Autor |
Wiadomość |
betonik
Użytkownik
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8
|
Wysłany: 2011-03-24, 22:30 [A8 D2 1997r] zabrany dowód za fabryczne ksenony
|
|
|
Witam szanowne grono użytkowników tego forum.
Zwracam się do was z małą prośbą.W moim A8 ostatnio policja zabrała mi dowodzik rejestracyjny za "zamontowanie żarników ksenonowych w reflektorach o homologacji halogenowej"
Reflektory z DC... Później policjant tłumaczył że to nic nie zmienia bo auto nie ma samo poziomowania, itd ...i dowód zatrzymał.Mandatu nie przyjąłem bo z jakiej racji?Skoro auto tak wyszło z fabryki?Przecież w latach produkcji i pierwszej rejestracji tego autka nie było jeszcze wymagane samo poziomowanie...spryskiwacze są,ksenon jest(fabryczny)...Więc dzisiaj pojechałem na OSKP i ku mojemu zdziwieniu nie zrobili badania technicznego,bo pojazd nie ma samo poziomowania... Więc jak to jest? Na jakiej podstawie prawnej diagnosta podbije mi to badanie? Dzisiaj 3/4 dnia przesiedziałem i nic nie mogę znaleźć na ten temat. jak to dokładnie jest z tym fabrycznym ksenonem bez samo poziomowania...? Pomóżcie proszę. |
|
|
|
|
|
|
|
BiLu
Moje A8
Rocznik: 1997
Skrzynia: manual
Zasilanie: PB
Imię: Jacek
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Lut 2010 Posty: 229 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-03-24, 23:02
|
|
|
W momencie wprowadzenia do użytku auto uzyskało wszelkie potrzebne homologacje, a prawo nie działa wstecz. Racja jest po Twojej stronie. |
|
|
|
|
|
betonik
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-03-24, 23:24
|
|
|
Czyli diagnosta bez problemu powinien podbić badanie? |
|
|
|
|
and808
Moje A8
|
Wysłany: 2011-03-24, 23:27
|
|
|
BiLu ma racje.
nie jestem tutaj ekspertem, warto poprosic o rade kolegow, ktorzy sprowadzali samochody z zagranicy.
z tego co wiem, to samochod, ktory przyjezdza do Polski przechodzi przeglad techniczny i wtedy upowazniony diagnosta bada gruntownie stan techniczny samochodu i dopuszcza/nie dopuszcza samochod do ruchu. choc z drugiej strony nie wiem, czy to nie bylo tak przed wejsciem Polski do EU.
w kazdym razie jesli samochod nie mial nic wlasnorecznie "tuningowanego" to patrz post BiLu. |
|
|
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2011-03-24, 23:34
|
|
|
Było już o tym pisane nie raz, tu i na AKP. W 94r nawet sprysków być nie musiało.
A8 z soczewkami zatrzymują, a pseudo ksenony allegrowe w zwyklych za przeproszeniem "paściach" jeżdzą i oślepiają ludzi :-| |
_________________ Black Cars Matters |
Ostatnio zmieniony przez dice111 2011-03-24, 23:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
betonik
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-03-24, 23:34
|
|
|
To moje pierwsze tak "wiekowe" autko z ksenonem, więc nie bardzo orientowałem się w temacie ksenonów bez samo poziomu...Dziękuję koledzy za pomoc. Jutro jadę na OSKP walczyć z ciemnogrodem... |
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2Q
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Pomógł: 84 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 2107 Skąd: 3-miasto
|
|
|
|
|
Saberek
Moje A8
Rocznik: 2004
Skrzynia: Automat
Imię: Piotrek
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 11 Lut 2011 Posty: 153 Skąd: Lloydminster, Alberta , Kanada
|
Wysłany: 2011-03-25, 00:17
|
|
|
Napisz co i jak poszlo bo mam to samo w swoim to bede wiedzial co " burkom " mowic jak sie beda dopier.... ;-) |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.Sport F1
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2011-03-25, 00:27
|
|
|
betonik napisał/a: | W moim A8 ostatnio policja zabrała mi dowodzik rejestracyjny za "zamontowanie żarników ksenonowych w reflektorach o homologacji halogenowej"
Reflektory z DC... |
Jeżeli na reflektorach jest homologacja do xenonów to znaczy że są fabryczne.
betonik napisał/a: | Później policjant tłumaczył że to nic nie zmienia bo auto nie ma samo poziomowania, itd ...i dowód zatrzymał. |
Co za bzdura... pewnie go zabolało że takim autem jeździsz.
