Autor |
Wiadomość |
spolprog
Użytkownik
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Paweł
Jeżdzę: D2
|
Wysłany: 2014-05-15, 14:04 [D2 95 4.2PB/LPG
] Błąd czujnika świateł hamowania
|
|
|
Witam,
Od jakiegoś czasu mam problem z błędem czujnika świateł hamowania. Opiszę poniżej jak to się zaczęło i co zostało zrobione aby to wyeliminować.
Zaczęło się jakiś czas temu kiedy przy przerzucaniu z 2 na 3 i z 3 na 4 zaczelo lekko poszarpywac skrzynia. Wtedy podpialem komputer i wyszlo że to błąd czujnika stopu. Po wymianie czujnika wszystko było ok przez tydzień po czym znowu zaczelo szarpac i wywalac blad z czujnikiem stopu. Wymienione zostały już 2 czujniki od stopu które znajdują się pod pedałem, zrobiona wiązka elektryczna bo była przepalona. A błąd czujnika stopu dalej się pojawia. Gdzie mogę dalej szukać problemu ? Czy możliwe jest że to sterownik skrzyni biegów knoci całą robote ? Skrzynia jak zakładam jest w porządku bo do czasu kiedy dany błąd nie występował nic nie szarpało. Więc najpierw trzeba by zlokalizować co powoduje wystepowanie tego bledu i go usunac. Wszystko było wymieniane zgodnie z tym co jest na schemacie elektrycznym. Co do tego szarpania to tez nie mozna tego do konca nazwac szarpaniem tylko lekkim przeciaganiem. Ostatnio wracajac z dluzszej trasy przestalo szarpac. Jednak nastepnego dnia powtorka z rozrywki. Inna obserwacja ze jesli odpalam auto codziennie to nie wyskakuje zaden blad na pulpicie zegarow, jednak jesli auto postoi pare dni nieodpalane zapala się błąd.
Powiedzcie tez czy mozna gdzies zregenerowac sterownik skrzyni biegow ? Jesli tak to jaki jest jego koszt ? Jeśli nie to ile kosztuje taki sterownik ? I mają one inne oznaczenia więc czy łatwo znaleźć odpowiedni sterownik ?
Ew jeśli jest ktoś z forum z Białegostoku kto mógłby się zająć się samochodem zlokalizowac blad i go naprawic prosze o kontakt. |
|
|
|
|
|
|
|
gtfan
Moje A8
Skrzynia: 6b
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 111 razy Dołączył: 10 Gru 2010 Posty: 1296 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-05-15, 14:56
|
|
|
Było wiele razy na forum pisane, jak sprawdzasz błędy w skrzyni, to trzymaj wciśnięty hamulec. Wtedy błędu czujnika nie będzie.
Co do szarpania/przeciągania - stan oleju w skrzyni sprawdzony? |
_________________ Four rings to rule them all |
|
|
|
|
|
|
|
Przemo11K
Użytkownik
Rocznik: 1999
Skrzynia: tiptronic
Imię: Przemo
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lis 2011 Posty: 32 Skąd: Pierzchnica
|
Wysłany: 2014-05-15, 14:57
|
|
|
Kolego osobiście bym zrobił taką rzecz na parę godzin rozłączył był akumulator i zobaczył co będzie |
|
|
|
|
spolprog
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-05-15, 15:20
|
|
|
Czyli bez wciśniętego hamulca cały czas będzie pokazywać błąd nawet jak wszystko jest ok ?
Olej i filtr był wymieniany rok temu kiedy to się zaczęło i do tej pory był regularnie wymieniany.
Jeśli wszystko jest ok to zastanawia mnie dlaczego jak samochód dłużej postoi niedopalany to przy włączeniu mam czerwoną ikonę błędu, a przy podłączaniu komputera jedyny błąd jaki mi pokazuje to ten z czujnikiem. |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-05-15, 15:28
|
|
|
spolprog napisał/a: | Czyli bez wciśniętego hamulca cały czas będzie pokazywać błąd nawet jak wszystko jest ok ? |
Dokładnie. Wykasuj błędy oczywiście noga na hamulcu. Pośmigaj troszkę i podepnij kompa jeszcze raz. W momencie podpinania trzymaj nogę na hamulcu i sprawdź czy błąd znowu się pojawi.
