|
Autor |
Wiadomość |
bolon
Użytkownik
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Marek
Jeżdzę: A8 D?
|
Wysłany: 2011-12-11, 10:48 [D2 00 4.2PB/LPG
] Spadek mocy
|
|
|
Witam,
Dzisiaj po trochę dynamicznej jeździe samochód nagle stracił moc; buda wyraźnie trzęsie przy próbie przyspieszenia ale również na postoju (w każdym położeniu skrzyni). Poza tym wyczuwalny jest dziwmy zapach jakby karbitu. Objawy występują na gazie i na benzynie. Silnik zapala normalnie, skrzynia przełącza, nie ma trybu awaryjnego, żadna kontrolka się nie świeci. Co to może być? |
|
|
|
|
|
|
|
sylwekr
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Sylwek
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 20 razy Wiek: 47 Dołączył: 30 Lis 2010 Posty: 674 Skąd: Łowicz
|
Wysłany: 2011-12-11, 11:36
|
|
|
W pierwszej kolejności podpięcie VAG-a i sprawdzenie błędów. Znacznie to może ułatwić diagnozę i wyeliminowanie usterki |
|
|
|
|
|
|
|
bolon
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-12-11, 14:42
|
|
|
Na VAG-u wyskoczył tylko jeden błąd 18010 (coś z niskim napięciem). Po wykasowaniu oczywiście bez zmian. Dodatkowo po uruchomieniu wyczuwalny jest w komorze silnika intensywny zapach benzyny; po zgaszeniu ustaje. Ogólnie wygląda jakby silnik nie chodził na wszystkie gary. |
|
|
|
|
daro72
Moje A8
Rocznik: 1994
Skrzynia: Tiptronik CML
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Darek
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 954 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2011-12-11, 14:59
|
|
|
Odłącz na kilka minut akumulator. Po ponownym podłączeniu aku przekręć zapłon ale nie odpalaj. Odczekaj z minutę i odpal auto. Myślę że powinno pomóc.
Pozdro |
_________________ Dążenie do doskonałości.
|
|
|
|
|
|
|
|
bolon
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-12-11, 22:02
|
|
|
Wykonałem wszystko wg Twoich poleceń ale niestety bez rezultatu. I tak dzięki za radę. Jutro śmigam do warsztatu; mam nadzieję, że dojadę. |
|
|
|
|
JIMM [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-12-14, 13:06
|
|
|
bolon napisał/a: | Dodatkowo po uruchomieniu wyczuwalny jest w komorze silnika intensywny zapach benzyny |
Mam nadzieję ,że się na zapaliłeś???................zdejmij górną osłonę silnika , po lewej stronie będziesz miał przewody zasilające silnik w benzynkę............tam prawdopodobnie na łączeniu gumy z okuciem metalowym masz przeciek i paliwo na wskutek ciśnienia ucieka.............jeśli mam rację,odetnij przewód , zdemontuj/zniszcz okucie i załóż opaskę zaciskowa metalową. |
|
|
|
|
|
|
|
bolon
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-12-14, 18:48
|
|
|
Problem rozwiązany. Przyczyną była uszkodzona cewka a przy okazji wymieniłem jeszcze świece. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|