Rozumiem że na kwicie za zabrany dowód jest konkretny paragraf (podstawa prawna) - trzeba to sprawdzić i zobaczyć co jest w tych przepisach.
betonik napisał/a: | Mandatu nie przyjąłem bo z jakiej racji? |
Skoro zaproponowano Ci mandat a Ty nie przyjąłeś to rozumiem, że sprawę skierują do Sądu??...
jeżeli tak to bardzo dobrze... skoro masz wszystko fabryczne to w sądzie policjanci zrobią z siebie idiotów.
betonik napisał/a: | Więc dzisiaj pojechałem na OSKP i ku mojemu zdziwieniu nie zrobili badania technicznego,bo pojazd nie ma samo poziomowania... |
Trzeba było poprosić o pisemną odmowę z podaniem podstawy prawnej.
betonik napisał/a: | Więc jak to jest? Na jakiej podstawie prawnej diagnosta podbije mi to badanie? |
Moim zdaniem diagnosta nie szuka podstawy prawnej do podbicia badania... to ma obowiązek zrobić zawsze... no chyba że samochód nie spełnia warunków technicznych określonych stosownymi przepisami i wtedy może odmówić podając powód odmowy...
niby to samo ale jest to zasadnicza różnica.
betonik napisał/a: | Dzisiaj 3/4 dnia przesiedziałem i nic nie mogę znaleźć na ten temat. jak to dokładnie jest z tym fabrycznym ksenonem bez samo poziomowania...? Pomóżcie proszę. |
Możesz spróbować w ASO oraz ITS...
z ASO można wyciągnąć listę wyposażenia fabrycznego gdzie będzie jak wół napisane w co fabrycznie auto zostało wyposażone oraz numer homologacji jakie to auto miało...
z ITS'u można wyciągnąć potwierdzenie że dany typ samocodu otrzymał taką a nie inną homologację.
Z tymi papierami podjechać na stację diagnostyczną a jak odmówią napisać do nich pisemnie wniosek z załączeniem w/w papierów i ich odmowę także poprosić w formie pisemnej z podaniem podstawy prawnej.
Niestety wszystko załątwimy papierowo i każdą odpowiedź odmowną trzeba mieć na papierze z podstawą prawną - to podstawa do zaskarżenia czyjejś decyzji a nawet wyciągnięcia odszkodowania. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
Ostatnio zmieniony przez FOSS 2011-03-25, 10:52, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
and808
Moje A8
|
Wysłany: 2011-03-25, 00:28
|
|
|
betonik,
jeszcze jedna uwaga.
zanim pojdziesz do urzednika (a w koncu policjant ma swoj kodeks postepowania administracyjnego) to musisz byc wyposazony w odpowiednie argumenty.
odpowiednie argumenty to pewnie prawo o ruchu drogowym i odpowiednie rozporzadzenia ministra transportu.
nic innego ne bedzie brane pod uwage. |
|
|
|
|
|
|
|
betonik
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-03-25, 08:32
|
|
|
Dziękuje koledzy za odpowiedzi. Jadę na stację diagnostyczną, jak wrócę to zaraz napiszę co i jak.
[ Dodano: 2011-03-25, 08:47 ]
FOSS napisał/a: |
Co za bzdura... pewnie go zabolało że takim autem jeździsz.
Rozumiem że na kwocie za zabrany dowód jest konkretny paragraf (podstawa prawna) - trzeba to sprawdzić i zobaczyć co jest w tych przepisach.
