Autor |
Wiadomość |
djbeat
Użytkownik
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Przemek
Jeżdzę: A8 4.2
|
Wysłany: 2012-03-14, 21:23 [D2 95 4.2 PB/LPG ] szyberdach żyjący własnym życiem
|
|
|
Witam,
od niedawna posiadam A8 z solarnym dachem i mam pytanie:
czasami szyberdach uchyla się nieznacznie i czasami po chwili się zamyka, a czasami muszę go sam zamknąć.
nie ma znaczenia temp na zewnątrz, klimatronic mam ustawiony na auto (temp 20 C)
czy sterownik klimatyzacji uruchamia funkcje przewietrzania ? |
|
|
|
|
|
|
|
Sruba1971
Użytkownik
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4,2
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2012-03-15, 08:26
|
|
|
Nie climatronic nie ma tu nic z tym wspólnego napowietrzanie jest z baterii słonecznej na szyberdachu wiec na pewno nie od tego :-) napisz do gościa on ci na pewno doradzi
szeryfisch |
|
|
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2012-03-15, 16:26
|
|
|
Nie pierwszy raz sie z tym spotykam. W swoim samochodzie przez moj okres uzytkowania stalo sie to z 2x, bratu moze 1x. Znajomi z ósemkami rowniez mieli ten "problem". Uchyli sie i zamknie, nigdy sie nie otworzyl zupelnie. Pojecia nie mam co jest powodem i pewnie nadal pozostanie to w kwestii archiwum x :mrgreen: |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
djbeat
Użytkownik
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4200
Imię: Przemek
Jeżdzę: A8 4.2
|
Wysłany: 2012-03-16, 20:15
|
|
|
Sruba1971 - wiem że climatronic nie ma nic wspólnego z przewietrzaniem gdy jest ciepło (świeci słońce) na zewnątrz i auto zamknięte - miałem na myśli, że auto stwierdza iż jest duszno w środku i wpuści trochę świeżego powietrza ;-)
mam też inna błyskotliwą teorię - A8 stwierdza że w środku panuje niewłaściwe ciśnienie spowodowanie złym ujściem powietrza (to chyba gdzieś w bagażniku przy nadkolach są takie kratki wentylacyjne), więc nadmiarową ilość napływającego powietrza usuwa szyberdachem
na pewno otwieranie szyberdachu nie jest przypadkowe, nie wierzę żeby inżynierowie w Ingolstadt coś skopali:) |
|
|
|
|
|
|
|
robertas
Moje A8
Rocznik: 1997
Zasilanie: PB
Imię: Robert
Jeżdzę: A8 D2, D3, Allroad, 80
Pomógł: 17 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Paź 2009 Posty: 1605 Skąd: ślask
|
Wysłany: 2012-03-16, 21:21
|
|
|
djbeat, hehe no ciekawie piszesz...ale ja mam inna teorie...ja uwazam ze czasem jakis zly styk powoduje znieksztalcenie sygnalu zasilajacego w szyberdachu i to powoduje jego samoczynne otwarcie...bo domyslam sie ze zrobilo Ci sie to wtedy gdy przekreciles zaplon Ja juz tez to przezylem raz tak ze to mozna uznac za objaw tego ze nasze wozy maja dusze :mrgreen: |
_________________ Klimatyzacja problem Audi.
Amortyzatory, sprężyny, drążki, wahacze, łączniki, stabilizatory Audi.
|
|
|
|
|
Gabriel
Moje A8
Rocznik: 2000
Imię: Rafał
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 16 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Paź 2010 Posty: 565 Skąd: śląskie/Rybnik
|
Wysłany: 2012-03-18, 11:37
|
|
|
Jak kupiłem autko to miałem problem z szyberdachem "żyjącym własnym życiem".
Wymieniłem tą elektronikę co jest razem z silniczkiem (oczywiście te same numery) i śmigam już prawie dwa lata i szyber "żyje moim życiem" :-P |
|
|
|
|
|
|
|
Tomi87
Użytkownik
Rocznik: 1996
Skrzynia: tiptronic
Imię: Tomasz
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2012-03-19, 10:55
|
|
|
żadne auto nie będzie usuwało wilgoci, czy tam dusznego powietrza przez uchylanie okien/ szyberdachu tym bardziej nie posiadające czujników atmosferycznych bo co było by gdyby takie auto chciało sie przewietrzyć podczas ulewy??? Ja miałem kiedyś problem z tylna szybą w bmw która też żyła własnym życiem, a co się okazało... pasażer wylał piwko tam gdzie są przyciski od uchylania szyb, a to była e46 i one są obok lewarka zmiany biegów, po wymianie tego przycisku wszystko było ok, dodam też że wzrokowo w nim wszystko było ok, nie był jakiś zasiarczony czy coś w tym stylu, ale elektryk który go sprawdzał powiedział że on musiał w środku być delikatnie sklejony bo raz płynął przez niego prąd a raz nie oczywiście nie wciskając go, dlatego też proponuje poszukać winy w stykach i przełączniku. Dobry elektryk dojdzie ładu bez problemu. |
|
|
|
|
|