|
Autor |
Wiadomość |
Pisi
Użytkownik
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2011-12-24, 16:13 [A6 02 4.2 300KM ASG] Dziwny problem ze skrznią Tiptronic
|
|
|
A6 4.2 ASG 300KM 2002r oznaczenie skrzyni FUL
Witam, mam nietypowy problem ze skrzynią w moim audi. Nie posiadam A8 ale nie ma to znaczenia bo na tym forum jest kopalnia wiedzy o awari tiptronica w 4.2.
Problem mój jest taki iż wczoraj na 2 biegu i wysokich obrotach wpadłem w poprzeczną nierownośc na drodze, troche zburzyło na zawieszeniu ale poza tym niczym nie zachaczyłem czy żeby coś uszkodzić mechanicznie.
Po tym incydencie skrzynia przestała "ciągnąć" po dodaniu gazu obroty silnika wzrosły, auto nie przyśpieszyło i mocno szarpnęło ze skrzyni, po przejechaniu kilku set metrów znów dodałem gazu szarpnęło i wpadła w tryb awaryjny [zaswieciły się biegi na desce].
Po podpięciu vaga wyszedł błąd 17114 z jakąś informacja odnośnie 3 biegu. Nie wiem dokładnie co tam pisało bo nie dość ze po angielsku to szybko to skasowałem.
Po skasowaniu usterki wyjechałem na próbę i obiaw był taki że przy 20-30km/h skrzynia samoczynnie na tiptronicu przelaczyła się z 1 na 2, po przełączeniu na D i ponownym na Tipa była już na 4 przy 20-30km/h. Wróciłem samochodem do garażu, podpiąłem vaga, skasowałem błąd 17114 w którym już nie było informacji o żadnym 3 biegu.
Rano odpaliłem samochód i ucieszony że wszystko działa jak należy pojechałem się przejechać, po przejechaniu 5 km jak samochód złapał temperature problem wrócił. Skrzynia ślizga, ciężko jest przyśpieszyć. Wróciłem do domu, podpiąłem vaga - 0 błędów, podczas jazdy na awaryjny też nie wskoczył, biegi zmieniał normalnie [na wolnych obrotach] tiptronic tez działał bez problemów.
Zadzwoniłem po lawetę i auto pojechało na warsztat. Gośc będzie się zastanawiał do wtroku co może być objawem, więc ja postanowiłem zasięgnąć pomocy u was, może uda się zaoszczędzić trochę kasy.
Olej w skrzyni zmieniałem 5tyś km wstecz. Ale nie był zmieniany dynamicznie tylko normalnie jak w silniku.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje |
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Pomógł: 84 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 2107 Skąd: 3-miasto
|
|
|
|
|
|
|
|
tomi26
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Automat
Zasilanie: ON
Imię: Tomasz
Jeżdzę: Vectra C.
Pomógł: 17 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Wrz 2009 Posty: 494 Skąd: Mazowieckie
|
Wysłany: 2011-12-24, 20:43
|
|
|
17114 to paskudny błąd
17114 - - - - - 42DA Monitorowanie sprzęgła / proporcje - złe proporcje
http://www.a8team.pl/topics14/4505.htm
Wiem też,że przy skrzyni jest jakiś czujnik i gdy z nim coś nie teges to też pojawi się ten błąd 17114,a sam czujnik to jakaś groszowa sprawa. |
_________________ Sygnatura została usunięta bo była za fajna i wszyscy zazdrościli |
|
|
|
|
Pisi
Użytkownik
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2011-12-24, 21:06
|
|
|
Tylko że u mnie działa wszystko jak należy, brak trybu awaryjnego, nic mnie nie grzechocze w skrzyni, na zimnym dziś rano jechało jak zawsze, dopiero jak się zagrzał problem wrócił ale błędu 17114 na vagu już nie wypluło.
[ Dodano: 2011-12-25, 13:47 ]
Zastanawiam się czy nie padło mi sprzegło hydrokinetyczne? ale szukam i szukam nie nie mogę sie dogrzebać jakiś informacji.
I może zadam głupie pytanie ale jak dziła to sprzęgło? czy do niego jest jakoś tłoczony olej ? |
|
|
|
|
|
|
|
RaVS6RSPerform
Użytkownik
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4200
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Rafał
Jeżdzę: Audi S6 C5 RS Performance
|
Wysłany: 2019-02-11, 19:01
|
|
|
tomi26, cześć kolego. możesz sie odezwać?? mam pytanie odnośnie posta gdzie udzielaleś info |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|