|
Na kwicie jest dokładnie napisane "zamontowanie żarników "ksenonowych" w reflektorach o homologacji halogenowej" bez paragrafu... Więc też troszkę dziwnie... |
|
|
|
|
dice111
Master MOD
|
Wysłany: 2011-03-25, 10:45
|
|
|
betonik napisał/a: | Na kwicie jest dokładnie napisane "zamontowanie żarników "ksenonowych" w reflektorach o homologacji halogenowej" bez paragrafu... Więc też troszkę dziwnie... |
To ich tym bardziej pogrąży |
|
|
|
|
|
|
|
betonik
Użytkownik
|
Wysłany: 2011-03-25, 10:52
|
|
|
więc byem na stacji diagnostycznej, i pan diagnosta powiedział " policjant miał prawo zabrać dowód bo auto w dniu sprowadzenia nie odpowiadało przepisom prawnym w pl"Kolejna sprawa, auto jednak jak wyjechało z fabryki nie miało ksenonów...I teraz cholera nie wiem jak ugryźć temat.Do diagnosty nie dociera, że auto homologowane było z ksenonami bez samo poziomowania...Bo było sprowadzone itd... Mam pisać do ITS ?? w poradniku"diagnosty" też pisze że jeżeli ksenon to samo poziomowanie |
|
|
|
|
dice111
Master MOD
|
Wysłany: 2011-03-25, 11:03
|
|
|
betonik napisał/a: | więc byem na stacji diagnostycznej, i pan diagnosta powiedział " policjant miał prawo zabrać dowód bo auto w dniu sprowadzenia nie odpowiadało przepisom prawnym w pl" |
Bzdury, podobnie jest z samochodami bez pasów, czy z jednym lusterkiem. Pomijam już tą kwestię o której wspomniał and808, że przecież po sprowadzeniu samochodu, przegląd przeszło (były wtedy xenony (?)).
betonik napisał/a: | Kolejna sprawa, auto jednak jak wyjechało z fabryki nie miało ksenonów...I teraz cholera nie wiem jak ugryźć temat. |
To już jest inna sprawa. Jeśli na liście wyposażenia po VINie nie miałeś reflektorów xenonowych, czyli jeśli samochód został doposażony w xenony później, to faktycznie powinien być doposażony również w układ samopoziomujący.
Tak, więc co by wszystko było zgodnie z prawem, powienienes albo wymienić reflektory na zwykłe halogenowe, albo doposażyć te które masz w układ samopoziomujacy, nastepnie zdobyć na to homologacje. Jak to wygląda od strony papierkowej nie wiem - pytaj na miejscu. pamietam taki temat z forum bodajże VW, chodziło o Golfa, ale teraz nie potrafie tego znaleźć.
PS - jak drogówka wpadła na to, że nie masz samopoz ? |
Ostatnio zmieniony przez dice111 2011-03-25, 11:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.Sport F1
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2011-03-25, 11:05
|
|
|
betonik napisał/a: | więc byem na stacji diagnostycznej, i pan diagnosta powiedział " policjant miał prawo zabrać dowód bo auto w dniu sprowadzenia nie odpowiadało przepisom prawnym w pl"Kolejna sprawa, auto jednak jak wyjechało z fabryki nie miało ksenonów... |
No skoro fabrycznie wyjechał bez xenonów to sprawa jest jasna...
na lampach masz pewnie homologację na żarówki halogenowe a jesli tak to policjant miał prawo zatrzymać dowód rejestracyjny a diagnosta słusznie odmawia podbicia badania.
betonik napisał/a: | I teraz cholera nie wiem jak ugryźć temat.Do diagnosty nie dociera, że auto homologowane było z ksenonami bez samo poziomowania...Bo było sprowadzone itd... Mam pisać do ITS ?? w poradniku"diagnosty" też pisze że jeżeli ksenon to samo poziomowanie |
ITS możesz sobie odpuścić, ASO AUDI także i Kulczyk Tradex (importer samochodów Audi) także!
Do diagnosty nie dociera bo po prostu nie masz racji.
Fakt, że auto zostało sprowadzone nie ma tu żadnego znaczenia... auto fabrycznie wyjechało bez xenonów więc w homologacji jest bez xenonów... Oni mają rację i koniec kropka.
Co możesz zrobić???... wyjścia są dwa:
- przed badaniem u diagnosty robisz "myk-myk" czyli dłubiesz w elektryce, wsadzasz żarówkę halogenową i tak wjeżdżasz na badanie (najlepiej na inną stację diagnostyczną gdzie nie znają jeszcze całej Twojej historii i nie rozbiorą Ci pół samochodu aby zobaczyć co tam przy tych lampach masz)
- szukasz znajomego w stacji diagnostycznej i robisz badanie tak jak to 1/3 właścicieli starych gratów robi - tego rozwiązania oczywiście nie mogę Ci polecić bo to niezgodne z prawem |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|