spolprog napisał/a: | Jeśli wszystko jest ok to zastanawia mnie dlaczego jak samochód dłużej postoi niedopalany to przy włączeniu mam czerwoną ikonę błędu, a przy podłączaniu komputera jedyny błąd jaki mi pokazuje to ten z czujnikiem. |
Jeśli będziesz robił tak jak wyżej i będzie dalej wyskakiwał błąd to wtedy będziemy dumać. Na razie zrób tak jak Ci napisali |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
spolprog
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-05-15, 15:40
|
|
|
Dobra zrobię jak radzisz jak auto wróci z warsztatu, a jeśli nie będzie błędu i będzie szarpać to znaczy że skrzynia do robienia ? Inna sprawa czy u was jest tak samo przy podłączaniu komputera i łączeniu ze skrzynią łączy o wiele gorzej, czasem nawet nie łączy w porównaniu z łączeniem z silnikiem ? |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-05-15, 16:02
|
|
|
spolprog, U mnie jest normalnie. Sprawdź czy nie masz przypadkiem wody w podszybiu. W wyszukiwarce forum wpisz " saczki " lub " woda w podszybiu " i będziesz wiedział czego szukać. Co do szarpanie to nie musi oznaczać od razu że skrzynia jest do remontu. Równie dobrze może być to uszkodzony przepływomierz, zerwana poduszka pod skrzynią lub silnikiem. Ostatnio na forum był poruszany temat szarpania i okazało się że kolega wymienił mocowania ławy i temat się skończył. W moim przypadku były szarpania i okazało się przerwany przewód od sondy lambda. Czasami bywa że to jest pierdoła ale potrafi przysporzyć nerwów. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
spolprog
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-05-15, 16:34
|
|
|
a jest ktoś z forum na górze z Białegostoku kto może polecić jakiś warsztat aby się moją A8 dobrze zajeli i zlokalizowali problem ? Bo do tej pory żaden warsztat nie wiedział że trzeba mieć wciśnięty pedał hamulca przy podłaczaniu komputera i ja o tym nie miałem pojęcia. |
|
|
|
|
|
|
|
Marecki
Moje A8
Rocznik: 1997
Imię: Marek
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Lip 2012 Posty: 280 Skąd: Suwałki
|
|
|
|
|
jdz1
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 1.6
Skrzynia: Manual
Imię: Jerzy
Jeżdzę: Renault Scenic
Pomógł: 3 razy Wiek: 46 Dołączył: 16 Gru 2010 Posty: 164 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2014-05-22, 11:42
|
|
|
Byłeś w ADAKO na Horodniańskiej? |
|
|
|
|
|
|
|
spolprog
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-08-11, 10:07
|
|
|
jdz1 napisał/a: | Byłeś w ADAKO na Horodniańskiej? | Do ADAKO dzwoniłem. To zajmują się tylko oprogramowaniem a nie diagnostyką. W załączniku macie jaki problem się pokazuje.
Gdy usuniemy błąd i puki skrzynia nie wejdzie w tryb serwisowy wszystko jest w porządku i skrzynia działa normalnie, jednak błąd ten szybko powraca. Czy ktoś może mi polecić jakiś serwis lub osobę w Białymstoku która potrafiłaby sobie poradzić z danym problemem ?
vag blad2.png
|
|
Plik ściągnięto 5529 raz(y) 55,26 KB |
|
|
|
|
|
szeryfisch
Moje A8
Rocznik: 1988
Silnik cm3: 6600
Skrzynia: AOD
Zasilanie: ON
Jeżdzę: 1978 Lincoln Continental
Pomógł: 44 razy Dołączył: 31 Maj 2010 Posty: 1294 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-08-12, 07:38
|
|
|
a tak na wszelki - zarówki stopu sa dobre = zapalaja sie? |
_________________ Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia |
|
|
|
|
|
|
|
Pepeka
Moje A8
Rocznik: 2006
Silnik cm3: jest
Skrzynia: a niech ją nagła ...
Jeżdzę: A4B7
Pomógł: 10 razy Dołączył: 11 Sty 2012 Posty: 247 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2014-08-12, 16:00
|
|
|
Sprawdź czy na dziesiątym złączu sterownika skrzyni po wciśnięciu hamulca pojawia się napięcie jeśli nie sprawdź bezpiecznik ( w ST2 chyba 10A ) jeśli jest dobry bezpiecznik ,sprawna instalacja ,oraz masz pewność sprawności włącznika i oświetlenia z tyłu (zwarcia, zalania ) to do wymiany sterownik
frag.GIF fragment inst. |
|
Plik ściągnięto 5508 raz(y) 16,54 KB |
|
_________________ Złego diabli nie biorą ... |
|
|
|
|
spolprog
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-09-10, 18:42
|
|
|
Chyba to wszystko co napisałeś sprawdził elektronik i właśnie podejrzewał sterownik, teraz pytanie tego typu gdzie znaleźć sterownik taki jak mam teraz ? bo podobno może być problem ze znalezieniem, czy da się go regenerować ? |
|
|
|
|
|
|
|
Pepeka
Moje A8
Rocznik: 2006
Silnik cm3: jest
Skrzynia: a niech ją nagła ...
Jeżdzę: A4B7
Pomógł: 10 razy Dołączył: 11 Sty 2012 Posty: 247 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2014-09-10, 20:47
|
|
|
Da się regenerować , są firmy specjalizujące się w tym, poszukaj na googlach nie będę podawał tu nazw i stron bo Mod by mnie ubił za reklamy . |
_________________ Złego diabli nie biorą ... |
|
|
|
|
|