Autor |
Wiadomość |
SERGIO
Moje A8
Rocznik: 2007
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: DSG
Zasilanie: ON
Imię: SERGIO
Jeżdzę: VW PASSAT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 24 Paź 2009 Posty: 297 Skąd: Pomorskie
|
Wysłany: 2011-03-25, 11:26
|
|
|
betonik napisał/a: | Na kwicie jest dokładnie napisane "zamontowanie żarników "ksenonowych" w reflektorach o homologacji halogenowej" bez paragrafu... Więc też troszkę dziwnie... |
W pokwitowaniu za zatrzymany dowód nie trzeba pisać jak to mówicie paragrafów -wystarczy powód zatrzymania jak to kolega napisał.
Nie jestem 100% pewien ale samopoziomowanie weszło od 99 roku bo ja mam 97 rok produkcji mam fabryczne ksenony i również nie mam samopoziomowania, u mnie diagnosta na początku powiedział to samo, że tak nie może być, ale dałem mu do zrozumienia że musi doczytać więc poszedł do swojego biura doczytał i stwierdził że mam rację tylko za żadne skarby nie mogę sobie przypomnieć w jakich to było przepisach: Może w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury o warunkach technicznych pojazdów. Tam powinno był w co i jak powinien być wyposażony pojazd.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm |
|
|
|
|
|
|
|
betonik
Użytkownik
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8
|
Wysłany: 2011-03-25, 11:31
|
|
|
FOSS napisał/a: | No skoro fabrycznie wyjechał bez xenonów to sprawa jest jasna...
na lampach masz pewnie homologację na żarówki halogenowe a jesli tak to policjant miał prawo zatrzymać dowód rejestracyjny a diagnosta słusznie odmawia podbicia badania.
|
Właśnie na lampach jest homologacja DC czyli tak jak by ktoś przełożył całe lampy.
Cytat: | Co możesz zrobić???... wyjścia są dwa:
- przed badaniem u diagnosty robisz "myk-myk" czyli dłubiesz w elektryce, wsadzasz żarówkę halogenową i tak wjeżdżasz na badanie (najlepiej na inną stację diagnostyczną gdzie nie znają jeszcze całej Twojej historii i nie rozbiorą Ci pół samochodu aby zobaczyć co tam przy tych lampach masz)
|
nie ma możliwości by wsadzić tam halogen Czyli zostaje jedynie opcja wymiany lamp? |
|
|
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2011-03-25, 11:38
|
|
|
SERGIO Od 98r (czyli końcówka przed liftem już je miała).
betonik, wyjść masz kilka (to co podał FOSS i ja w poprzednim poście). U Ciebie ktoś wstawił pewnie OE kompletne reflektory xenonowe i na Twój rok to wystarczy, bo jest to dokładnie to samo jak by wyjechał z fabryki, Ty jednak masz ten problem iż nie masz tego na papierze. |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
betonik
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-03-25, 11:46
|
|
|
Ok dzięki koledzy za odpowiedzi i porady. W takim razie szukam reflektorów. Lub znajomego na diagnostyce.
może z czasem założę "automatyczny korektor świateł" |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2011-03-25, 12:05
|
|
|
dice111 napisał/a: | betonik, wyjść masz kilka (to co podał FOSS i ja w poprzednim poście). U Ciebie ktoś wstawił pewnie OE kompletne reflektory xenonowe i na Twój rok to wystarczy, bo jest to dokładnie to samo jak by wyjechał z fabryki, Ty jednak masz ten problem iż nie masz tego na papierze. |
Ok, więc wszystko jasne... ktoś włożył całe reflektory z xenonami...
z takimi lampami po przeróbce powinieneś podjechać do diagnosty który potwierdziłby montaż takich lamp i ich zgodność z rozwiązaniem fabrycznym...
z tym będzie pewnie problem bo większość diagnostów myśli bardzo schematycznie i dosyć negatywnie jest nastawiona do wszystkiego z góry zakładając że jak nic klient chce go oszukać.
