|
Autor |
Wiadomość |
matimumi
Użytkownik
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Mateusz
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2015-11-24, 16:31 [D2 01 2.8PB
] Odpowietrzanie układu chłodzenia
|
|
|
Witam mam problem z odpowietrzaniem. Jednak proszę nie odpowiadać ze temat był poruszany milion razy i abym użył opcji szukaj. Ponieważ czytałem wszystkie watki i żaden z nich nie pomaga w moim przypadku.
Mianowicie z autem było wszystko ok rozgrzewało sie bez problemu do 90* jak i ogrzewanie było w pełni wydajne. Problem pojawił sie gdy wymieniając sondy lambda odłączyłem przewody nagrzewnicy by mieć lepsze dojście. Po wszystkim podłączyłem przewody odkręciłem odpowietrzniki uzupełniłem płyn do pełna i odpaliłem samochód, gdy na odpowietrznikach pokazał sie płyn zakręciłem je jeden po drugim, uzupełniłem płyn do poziomu max zakręciłem korek rozgrzałem auto do 90* i nic, ogrzewania brak lub jest bardzo słabe. Chłodnica gorąca wiskoza włącza i wyłącza sie. Ani jazda z wyższymi obrotami ani palowanie na obrotach w trakcie postoju nie pomaga, fakt na wyższych obrotach temperatura z nawiewów delikatnie wyższa. Mało tego silnik delikatnie spuchł od palowania na postoju przy obrotach 6tys i po zejściu na wolne obroty zgasł, gdy wystygł wszystko jes ok.
Co moze byc nie tak lub co robię zle w trakcie odpowietrzania.
Zaskakujące jest ze wcześniej było ok i dopiero gdy odłączyłem nagrzewnice i podłączyłem ponownie pojawiły sie problemy, co innego gdyby objawy były cały czas wtedy obstawiał bym zakamieniona nagrzewnice, pompę lub termostat ale wszystko było ok wcześniej
Dziękuje za pomoc i sugestie |
|
|
|
|
|
|
|
matimumi
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-11-24, 17:53
|
|
|
Przed chwila zrobiłem jeszcze taki test ze odkręciłem odpowietrznik który znajduje sie delikatnie wyżej jak obstawiam jest to wyjście płynu z nagrzewnicy. Pojechałem sie przejechać ogrzewanie zaczęło działać wiec zatrzymałem auto i zakręciłem odpowietrznik, po chwili ogrzewanie znowu znikło. |
|
|
|
|
|
|
|
pb41ns
Moje A8
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: przemek
Jeżdzę: a8, a3 8l
Pomógł: 26 razy Dołączył: 28 Sty 2012 Posty: 1563 Skąd: osiek kuj-pomor
|
Wysłany: 2015-11-25, 05:46
|
|
|
u mnie też takie cyrki sie działy jak miałem nieszczelny układ, miałem pęknięty ten kruciec z odpowietrznikiem i łapało powietrza, ogrzewanie było znikome, posprawdza na początek dokręcenie węży , no i oczywiście mam nadzieje że nie pomyliłeś węży, tzn - zasilanie i powrót?????? zmień miejscami i zobacz |
_________________ Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz.... |
|
|
|
|
longd2
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2
Imię: Slawek
Jeżdzę: A8 D2 long
Wiek: 47 Dołączył: 18 Gru 2013 Posty: 94 Skąd: Swietokrzyskie
|
Wysłany: 2015-11-25, 22:04 ogrzewanie
|
|
|
Panowie jak tak mialem po wymianie plynu i jak sie okazalo potem po padla pompa ogrzewania wraz z zaworami steujacymi sprawdz na krutko czy pompa sie oddydzwa |
|
|
|
|
|
|
|
matimumi
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-11-29, 23:16
|
|
|
Witam, pompa jest na pewno dobra byla wymieniana przy zmianie rozrzadu w zeszlym roku, ale fakt jedna rurka gdzie odpowietrzniki ma pekniecie, zamowilem juz nowa i zobaczymy |
|
|
|
|
pb41ns
Moje A8
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronic
Imię: przemek
Jeżdzę: a8, a3 8l
Pomógł: 26 razy Dołączył: 28 Sty 2012 Posty: 1563 Skąd: osiek kuj-pomor
|
Wysłany: 2015-11-30, 05:41
|
|
|
zamień jeszcze miejscami węże przy podszybiu te co do nagrzewnicy idą, może omyłkowo żle podłączyłeś |
_________________ Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz.... |
|
|
|
|
|
|
|
matimumi
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-12-07, 23:16
|
|
|
Juz po ptokach silnik sie zatarl, kiedy wystygl odpalil ale panewki stukaja, po swietach zabieram sie za wymiane silnika |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|