Autor |
Wiadomość |
saudi
Użytkownik
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Wojtek
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2011-11-24, 16:07 [D2 00 4.2PB
] Problem z Akumulatorem
|
|
|
Witam mam problem z akumulatorem :-(
Kilka dni temu gdy przyszły nocne mrozy Padł mi akumulator Rano wstaje odpalam auto i w ogóle nie ma prądu nic nie działa nawet alarm Naładowałem go i na następny dzień wszystko było ok ładnie palił cały dzień bezproblemowo Na noc do garażu i rano powtórka nic nie działa Doszedłem do wniosku ze akumulator jest na śmietnik Kupiłem nowy Boscha z najwyższej polki Wszystko ok. przez cały dzień Dzisiaj rano wstaje i zero prądu Co może być nie tak? To wygląda jak by mi uciekał gdzieś prąd przez cala noc? Dodam ze w aucie wszystko jest seryjnie nie ma żadnych dodatkowych wzmacniaczy czy cb-radia
Prosze o pomoc |
|
|
|
|
|
|
|
paja
Użytkownik
Rocznik: 1997
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 2011-11-24, 17:06
|
|
|
Nie wiem jak to jest w A8, ale ja kiedyś u siebie robiłem tak że miernik na aku i patrzymy jak szybko prąd spada, i lecimy z bezpiecznikami po kolei i patrzyłem kiedy przestanie spadać. To mi dawało informacje w jakich rejonach szukać. Ale tak jak napisałem, to doświadczenia z trochę prostszego auta niż a8. |
|
|
|
|
|
|
|
Mucholejkolator
Moje A8
Rocznik: 2001
Imię: Kacper
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 27 Cze 2010 Posty: 460 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2011-11-24, 17:08
|
|
|
Pewnie zrobiło się gdzieś zwarcie od wilgoci i masz jakiś mimowolny pobór. Teraz taka pogoda w dzień na plusie w nocy wszystko zamarza.
Ja tak miałem jak kupiłem auto. Poprzedni właściciel zainstalował sterownik do starego typu nawigacji pod podłogą pasażera. Wraz z butami naniosło się trochę śniegu, rozpuściło w środku, poleciało na kiepsko zabezpieczony sterownik i porobiło jakieś przebicia. Po 2, 3 dobach rozładowywało aku do zera gdy auto stało.
Ciężko jest zlokalizować takie chochlikowe ucieczki prądu. Podepnij VAGa, może po tym coś wyskoczy i będzie łatwiej. Ja akurat zbiegiem okoliczności wywaliłem tą nawigację z auta bo zmieniałem radio i nie potrzebowałem tego koromysła.Przypadkiem to okazało się przyczyną :-> |
|
|
|
|
sylwekr
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: tiptronic
Imię: Sylwek
Pomógł: 20 razy Wiek: 46 Dołączył: 30 Lis 2010 Posty: 674 Skąd: Łowicz
|
Wysłany: 2011-11-24, 18:37
|
|
|
paja napisał/a: | Nie wiem jak to jest w A8, ale ja kiedyś u siebie robiłem tak że miernik na aku i patrzymy jak szybko prąd spada, i lecimy z bezpiecznikami po kolei i patrzyłem kiedy przestanie spadać. To mi dawało informacje w jakich rejonach szukać. Ale tak jak napisałem, to doświadczenia z trochę prostszego auta niż a8. |
Chyba najskuteczniejsza metoda. Ja u siebie w innym aucie w ten sposób znalazłem, że po zamknięciu bagażnika nadal świeci się w nim oświetlenie. Wystarczyło przeczyścić wyłącznik który był przy krawędzi klapy i po problemie. U mojego brata w aucie natomiast radio pobierało prąd nawet jak było wyłączone. Identycznie na następny dzień samochód nie odpalał i też zanim sprawdził kupił nowy akumulator. |
|
|
|
|
|
|
|
saudi
Użytkownik
Rocznik: 2000
Imię: Wojtek
|
Wysłany: 2011-11-26, 02:21 Problem z Akumulatorem
|
|
|
Witam Problem polegał na tym że światełka w lusterku od jakiegoś czasu przestały działać okazało sie ze właśnie tam jest zwarcie i prąd ucieka Problem został rozwiązany Ale jest 2 sprawa Naładowałem akumulator Wszystko pięknie przekręcam kluczyk i zonk W 1 pozycji wszystko jest ok podświetlenie sie uruchamia jak i radio Przekręcam kluczyk dalej kręcę i nie chce odpalić dopiero łapie po ok. 8-10s Myślę sobie ok może Jednak akumulator nie do końca jest naładowany Zrobiłem trasę Łódź- Łowicz ( ok70km ) na wyłączonym radiu i podgrzewanych fotelach i wszystkich innych el. rzeczach które zbednie obciążają akumulator Auto stało około 2 h I dokładnie to samo jak wcześniej Odpala po kilku sekundach Zapomniałem dodać ze świeci mi sie Kontrolka od klocków taka ogromna czerwona na cały wyświetlacz miedzy zegarami abs przy prędkościomierzu i ten na samym dole od esp Mam pytanie Czy podpinka pod kompa i kasowanie bledów pomoże? Czy Jest to coś poważniejszego i czy zna ktoś dobrego Elektryka z Łodzi ? |
|
|
|
|
daro72
Moje A8
Rocznik: 1994
Skrzynia: Tiptronik CML
Imię: Darek
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 954 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2011-11-26, 14:35
|
|
|
Kontrolka od klocków jest pomarańczowa z kilkoma kreskami na około kółka. Jeśli jest czerwona to musi to być od czegoś innego. No i czerwona kontrolka w każdym aucie nakazuję zgasić silnik i nie jechać. |
_________________ Dążenie do doskonałości.
|
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2011-11-27, 11:57
|
|
|
saudi, czerwona kontrolka podobna do tej z hamulcami wskazuje na awarje układu hamulcowego.. a najczęściej pokazuje się wtedy kiedy stan plynu hamulcowego jest za niski... więc sprawdź ile tego płynu jest i uzupełnij jego stan... a nastepnie zastanów się gdzie go gubisz :roll: |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|