Jakiś czas temu robiłem badanie techniczne auta które przyprowadziłem z Niemiec...
to zaprzyjaźniona stacja diagnostyczna (jesteśmy w tym samym budynku, wspólnie piliśmy świąteczną wódeczkę) a tu diagnosta robi mi cały kompletny przegląd i dłubie mi krawędź przednich szyb bocznych tylko dlatego, że na warsztat wjechałem z opuszczonymi szybami...
co więcej na naszych szybach widać że są przyciemnione (folia pomiędzy szybami) więc skubał tam i skubał aż mnie poirytował...
mówię typowi że na każdy warsztat wjeżdżam z opuszczonymi szybami aby słyszeć co się do mnie mówi a ten tylko patrzy tępo i kiwa głową...
taki kraj |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
betonik
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-03-25, 13:12
|
|
|
FOSS napisał/a: |
Ok, więc wszystko jasne... ktoś włożył całe reflektory z xenonami...
z takimi lampami po przeróbce powinieneś podjechać do diagnosty który potwierdziłby montaż takich lamp i ich zgodność z rozwiązaniem fabrycznym...
z tym będzie pewnie problem bo większość diagnostów myśli bardzo schematycznie i dosyć negatywnie jest nastawiona do wszystkiego z góry zakładając że jak nic klient chce go oszukać.
|
FOSS Ok postaram się z zaprzyjaźnionym diagnostą porozumieć w tej sprawie. Dzięki za radę. Na 16 jestem umówiony,także później dam znać jak to wszystko wyszło. |
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
Rocznik: 2002
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Pomógł: 84 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 2107 Skąd: 3-miasto
|
Wysłany: 2011-03-25, 18:46
|
|
|
teraz z innej bajki , miałem kiedyś Fiata TIPO , miał fabrycznie przyciemnione światła tylne , zatrzymał mnie gliniarz i też chciał zabrać dowód za te tylne światła , pech chciał że stali koło salonu Fiata , zaprosiłem jednego gliniarza tego co chciał mi zabrać dowód do serwisu Fiata i tam sprzedawca powiedział mu że Fiaty Tipo i Tempra mają fabrycznie przyciemnione światła tylne , gliniarzowi głupio się zrobiło i oddał mi dowód , skończyło się na (jak on to powiedział ) ustnym upomnieniu . |
_________________ Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.Sport F1
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2011-03-25, 21:17
|
|
|
mdamian napisał/a: | (...) gliniarzowi głupio się zrobiło i oddał mi dowód , skończyło się na (jak on to powiedział ) ustnym upomnieniu . |
Zawsze mnie to wnerwiało...
nie dość, że udowodniłeś mu, że nie ma racji to ma jeszcze czelność mówić o jakimś ustnym upomnieniu... a niby za co Cię ustnie upomniał?...
to raczej Ty powinieneś go ustnie upomnieć :-P |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
|
Wysłany: 2011-03-25, 21:35
|
|
|
nawet tego nie skomentowałem tylko zacząłem się śmiać mu prosto w twarz :mrgreen:
[ Dodano: 2011-03-25, 21:38 ]
SERGIO, nie wiem czy dobrze widziałem , ty masz coś nie tak z tą listewką pod prawym reflektorem ??
Dzisiaj jechałem przez Tczew i widziałem takie audi jak twoje i właśnie ta prawa listewka pod prawym oczkiem odstawała :mrgreen:
No chyba że po Tczewie jeździ bardzo podobna do twojej ;-) |
Ps:
|
|
|
|
|
betonik
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-03-26, 10:49
|
|
|
Więc tak,przegląd zrobiony. zaprzyjaźniony diagnosta stwierdził iż policjant "był debilem, i nie miał prawa zabrać dowodu" Zgodnie z przepisami obowiązującymi w tamtych latach nie było obowiązku montowania automatycznej regulacji świateł. Skoro lampa jest dopuszczona do użytku z ksenonowym źródłem światła, policjant był nie doinformowany.
