Witam
Dwa dni temu zakupiłem moje pierwsze audi a8 4.2 pb Q. Wszystko było dobrze sporo pojeździłem. Dzisiaj rano wszedłem do samochodu zapaliłem i po chwili zaświeciła mi się na zegarze kontrolka z rysunkiem silnika i pioruna z podpisem check. Co to jest? Silnik chodzi ładnie autko jeździ chyba normalnie...
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: ZF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie Pomógł: 127 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 3149 Skąd: Oderwany od rzeczywistości
Wysłany: 2015-01-26, 09:30
Pompa powietrza wtórnego umieszczona w dole filtra powietrza. Jest uruchamiana na około 20s podczas rozruchu zimnego silnika i dmucha dodatkowo powietrze w wydech aby nagrzać szybciej katy do temp. roboczej. Wystarczy, że zawory EGR się nie uchylą (przez słabe podciśnienie) i mamy check'a bo za mały przepływ.
Najpierw podepnij interfejs bo tak to można gdybać ho ho.
sprawa check raczej rozwiązana - rozpadł się jeden z katalizatorów i sonda dostaje złe "opary" . Jak wymieniać katalizatory można jeden czy trzeba parami?
Ja mam tylko dwa pod podłogą... ten pod pasażerem się rozleciał całkowicie... strasznie tarabani katalizatory mam dwa takie płaskie... i za nimi sondy lambada
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum