|
Autor |
Wiadomość |
tomi5
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Tomek
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 7 razy Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 812 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 2012-11-27, 09:49 [D2 FL ALL
] RNS-E co to potrafi i jakie ma funkcję
|
|
|
Witam, dalej nie skończyłem u siebie walki z car-audio. I tak mnie ostatnio naszła myśl nad kupnem ori RNS-E.
Ale po kolei, u siebie mam oryginalnie RNS-D(obecnie chińczyk RNS-E)
Czy żeby podłączyć RNS-E i żeby dzialały wszystkie funkcje jak to w RNS-D czyli RDS na FISie, telefon, będę potrzebował jakiś dodatkowych przejściówek itp.
Na pewno samą przejściówkę do podłączenia zasilania, głośników itd. już wyczaiłem koszt 50zł
Jakie funkcje ma RNS-E że tak przewyższa RNS-D interesuje mnie następujące rzeczy:
-jakie formaty odtwarza RNS-E, jest możliwość oglądania divix itp.
-czy stary tuner TV który współpracował z RNS-D będzie działał z RNS-E, chyba że RNS-E ma wyjście czincz audio i wideo to Tuner TV nie potrzebny.
-czytnik kart pamięci jeden jest od mp3 a drugi od GPS, czy GPS działa z płyty?? |
|
|
|
|
|
|
|
robertas
Moje A8
Rocznik: 1997
Zasilanie: PB
Imię: Robert
Jeżdzę: A8 D2, D3, Allroad, 80
Pomógł: 17 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Paź 2009 Posty: 1605 Skąd: ślask
|
Wysłany: 2012-11-27, 18:25
|
|
|
Hej,,, to moze tez po kolei, w czym jest lepsze E od D... najprosciej powiedziec tym ze E jest nowsza fabryczna Navi montowana w audi... a co do plusow to tak w skrocie....
-wiekszy wyswietlacz
-czytelniejszy i ladniejszy interface
-polskie mapy i ich aktualizacje
-odtwarzanie plikow mp3 (navi nie odtwarza zadnych innych formatow typu divx ;/)
Starego tunera tv nie podepniesz, raz bo po co Ci analog...a dwa ze i tak nie podepniesz....a jak chcesz wejscie chinch to musisz dokupic przejsciowke audio video za nie bagatelna sume cos ok 400zl, wtedy mozesz podpiac dowolne urzadzenie, tuner tv, dvd i tez kamere cofania
Obydwa czytniki sluza tak mi sie wydaje do odsluchu mp3.... navi laduje sie z plyty DVD
Musisz tez miec przejsciowke do anteny GPS ( FAKRA chyba) i do zwyklej radiowej bo u mnie byla innna....
Zeby podpiac sama navi potrzebna jest Ci przejsciowka ISO a zeby zegary sie komunikowaly sie z radiem musisz wpiac sie bodajze 2ma kabelkami w licznik....
Ot to tak na poczatek...koszta sa niestety nie male |
_________________ Klimatyzacja problem Audi.
Amortyzatory, sprężyny, drążki, wahacze, łączniki, stabilizatory Audi.
|
|
|
|
|
|
|
|
maciu
Moje A8
Rocznik: 2006
Skrzynia: tip
Zasilanie: ON
Imię: Maciej
Jeżdzę: D3, (S8,A8,V8,S4)
Pomógł: 52 razy Dołączył: 19 Lip 2009 Posty: 2900 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-27, 18:55
|
|
|
Nowsze RNS-e (ostanie ~2 lata - wersja z guzikiem media):
- nie potrzebują przejściówki do anteny GPS (dziwne że poprzednia RNS-e tego wymagała)
- czytają karty SDHC (do 32GB)
- mapy z płyty DVD (nie wiem jak miały starsze RNS-e) - cała EU to dwie płyty
- można zdaje się zapisać/odczytac włąsne POI z SD
- ekran LED o wysokiej rozdzielczosci
- wyswietlanie komunikatów na FIS - wszystkie znalezione zrodla mówią
ze tego nie będzie, jeszcze jestem przed testami, trzeba na początek wywalić tuner TMC
- teoretycznie są nawet niedrogie adaptery pozwalające na podłączenie kilku żródeł
video - w tym np kamery cofania, tubery dvb sterowane guzikami z navi ale tego tez jeszcze nie testowałem
- konieczna jest przejściówka CAN (wpinamy wtedy bez absolutnie żadnej kabelkologii)
lub podpięcie do CANa w aucie - tu nie jestem pewien czy w canie u nas są wszystkie sygnały jakie idą do navi (co nie znaczy ze nie będzie działać)
- jest przystosowana do DRL - zapalenie juz postojówek w D2 powoduje
przejście w tryb nocny - mozna zostawic w trybie manualnym ale wtedy trzeba się
ręcznie przełączać lub dorobić sobie czujnik zmierzchowy
- nie zdiagnozuje sie jej starym interfejsem/programem (nie wiem czy to kwestia
programy (vagcom 3.11 / vwtool czy interfejsu viaken K+L)
- mają niestety nieco jaśniejszy odcień (jak poprzednie) i nie występują w wersji
super fajnie pasującej
-
jak sobie cos przypomne bede dodawał |
_________________ Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
sebos17
Moje A8
Silnik cm3: 4.8
Skrzynia: 6HP
Imię: Sebastian
Jeżdzę: X5 E53 4.8is
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 623 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2012-11-27, 19:06
|
|
|
tomi5, a co z chińczykiem, nie działa? |
|
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
|
Wysłany: 2012-11-27, 19:30
|
|
|
Chińczyk działa , tzn: Filmy muzyka, radio,
Blutut łączy się bez problemów ale muszę się nachylać do radia i drzeć koparę żeby rozmówca mnie usłyszał
Navigacja - niestety ale tutaj poległem, instalowałem kilka wersji auto mapy i odpalać się odpalało ale później jakieś zawieszki, wrażenia jak by za mało pamięci RAM/ROM
No i muszę zlikwidować piskot w głośnikach wzrastający wraz ze wzrostem obrotów, dzieje się to tylko na odpalonym silniku.