Więc teraz jak odbiorę dowód mam podjechać jeszcze raz by wystawił diagnosta zaświadczenie, że zgodnie z przepisami z lat 97 lampy są zgodne z warunkami technicznymi i obowiązującym wówczas prawem.
jeszcze raz dzięki za wszelakie info. |
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
|
Wysłany: 2011-03-26, 11:29
|
|
|
betonik napisał/a: | Zgodnie z przepisami obowiązującymi w tamtych latach nie było obowiązku montowania automatycznej regulacji świateł |
Niech ten twój diagnosta wystawi mu to na papierze i pokaż to temu gliniarzowi , a jak nie to podjedź do ASO Audi i poproś ich , może oni tobie wystawią takie zaświadczenie .
zastanawia mnie Mercedes W140 , też miały ksenony tylko czy one miały na początku lat 90 system samopoziomujący :?:
Może kolega Colln mógł by odpowiedzieć mi na to pytanie , ponieważ jak wiem to miał do czynienia z tym samochodem :mrgreen: |
Ps:
|
|
|
|
|
gibon
Moje A8
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: FLV
Imię: Piotr
Jeżdzę: A6c5 Quattro Avant
Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 08 Lis 2009 Posty: 81 Skąd: Tczew
|
Wysłany: 2011-03-26, 11:49
|
|
|
lol mnie tam się o lampy nie czepiają, a przegląd przechodziłem w grudniu z jednym przepalonym żarnikiem |
|
|
|
|
|
|
|
djbinek
Moje A8
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: Automat
Imię: Przemo
Jeżdzę: A4 B5, BMW E38
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 29 Sie 2010 Posty: 68 Skąd: Toruń/Cork
|
Wysłany: 2011-03-26, 16:28
|
|
|
Jak masz problem z diagnostą to jedziesz do innego. Znam takiego co Ci podbije przegląd a nawet samochodu nie zobaczy na oczy Taki kraj. W Irlandii jest podobnie, zależy wszystko od humoru. Kumpel ostatnio nie przeszedł przeglądu ponieważ miał źle wyregulowane reflektory. Na zielonej wyspie na miejscu Ci tego nie skorygują, to jest robota mechanika a nie diagnosty. I 50 euro w plecy no i umawiasz się i czekasz 3 tygodnie na następny przegląd Jak Cie Garda (Policja) trzepnie bez przeglądu to nie interesuje ich że czekasz 3 tygodnie, miałeś przecież rok żeby się umówić i wszystko zrobić na czas. Pozdrawiam |
_________________ = Audi A4 B5, BMW E38 =
http://www.myspace.com/djbinek/
http://www.chomikuj.pl/djbinek/
|
|
|
|
|
colln
Moje A8
Rocznik: 2006
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Artur
Jeżdzę: D3
Pomógł: 10 razy Wiek: 54 Dołączył: 20 Cze 2010 Posty: 969 Skąd: P.T.
|
Wysłany: 2011-03-27, 01:34
|
|
|
mdamian napisał/a: | zastanawia mnie Mercedes W140 , też miały ksenony tylko czy one miały na początku lat 90 system samopoziomujący :?:
Może kolega Colln mógł by odpowiedzieć mi na to pytanie , ponieważ jak wiem to miał do czynienia z tym samochodem |
wciąż mam do czynienia z W140 i nie zamierzam po dobroci i za zdrowia na umyśle zmieniać..
W 140 wszedł w 91 roku do produkcji na początku nie miały ksenonu.
W140 w wersji Xenon wychodziły chyba od 95r i miały samopoziomowanie.
nawet E klasa W210 od początku produkcji czyli 95 roku w wersji xenon miała samopoziomowanie i mycie
|
_________________ Z Audi były: A8 D2 2.8 A8 D3 3.7 A2 1.4 A8 D3 4.2 A4 B7 2.0PB A8 D3 3.0PB Obecnie A8 4.2 lift oraz A2
|
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8