Autor |
Wiadomość |
MichałABG
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Michał
Jeżdzę: A8L D3
Pomógł: 1 raz Wiek: 30 Dołączył: 23 Kwi 2015 Posty: 37 Skąd: Wadowice
|
Wysłany: 2017-06-21, 10:39 A8 D3 08 wymiana przedniej szyby z ubezpieczenia HDI Szyby
|
|
|
Witam, sprawa jest następująca: Podczas jazdy dostałem kamieniem w przednią szybę co spowodowało pęknięcie (odpryski około 1 cm). Mam wykupione osobne ubezpieczenie na same szyby w HDI. Problem jest taki, że chcą oni wstawić mi zamiennik o takich samych parametrach jak oryginał. Oryginalną szybę wstawią jedynie przy zgłoszeniu szkody a AC, co mi się nie kalkuluje bo potem będę miał większą zwyżkę niż ta szyba jest warta. Typ z ubezpieczalni stwierdził, że wstawiają zawsze zamiennik o tych samych parametrach co oryginał, chyba że nie ma takiego zamiennika który odpowiadałby wszystkim czynnikom oryginałowi.
Teraz pytanie: czy do szyby akustycznej podwójnej atermicznej jest zamiennik o tych samych parametrach? Szukam po necie i znaleźć nie mogę, a może ktoś tu ma dostęp do takich informacji.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
Rocznik: 2000
Skrzynia: tiptronic FBG
Zasilanie: PB
Imię: Maciej
Jeżdzę: S8D2 AQH
Pomógł: 8 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Wrz 2011 Posty: 1805 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2017-06-21, 11:34
|
|
|
ubezpieczenie szyb ....wsadza ci najtansze gówno taka prawda ja bym oddal do aso i nieh wsadza oryginal z AC a co do szkod w ac chyba mozesz miec 1 ? czy nie wszystko masz napisane w OWU ew zrob wywiad w innych ubepieczalniach jak przyzmianie ubezpieczyciela traktowane jest posiadanie 1 szkody likwidowanej z ac i tyle |
_________________ bądź sobą, wariatów też lubią |
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2017-06-21, 13:36 Re: A8 D3 08 wymiana przedniej szyby z ubezpieczenia HDI Szy
|
|
|
MichałABG napisał/a: | Teraz pytanie: czy do szyby akustycznej podwójnej atermicznej jest zamiennik o tych samych parametrach? |
Nie. Poza tym było czytać umowę. Praktycznie każdy ubezpieczyciel przy wykupieniu pakietu szyb daje zamienniki. |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
|
|
|
Pczester
Moje A8
Rocznik: 2007
Silnik cm3: 3,0
Imię: Kamil
Pomógł: 7 razy Wiek: 39 Dołączył: 02 Wrz 2016 Posty: 753 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 2017-06-21, 17:55
|
|
|
A jak jest w sytuacji, kiedy w brata samochodzie uszkodził szybę kamień z ciężarówki (bez plandeki), kierowca przyznał się do winy, była policja i mam oświadczenie kierowcy. Zgłosił szkodę i czeka na rzeczoznawce. Z tym że szyba nie jest OEM tylko zamiennik w tym momencie. Można wstawić do serwisu auto, lub dowolnego warsztatu, czy będą chcieli tylko zamiennik wstawić bo taka była? Przypominam że chodzi o szkodę z OC SPRAWCY. |
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
|
|
|
|
MichałABG
|
Wysłany: 2017-06-21, 19:25 Re: A8 D3 08 wymiana przedniej szyby z ubezpieczenia HDI Szy
|
|
|
dice111 napisał/a: | MichałABG napisał/a: | Teraz pytanie: czy do szyby akustycznej podwójnej atermicznej jest zamiennik o tych samych parametrach? |
Nie. Poza tym było czytać umowę. Praktycznie każdy ubezpieczyciel przy wykupieniu pakietu szyb daje zamienniki. |
Nie pytam o to czy dają zamienniki czy nie bo o tym wiem. Pytam czy istnieje taki zamiennik. Jedyny ubezpieczyciel, który z osobnego ubezpieczenia szyby wstawia oryginały to Allianz, reszta wali zamienniki o identycznych parametrach. A jeśli zamiennika o identycznych parametrach nie ma to już ich problem, muszą wstawić oryginał(poza aso). Oczywiście będą kłótnie z ubezpieczycielem ale znam przypadek, w którym wstawiali oryginalną szybę bo nie było odpowiedniego zamiennika.
