|
Autor |
Wiadomość |
uszek
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Mateusz
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 18 razy Wiek: 38 Dołączył: 21 Mar 2012 Posty: 857 Skąd: RZ
|
Wysłany: 2013-12-19, 14:17
|
|
|
Ja kupiłem w tym roku fiamm 95 Ah i 760 A, wejdzie i u Ciebie <hura> |
|
|
|
|
|
|
|
bazzzyl
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Imię: Bartek
Jeżdzę: A8 D2 FL '99 4x4 193KM AQD
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 03 Sty 2014 Posty: 328 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-07-19, 18:58
|
|
|
Odgrzeję trochę temat, jeśli pozwolicie.
W mojej Niuni niestety akumulator jest już na wykończeniu.
Do tej pory jeździłem do pracy codziennie, więc nie mogłem tego zaobserwować.
W tym miesiącu jeżdżę służbowym i niestety po 5 dniach postoju Niunia miała lekkie kłopoty z odpaleniem.
Do tej pory był założony akumulator Centra Futura 77Ah 760A.
Z oznaczenia J1G na naklejce w kole zapasowym wychodzi, że powinien być założony 92Ah 450A.
W sklepie motoryzacyjnym rzut beretem obok mnie jest BOSCH SILVER S5 013 100Ah 830A. Nada się? |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-07-19, 21:10
|
|
|
Bartek a ile czasu już masz ten akumulator ? Ile może mieć lat ? Moje wszystkie akumulatory były dobierane odpowiednio do auta. I co bym nie robił mijał okres gwarancyjny i trafiał je ....
I nie mogę powiedzieć że nie były czy to przeładowane czy niedoładowane.
Teraz akumulatorom nie ma co wierzyć bo kto to wie jak one są robione. Skończyły się czasy gdzie ktoś kupował nowe auto z salonu i akumulator trzymał 15 lat.
Osobiście brał bym taki jaki powinien być zalecany. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
bazzzyl
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Imię: Bartek
Jeżdzę: A8 D2 FL '99 4x4 193KM AQD
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 03 Sty 2014 Posty: 328 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-07-19, 22:26
|
|
|
Ernest, nie mam pojęcia ile on siedzi w samochodzie. Jak kupiłem w lutym 2014 to już taki siedział.
Jeździłem praktycznie codziennie, rano odpalał "na dotyk" więc się tym nie zajmowałem.
Co do nowego aku, to chyba większy prąd (830A) nie zrobi różnicy, bo przecież to chyba tak, jak z zasilaczem do chociażby laptopa, liczą się Volty, a Amperów może być więcej (byle nie mniej). Jeśli z samochodem jest inaczej, to proszę o sprostowanie. |
|
|
|
|
|
|
|
bodzio
Użytkownik
Rocznik: 2001
Imię: krzysztow
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2014-07-19, 23:18
|
|
|
Prąd rozruchowy im wyższy tym lepiej Ja mam 100Ah w swoim polifcie i tydzień stania nie robi mu problemu
Co do akumulatorów varta albo bosch ,jedyne co można polecić,sprawdzone przetestowane. Przy wymianie akumulatora warto sprawdzić pobór prądu i ładowanie... |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-07-20, 00:00
|
|
|
Mam takiego boscha i jest idealny. |
|
|
|
|
|
|
|
pebo
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1442 Skąd: B.Podl.
|
Wysłany: 2014-07-20, 22:44
|
|
|
bazzzyl napisał/a: | Odgrzeję trochę temat, jeśli pozwolicie.
W mojej Niuni niestety akumulator jest już na wykończeniu.
Do tej pory jeździłem do pracy codziennie, więc nie mogłem tego zaobserwować.
W tym miesiącu jeżdżę służbowym i niestety po 5 dniach postoju Niunia miała lekkie kłopoty z odpaleniem.
Do tej pory był założony akumulator Centra Futura 77Ah 760A.
Z oznaczenia J1G na naklejce w kole zapasowym wychodzi, że powinien być założony 92Ah 450A.
W sklepie motoryzacyjnym rzut beretem obok mnie jest BOSCH SILVER S5 013 100Ah 830A. Nada się? |
Bartek, marka/firma akumulatora nie ma aż tak dużego znaczenia, bo w większości akumulatorów jest to samo. Markowe i droższe mają tylko lepszą powtarzalność elementów, co oznacza, że masz większą pewność zakupu dobrego akumulatora (oczywiście za wyższą cenę). Kiedyś korzystałem z Delphi w A80 B4 2,4 AAH - sprawował się super aż któregoś pięknego dnia urwało mu się oczko i wygotował się elektrolit z jednej celi. Później założyłem Boscha silver - też dawał radę. Na tej stronie sprawdź i porównaj prądy rozruchowe, bo producenci podają je według różnych norm. Wyższy prąd rozruchowy docenisz zimą, bo wówczas pojemność akumulatora maleje a apetyt rozrusznika przez opory na silniku rośnie - ot taka odwrotna proporcja. Bosch czy Varta to dobre akumulatory, Centra Futura też jest bardzo dobra i tańsza (mam w D3 i działa bez problemu). Jako ciekawostkę mogę też polecić akumulatory ZAP Piastów - sprawują się nieźle a cena nie odstrasza. |
_________________ Bądź dobry jak chleb. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|