Rocznik: 1994
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronik CML
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Darek
Jeżdzę: A8 D2 Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 954 Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2011-12-11, 08:37 [D2 94 4.2PB/LPG
] Dziwnie wysokie obroty po rozruchu
Witam.
Wczoraj wieczorem po uruchomieniu auta obroty silnika skoczyły mi o jakichś 2100 obrotów.
Nawet jak silnik złapał temperatury obroty zeszły tylko o 1200/1400.
Po podłączeniu VAGA wyskoczyły mi błędy;
Czy coś w tym rodzaju bo zrywało mi połączenie i nie mogłem zrobić zrzutu ekranu.
Moim zdaniem i po konsultacjach z kolegą z forum hipcio doszedłem do wniosku, że może to mieć związek z zanieczyszczoną przepustnicą lub silniczkiem krokowym. Myślę o ich przeczyszczeniu ale wolałem się jeszcze spytać bo może ktoś miał już taką przypadłość i miało to związek z czym innym.
Czekam na szybką odpowiedź ponieważ dziś spot w Wawce, a nie sprawnym autkiem nie chcę jechać.
Pozdrawiam
Rocznik: 1994
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronik CML
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Darek
Jeżdzę: A8 D2 Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 954 Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2011-12-11, 10:28
Dzięki za radę. Na razie nie mam dostępu do tego specyfiku do czyszczenia więc przeczyszczę może benzyną ekstrakcyjną. Jeśli chodzi o linkę to chyba raczej odpada bo wszystko chodzi leciutko. Chcę się wyrobić do popołudnia na spota warszawskiego.
Jeśli znajdę przyczynę to na pewno opiszę rozwiązanie.
Pozdro
[ Dodano: 2011-12-12, 09:21 ]
Czyszczenie krokowca pomogło. Przepustnicy nie miałem sumienia rozbierać (za dużo roboty). Potraktowałem ją tylko WD40. Ale to wszystko nic by nie dało jak bym nie odłączył akumulatora i nie zresetował kompa. Bo po samym czyszczeniu i odpaleniu auta obroty skoczyły jeszcze wyżej do ponad 3000 obrotów. Dopiero właśnie zrestartowanie kompa obniżyło je do 750/800 obrotów. Więc komp miał w pamięci jeszcze, że musi dodać paliwa i aby silnik nadrobił obrotami niedomknięcie przepustnicy.
Pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum