznika...ale chodzilo mi o to ze wlasnie niektore liczniki mialy wyjsca CAN kiedy w aucie go nie bylo... Iwo sprawdzal mi po numerach licznika wlasnie czy jest czy tez nie... oboje jestesmy przypadkiem chyba ze nie mamy wyprowadzonego CANa ;/ a szkoda bo tez bym na FISie poogladal co mi tam gra ;)

Odpowiedz do tematu