Witam. Mam taki problem otóż ostatnio w aucie zaczęło mi straasznie huczeć z srodkowego panelu (nawiewu) no i podłączyłem kompa i jest 1 błąd ... Otóż jest to
04FA Siłownik klapy spiętrz.
Zablokowany lub bez napięcia
Co muszę zrobić?? Co rozebrać?? Jak jadę samochodem parę kilometrów to głowa boli tak że normalnie jazda moją niunią już nie jest taką przyjemnoscią jak wczesniej niestety .
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 6.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Marek
Jeżdzę: D3 W12 Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Kwi 2012 Posty: 13 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-10, 22:24
Zapewne już sobie z tym poradziłeś. Miałem taki sam błąd i jakiś czas temu walczyłem z tą klapą a w zasadzie z dwiema klapami gdzie 1-sza zamyka dopływ powietrza z zewnątrz ( widoczna zaraz pod kratką dolotu powietrza), 2-ga otwiera dopływ powietrza z wnętrza pojazdu. Najczęściej ośki tych klap rdzewieją i klapy się blokują. Ja tak miałem u siebie.
Aby je uruchomić niestety trzeba rozebrać prawie cały dolot powietrza.
Do wyjęcia pierwszej należy zdemontować wycieraczki, osłonę mechanizmu wycieraczek. Dopiero teraz po odkręceniu kratki dolotu można wsiąść się za odkręcenie części obudowy dolotu w której zamocowana jest 1-sza klapka i jej silniczek, oprócz kilku śrubek są jeszcze po bokach spinki
Żeby dokopać się do drugiej do wyjęcia jest silnik dmuchawy i tylna obudowa w której zamocowana jest 2-ga klapka,
U mnie wywalało taki sam błąd i nie działał obieg zamknięty. Obie klapki były zardzewiałe na dębowo. Wystarczyło rozebrać, wyczyścić i nasmarować. Nie konieczne było kalibrowanie - zerowanie klap. Od razu zaczęły hulać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum