Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 94 4.2PB ] Odpowietrzanie układu chłodzenia  
Autor Wiadomość
muki 
Użytkownik

Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: seba
Jeżdzę: a8 d2
Wysłany: 2014-04-10, 08:30   [D2 94 4.2PB ] Odpowietrzanie układu chłodzenia

jakies sugestie jak zrobic to dobrze
tak na pierwszy rzut oka chyba ten uklad odpowietrza sie sam bo za bardzo nie moge znalezc jakis zaworkow

tomi26 
Moje A8

Rocznik: 2002
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Automat
Zasilanie: ON
Imię: Tomasz
Jeżdzę: Vectra C.
Wysłany: 2014-04-10, 09:56   

muki, w tym temacie masz zdjęcie odpowietrzników http://www.a8team.pl/kupi...nia-vt12407.htm

Tylko musisz z nimi bardzo ostrożnie ;) odkręcać i zakręcać delikatnie bo lubią pękać.

Podczas odpowietrzania odkręć też korek na zbiorniku (przynajmniej ja tak robiłem).

kmicic-lt 
Moje A8

Rocznik: 1998
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Leszek
Jeżdzę: S8 D2 [AHC]
Wysłany: 2014-04-12, 09:58   

Nie musi odkręcać korka na zbiorniku - bo nie ma takiej potrzeby, nawet niech lepiej bedzie zakręcony - bo bedzie wieksze ciśnienie w układzie i powietrze będzie wypychać w strone zaworków :)

Simone331 
Moje A8

Rocznik: 2002
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Simon
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2014-04-12, 14:29   

kmicic-lt napisał/a:
Nie musi odkręcać korka na zbiorniku - bo nie ma takiej potrzeby, nawet niech lepiej bedzie zakręcony - bo bedzie wieksze ciśnienie w układzie i powietrze będzie wypychać w strone zaworków :)

Mylisz się kolego. Najszybciej odpowietrzysz układ jeżdżąc parę kilometrów z poluzowanym korkiem, lub nawet bez niego. Wiem z własnego doświadczenia. ;)

Jednak co do Naszych A8-mek to rzeczywiście układ bardzo szybko sam się odpowietrza.

ernesto 
Moje A8

Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Wysłany: 2014-04-12, 14:55   

Odpowietrzniki przy ścianie grodziowej służą do szybkiego odpowietrzenia nagrzewnicy ponieważ przewody zasilające idą górą a nagrzewnica jest osadzona niżej. Najwyższym punktem układu chłodzenia jest zbiorniczek wyrównawczy. To w nim się magazynuje powietrze które jest przepychane przez płyn. Hydraulika, nic więcej. Poziom płynu w układnie jest regulowany właśnie przez zbiornik wyrównawczy, nadmiar jest zlewany do niego. Wyżej opisywany sposób przez Simona jest dobry ale jeśli chcesz to zrobić na postoju wystarczy odkręcić zbiorniczek wyrównawczy od mocowania i unieść go w górę z poluzowanym korkiem.
Jedna osoba trzyma w górze zbiornik a druga ciska na gaz ( oczywiście bez przesady wystarczą obroty rzędu 2 tyś ) by pompa przegoniła płyn przez układ i wypchnęła powietrze z niego.
Warto jest odczekać od czasu aż otworzy się termostat. Po otwarciu termostatu wypchnie powietrze z chłodnicy. Jeśli tego nie zrobimy to po jakimś czasie sam to zrobi ale oczywiście zejdzie nam troszkę płynu ze zbiorniczka wyrównawczego.

Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.

kmicic-lt 
Moje A8

Rocznik: 1998
Imię: Leszek
Jeżdzę: S8 D2 [AHC]
Wysłany: 2014-04-12, 23:27   

Simone331 Nie wiem czy aż tak bardzo sie myle, bo niestety koreczki od odpowietrzeniea układu są wyżej niż sam zbiorniczek i po coś one są . Twój sposób w ktory ty opisujesz nie zawsze może szybko odpowietrzyć układ - nie mówie, że sie nie odpowietrzy. Nie koniecznie bąbelki powietrza przegonią sie z tego najwyzszego punktu do zbiorniczka.

Ernesto Najwyższym punktem są odpowietrzniki, nie wiem gdzie są one stosowane poniżej - bo wtedy one by nie spełniały swojej funkcji, i nie tylko w A8 tak jest. Ktoś jak nie ma tych odpowetrzników lub boi sie ich odkrecić to może zrobić tak jak ty opisujesz

ernesto 
Moje A8

Wysłany: 2014-04-13, 07:34   

Te odpowietrzniki powinny być metalowe, z uszczelką lub podkładka. Niestety czas potrafi zrobić swoje i podczas odkręcania lubią się urwać. Dlatego ja ich nigdy nie ruszam i wolę unieść zbiornik w górę.

