Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 95 4.2 PB/LPG ] szyberdach żyjący własnym życiem  
Autor Wiadomość
djbeat 
Użytkownik

Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Przemek
Jeżdzę: A8 4.2
Wysłany: 2012-03-14, 21:23   [D2 95 4.2 PB/LPG ] szyberdach żyjący własnym życiem

Witam,
od niedawna posiadam A8 z solarnym dachem i mam pytanie:
czasami szyberdach uchyla się nieznacznie i czasami po chwili się zamyka, a czasami muszę go sam zamknąć.
nie ma znaczenia temp na zewnątrz, klimatronic mam ustawiony na auto (temp 20 C)
czy sterownik klimatyzacji uruchamia funkcje przewietrzania ?

Sruba1971 
Użytkownik

Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4,2
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2012-03-15, 08:26   

Nie climatronic nie ma tu nic z tym wspólnego napowietrzanie jest z baterii słonecznej na szyberdachu wiec na pewno nie od tego :-) napisz do gościa on ci na pewno doradzi

szeryfisch

dice111 
Master MOD

Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Wysłany: 2012-03-15, 16:26   

Nie pierwszy raz sie z tym spotykam. W swoim samochodzie przez moj okres uzytkowania stalo sie to z 2x, bratu moze 1x. Znajomi z ósemkami rowniez mieli ten "problem". Uchyli sie i zamknie, nigdy sie nie otworzyl zupelnie. Pojecia nie mam co jest powodem i pewnie nadal pozostanie to w kwestii archiwum x :mrgreen:

djbeat 
Użytkownik

Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4200
Imię: Przemek
Jeżdzę: A8 4.2
Wysłany: 2012-03-16, 20:15   

Sruba1971 - wiem że climatronic nie ma nic wspólnego z przewietrzaniem gdy jest ciepło (świeci słońce) na zewnątrz i auto zamknięte - miałem na myśli, że auto stwierdza iż jest duszno w środku i wpuści trochę świeżego powietrza ;-)
mam też inna błyskotliwą teorię - A8 stwierdza że w środku panuje niewłaściwe ciśnienie spowodowanie złym ujściem powietrza (to chyba gdzieś w bagażniku przy nadkolach są takie kratki wentylacyjne), więc nadmiarową ilość napływającego powietrza usuwa szyberdachem

na pewno otwieranie szyberdachu nie jest przypadkowe, nie wierzę żeby inżynierowie w Ingolstadt coś skopali:)

robertas 
Moje A8

Rocznik: 1997
Zasilanie: PB
Imię: Robert
Jeżdzę: A8 D2, D3, Allroad, 80
Wysłany: 2012-03-16, 21:21   

djbeat, hehe no ciekawie piszesz...ale ja mam inna teorie...ja uwazam ze czasem jakis zly styk powoduje znieksztalcenie sygnalu zasilajacego w szyberdachu i to powoduje jego samoczynne otwarcie...bo domyslam sie ze zrobilo Ci sie to wtedy gdy przekreciles zaplon ;) Ja juz tez to przezylem raz tak ze to mozna uznac za objaw tego ze nasze wozy maja dusze :mrgreen:

Gabriel 
Moje A8

Rocznik: 2000
Imię: Rafał
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2012-03-18, 11:37   

Jak kupiłem autko to miałem problem z szyberdachem "żyjącym własnym życiem".
Wymieniłem tą elektronikę co jest razem z silniczkiem (oczywiście te same numery) i śmigam już prawie dwa lata i szyber "żyje moim życiem" :-P

Tomi87 
Użytkownik

Rocznik: 1996
Skrzynia: tiptronic
Imię: Tomasz
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2012-03-19, 10:55   

żadne auto nie będzie usuwało wilgoci, czy tam dusznego powietrza przez uchylanie okien/ szyberdachu tym bardziej nie posiadające czujników atmosferycznych bo co było by gdyby takie auto chciało sie przewietrzyć podczas ulewy??? Ja miałem kiedyś problem z tylna szybą w bmw która też żyła własnym życiem, a co się okazało... pasażer wylał piwko :/ tam gdzie są przyciski od uchylania szyb, a to była e46 i one są obok lewarka zmiany biegów, po wymianie tego przycisku wszystko było ok, dodam też że wzrokowo w nim wszystko było ok, nie był jakiś zasiarczony czy coś w tym stylu, ale elektryk który go sprawdzał powiedział że on musiał w środku być delikatnie sklejony bo raz płynął przez niego prąd a raz nie oczywiście nie wciskając go, dlatego też proponuje poszukać winy w stykach i przełączniku. Dobry elektryk dojdzie ładu bez problemu.

Odpowiedz do tematu