Dzięki Pany za odpowiedzi, pozdrawiam. |
|
|
|
|
Pczester
Moje A8
Pomógł: 7 razy Wiek: 39 Dołączył: 02 Wrz 2016 Posty: 753 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 2017-06-21, 19:33
|
|
|
Dla nich odpowiedni zamiennik to taki który pasuje do wklejenia :-) |
|
|
|
|
|
|
|
MichałABG
|
Wysłany: 2017-06-21, 19:47
|
|
|
Typ z infolinii stwierdził, że zamiennik musi być o identycznych parametrach. Skoro o identycznych nie istnieje, zostaje oryginał |
|
|
|
|
Pczester
Moje A8
|
Wysłany: 2017-06-21, 20:23
|
|
|
Trzymam więc kciuki 😎 |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2017-06-21, 21:30 Re: A8 D3 08 wymiana przedniej szyby z ubezpieczenia HDI Szy
|
|
|
MichałABG napisał/a: | Oczywiście będą kłótnie z ubezpieczycielem ale znam przypadek, w którym wstawiali oryginalną szybę bo nie było odpowiedniego zamiennika. |
Ja dostałem przednią oryginał z ASO... z ubezpieczenia szyby.
Ale to było ze 4 lata temu.
Wtedy zamiennik nie istniał chociaż nie mam grzanej. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
Lechu
Moje A8
Rocznik: 2001
Skrzynia: Tipronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Xxx
Jeżdzę: D2
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 666 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 2017-06-23, 15:07
|
|
|
Ubezpieczalnie działają tak, jak program im podpowie. Tyle. Facet Cie ściemnia bez 2 zdań.
W tym swoim programiku ma napisane, że jest zamiennik chociaż nikt nigdy takiego nie wyprodukował i jeszcze wartość jest jego podana, ale to jest wszystko szacunkowe nic więcej.
Przeczytaj umowę dokładnie i sprawdź co oni mogą Ci założyć. Po to ubezpieczałeś szyby by mieć je takie jakie powinny być.
Ciekawostką dla mnie jest to, że przy Volvo np nie ma zamienników
Pczester, Twoja sytuacją jest zupełnie inna. Naprawa idzie z OC sprawcy. Rzeczoznawca z pewnością stwierdzi, że szyba jest zamiennikiem i wymiana będzie na ten sam zamiennik, nie dostaniesz ori ani naprawy w ASO. |
|
|
|
|
|
|
|
MichałABG
|
Wysłany: 2017-06-23, 21:28
|
|
|
Lechu napisał/a: | Pczester, Twoja sytuacją jest zupełnie inna. Naprawa idzie z OC sprawcy. Rzeczoznawca z pewnością stwierdzi, że szyba jest zamiennikiem i wymiana będzie na ten sam zamiennik, nie dostaniesz ori ani naprawy w ASO. |
Na pewno nie dostanie oryginalnej? Jeśli nie zgodzi się na odszkodowanie przyznane przez rzeczoznawcę i odstawi auto do ASO na naprawę bezgotówkową to tam raczej nie wstawią zamiennika.
Tak czytam i czytam ten regulamin HDI Szyby i koniec końców nie ma tam jasnej informacji, że wstawiają zamiennik. Jest jedynie napisane, że jeśli na szybę w wyznaczonym przez nich warsztacie trzeba czekać więcej niż 14 dni roboczych to Warta pokrywa koszt naprawy lub wymiany szyby w ASO. Maksymalna kwota jaką mogą przeznaczyć na 1 zdarzenie z HDI Szyby to 4000zł.
Póki co dzwoniłem do firmy NordGlass i babka twierdzi, że mają zamiennik akustyczny atermiczny do tego auta. Co z tego będzie - zobaczymy |
|
|
|
|
Lechu
Moje A8
Rocznik: 2001
Skrzynia: Tipronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Xxx
Jeżdzę: D2
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 666 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 2017-06-24, 13:21
|
|
|
MichałABG, w takim razie walcz o ori jeśli masz teraz ori.
MichałABG napisał/a: | Na pewno nie dostanie oryginalnej? Jeśli nie zgodzi się na odszkodowanie przyznane przez rzeczoznawcę i odstawi auto do ASO na naprawę bezgotówkową to tam raczej nie wstawią zamiennika. |
Ubezpieczyciel na pewno nie jest instytucją co podwyższy Ci wartość auta i ich zadaniem wg obowiązującego prawa jest odtworzyć stan auta z przed kolizji, więc jeśli był zamiennik to będzie zamiennik. |
|
|
|
|
|
|
|
MichałABG
|
Wysłany: 2017-06-24, 17:02
|
|
|
Najbardziej mnie zdenerwowało to, że obecna szyba ma niecały rok. W sierpniu miałem wymienianą w ASO z OC sprawcy. Nic, zobaczymy co czas pokaże. |
|
|
|
|
|