Damian921221
[Usunięty]

Wysłany: 2014-04-13, 15:42   

Najprościej to wykręcić te odpowietrzniki przy grodzi nalać płynu pod korek odpalić samochód poczekać aż zacznie się pokazywać płyn przy tych odpowietrznikach zakręcić korek, zakręcić te odpowietrznik zrobić parę km i dolać płynu.
Pamiętaj żeby w kabinie ustawić temp na max.

chicken20091986 
Moje A8

Rocznik: 2005
Imię: Hubert
Jeżdzę: D3
Wysłany: 2015-08-03, 17:44   

A u mnie non stop bąbelki w wężyku powrotnym . Wymieniłem korek od zbiorniczka węże miękkie a temp. na vagu 105st. już koło 110st. czuć na wężach lekkie ciśnienie i bulgotanie odczuwalne na wężu . Czemu te cholerstwo się gotuje i czy wy też macie bąbelki wracające przez powrót do zbiorniczka ?? Zamówiłem tester zawartości CO2 w układzie chłodzenia może dmucha jakiś cylinder i zapowietrza mi układ , przez co w korkach na obciążonym silniku mi rośnie temp.

ernesto 
Moje A8

Wysłany: 2015-08-04, 05:37   

chicken20091986, ewidentnie coś jest nie tak. U mnie bąblów nie ma. Nie ubywa Ci płynu z ukłądu chłodzenia ?
Bąble by wnioskowały zapowietrzanie się układu. Czyli płyn wymienia się na powietrze.

chicken20091986 
Moje A8

Rocznik: 2005
Imię: Hubert
Jeżdzę: D3
Wysłany: 2015-08-04, 06:41   

jakoś znacząco nie ubywa , ostatnio wlałem 0,5L ale to dlatego że wymieniałem płyn i już się rozszedł . A te bąble to też mi się wydaje nie za bardzo , tylko jedno przeczy drugiemu , auto zagrzane na vagu 100st. na postoju a na zegarze w normie 90st. węże miękkie nie gotuje się bąble widać jak by z pod uszczelki dmuchało . Czasami jest tak że jak na jałowym stoi to przez powrót woda nie goni a jak dodam gazu to idzie , tak samo przy grodzi odpalone auto i odkręcone odpowietrzniki płyn nie ucieka a po dodaniu gazu wylatuje .
A i pytanko wpięcie węży przy grodziowej ma znaczenie ??
Jeżeli tak to który ma iść do króćca zasysającego płyn do nagrzewnicy a który ma iść do tego co oddaje płyn z nagrzerwnicy??

djwaldee 
Moje A8

Rocznik: 1995
Silnik cm3: 3,7
Imię: Waldemar
Wysłany: 2015-08-13, 22:41   

Ja się dołącze także, dolewam 0,5 co 2-3 dni. Węże miękkie, temp 90 na wskaźniku, pod Vagiem uczciwie powiem nie sprawdzałem bo kabel mi walnął. Z rury dym nie leci. Poprzedniemu gazownikowi coś mieszali przy instalacji LPG i tego się obawiam, że gdzieś stamtąd leci. W omedze 3.2 v6 miałem dziurkę w wężu koło termostatu taka jakby szpilką zrobił i efekty były podobne, tylko ze parownik od lpg zapowietrzał się i gaz nie skraplał się dobrze. Każdy z mechaników mówił że to UPG a tu wąż się okazał trefny ( stało się to podczas wyjazdu nad morze i już gotów pod Gdynią byłem robic uszczelki pod 2 głowicami ). Gdzie w 3.7 v8 rozpocząć poszukiwania i jakie tutaj są objawy UPG ? Acha w zbiorniku wyrównawczym tłustych plam nie ma, a pod korkiem od oleju masła także nie ma.

ernesto 
Moje A8

Wysłany: 2015-08-14, 05:13   

Pierw szukaj wycieku, w takie upalne dni płyn pod maską odparowuje natychmiastowo.
Sprawdzaj wszelkie złączki, przewody, połączenia, patrz czy przewody nie mają podejrzanych spuchnięć.
Wszystko musisz wymacać. Zdjąć osłonę obejrzeć chłodnicę oleju.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2015-08-14, 10:49   

Ja tez dolewam płynu. Latem więcej zima mniej. Wychodzi róznie. Nie stwierdzono żadnych wycieków poza tymi które były kiedyś. Rozeznanie w necie i wśród znajomych to 95% dolewa do A8 i vagów. Ale sa tacy co nie dolewaja nic i bądź tu madry...

djwaldee 
Moje A8

Rocznik: 1995
Silnik cm3: 3,7
Imię: Waldemar
Wysłany: 2015-08-15, 22:13   

A tak z nieco innej beczki. po wyłaczeniu silnika z podszybia dochodzi do mych uszów syk, jak klimę wyłacze całkowicie to nie syczy, na właczonej po wyłaczeniu zapłonu przez chwilke syczy. to normalne ? Syczy odkąd kupiłem czyli miesiąc i klima wciąż działa więc raczej to nie uciekający czynnik. jakieś sugestie ?

Odpowiedz do tematu