I tak to wszytsko.
Myślałem że z RNS-E będzie lepiej, ale widzę że też trzeba kombinować itd. więc już sobie je odpuściłem. |
_________________ Forum Audi A6.
Forum Audi A8. |
|
|
|
|
maciu
Moje A8
|
Wysłany: 2012-11-27, 20:03
|
|
|
chinczyk poza ceną i powiedzmy że działającym BT bez dodatkowego modułu (dołożysz
mikrofon w podsufitkę?) i filmami ma jeszcze jakieś plusy?
jak jakość dzwięku - są 4 wyjścia liniowe?
do uruchomienia samej navi/muzyki wystarczy gotowa przejściówka - nic nie kombinujemy
wpinamy i działa |
_________________ Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
|
Wysłany: 2012-11-28, 07:42
|
|
|
maciu napisał/a: | chinczyk poza ceną i powiedzmy że działającym BT bez dodatkowego modułu (dołożysz
mikrofon w podsufitkę?) i filmami ma jeszcze jakieś plusy? |
O jakich Plusach(funkcjach) myślisz, auta raczej nie przypilnuje
Można podpiąć kamerę cofania i niby po wbiciu wstecznego radio samo się przestawi na obraz z kamery, jak dostane kamerkę taką montowaną zamiast jednego oświetlenia tablicy to zakupie, na razie nie widzi mi się wiercić dziurę na środku zderzaka w celu montażu kamery, chociaż te kamery niby w nocy tez dają radę(nie wiem ile w tym prawdy).
Co do montażu dodatkowego mikrofonu, nie mam pojęcia czy jest to możliwe, ale z tyłu radia mam jedna wtyczkę (jack) może to jest do dodatkowego mikrofonu.
Dodatkowo po połaczeniu sie z telefonem, z pozycji chinczyka widzimy nasza całą ksiażkę, oraz rejestr połaczeń.
Ma wyjście na tuner DVB-T(podobne jak w RNS-D, okragła wtyczka) dzięki czemu sterowanie tunerem odbywa się z poziomu chińczyka, ale ja się jeszcze nie spotkałem z takim tunerem, wszystkie podłącza się za pomocą ,,czincz" i funkcji AUX
Jest kabelek do IPOD-a
maciu napisał/a: | jak jakość dzwięku - są 4 wyjścia liniowe? |
Graja wszystkie głośniki, raczej gra tak samo jak RNS-D
maciu napisał/a: | do uruchomienia samej navi/muzyki wystarczy gotowa przejściówka - nic nie kombinujemy
wpinamy i działa |
Nie wiem o jakią przejściówkę pytasz, ale nic nie potrzeba, instalujesz na karcie pamięci program nawigacyjny wkładasz ją w odpowiednie gniazdo, w ustawieniach chińczyka wskazujesz tylko ścieżkę z ktorej ma czytać program i działa(o ile tak to mozna nazwać)
CDN.....
Troche sie rozpisałem ale nie w tym temacie, jak można to proszę o przeniesienie do mojego tematu o Chińczyku a nie o RNS-E |
|
|
|
|
maciu
Moje A8
|
Wysłany: 2012-11-28, 19:37
|
|
|
tomi5 napisał/a: | maciu napisał/a: | chinczyk poza ceną i powiedzmy że działającym BT bez dodatkowego modułu (dołożysz
mikrofon w podsufitkę?) i filmami ma jeszcze jakieś plusy? |
O jakich Plusach(funkcjach) myślisz, auta raczej nie przypilnuje
|
to pytanie było w temacie tego że twierdziłeś że w rns-e też trzeba kombinować
a jak napisałem - nie trzeba
i zacząłem się zastanawiac w czym chińczyk mógłby być lepszy - dlatego zapytałem
co jeszcze |
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
|
Wysłany: 2012-11-29, 07:35
|
|
|
Przede wszystkim nie trzeba przejściówek które kosztują po 300-500zł, ani żadnych dodatkowych modułów itp do uruchomienia np kamerki cofania.
Jak by wszystkie funkcje działały tak jak powinny to bardzo fajny sprzęt, ale jak w co 2 jest taki problem z GPSem itp to nie polecam takiego sprzętu za 2,5tyś.
Być może jest to wina samego windowsa i jego oprogramowania, ale gdy odblokowałem system moim oczom ukazał się windows tylko że wszystko w chińskich znaczkach. Być może jako zmienił bym oprogramowanie coś by ruszyło.
Bo jeśli chodzi o antenę i zasięg to łapie bardzo dobrze i bardzo szybko. |
|
|
|
|
maciu
Moje A8
|
Wysłany: 2012-11-29, 17:40
|
|
|
niech walną na androidzie z dotykowym ekranem wtedy będzie bomba
można do tego chinczyka podłączyć parktronic wizualny?
PS:
1. przejsciowka z pełnym canem do rnse to 250pln żeby ktoś sobie nie pomyślał ;-)
2. kamerę cofania kupujemy zintegrowaną z jedną z lampek podświetlenia tablicy rej |
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
|
|
|
robertas
Moje A8
|
Wysłany: 2012-11-29, 18:02
|
|
|
Alescie namieszali w temacie oj oj...mialobyc o RNS-e a konczycie na chinczyku i nie wiadomo czego sie posty tycza
maciu, co do przejsciowki, auta poliftowe jej nie potrzebuja bo Wy macie przeciez CAN'a w autach, ta za 250 zeta to do przedliftowych i jest to symulator CAN dla samej navi...
A zeby kamere podpiac to trzeba kupic adapter audio video ktory tez nie jest tani i kosztuje ponad 400 zl
Ja zamierzam zamontowac kamerke tej o ktorej myslisz, tylko ze jest problem, bo trzeba podpasowac z innego auta zeby wymiarowo sie zgadzala...u mnie temat w toku |
_________________ Klimatyzacja problem Audi.
Amortyzatory, sprężyny, drążki, wahacze, łączniki, stabilizatory Audi.
|
|
|
|
|
maciu
Moje A8
|
Wysłany: 2012-11-29, 21:29
|
|
|
robertas napisał/a: | maciu, co do przejsciowki, auta poliftowe jej nie potrzebuja bo Wy macie przeciez CAN'a w autach, ta za 250 zeta to do przedliftowych i jest to symulator CAN dla samej navi...
|
podpinałeś że tak piszesz? ;-)
przejściówka po pierwsze MOŻE generować więcej sygnałów CAN niż było w FL
po drugie po podpięciu totalnie zwariował FIS więc na razie nie
jestem pewien na 100% poszperam jeszcze w kodowaniach zegarów
zapomniałem dopisać w tamtym poście MAX 250 - wiedziałem że zaraz się ktoś przyczepi :-P |
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
|
|
|
robertas
Moje A8
|
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
|
Wysłany: 2012-12-02, 15:07
|
|
|
maciu napisał/a: |
można do tego chinczyka podłączyć parktronic wizualny? |
Kamerę cofania można podłączyć.
Tylko nie mogę znaleźć do D2 jak są to D3
[ Dodano: 2012-12-02, 15:29 ]
robertas napisał/a: | Ja zamierzam zamontowac kamerke tej o ktorej myslisz, tylko ze jest problem, bo trzeba podpasowac z innego auta zeby wymiarowo sie zgadzala...u mnie temat w toku |
Znalazłem coś takiego, http://allegro.pl/kamera-...2828947341.html ale zastanawia mnie jedno, czy oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie będzie przeszkadzało w działaniu kamery, tym bardziej że ja mam żarówki SMD dosyć mocno świecą. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-02, 15:43
|
|
|
tomi5 napisał/a: | Znalazłem coś takiego, http://allegro.pl/kamera-...2828947341.html ale zastanawia mnie jedno, czy oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie będzie przeszkadzało w działaniu kamery, tym bardziej że ja mam żarówki SMD dosyć mocno świecą.
|
Jesli by przeszkadzało to jaki problem wpiąć prosty uklad co odłączy oswietlenie rej.po zapaleniu sie wstecznego? Cos podobnego do sterownika DRL. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|