Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 ALL ] ASB 2x statyczna wymiana zamiast 1x dynamiczna  
Autor Wiadomość
Ara$ 
Moje A8

Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic FUM
Zasilanie: PB+LPG
Imię: ?
Jeżdzę: A8L D2 AUW
Wysłany: 2013-07-17, 08:46   [D2 ALL ] ASB 2x statyczna wymiana zamiast 1x dynamiczna

Przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni. Mam zamiar zrobić 2 statyczne wymiany zamiast 1 dynamicznej i teraz pytanie na które raczej wiem jaka padnie odpowiedź ale ... Jak z filtrem wymieniac 2x czy nie ma sensu. Druga wymiane mam zamiar zrobic po ok 500km

CINEK 
Moje A8

Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Wysłany: 2013-07-17, 16:38   

ja u siebie wymienialem 2x statycznie, ale tylko za pierwszym razem wymienilem filtr. Przejechalem jakies 700km i potem wlalem nowy olej. Jak dotad nie ma zadnych problemow. :)

uqash 
Użytkownik

Rocznik: 2001
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2013-07-17, 16:43   

Witam,
Kolego jakbyś był zainteresowany to miałbym na zbyciu olej Mobil LT 71141 pewny, kupiony z hurtowni, świeży.
Też przymierzałem się do 2 wymian statycznych więc kupiłem bańkę 20l, ale podczas wymiany okazało się że w mojej ósemce olej był regularnie wymieniany więc stwierdziłem, że nie będę robił 2 wymian jedna po drugiej.

labas 
Moje A8

Rocznik: 2006
Zasilanie: ON
Imię: Maciej
Jeżdzę: A8 , A6
Wysłany: 2013-07-17, 17:05   

A nie lepiej zrobić dynamiczną wymianę, bedzie cały nowy olej a w statycznej nigdy nie pozbędziesz sie starego oleju, bedzie tylko rozcieńczany.

PiotrGo 
Użytkownik

Rocznik: 1994
Imię: Piotr
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2013-07-17, 17:21   

labas napisał/a:
A nie lepiej zrobić dynamiczną wymianę, bedzie cały nowy olej a w statycznej nigdy nie pozbędziesz sie starego oleju, bedzie tylko rozcieńczany.

Nie ma co popadać w "paranoje", nigdy olej nie jest w 100% świeży, nawet jakby się go wymieniło co do ostatniego ml to, zaraz jak przy pierwszej jeździe zaczyna się zużywać, tz pobiera syfy z zużywających się części mechanicznych, przechodzi różne przemiany chemiczne pod wpływem temperatury i tlenu w powietrzu itp.

Ja osobiście w swoich autach zmieniam właśnie 2 razy statycznie, dla spokoju ducha za to robię to nieco częściej niż zaleca fabryka.

Filtr zmieniam w trakcie 2 zmiany oleju, tz najpierw spuszczam stary olej, zalewam nowy, jazda, aby się wymieszały, potem spuszczenie ponownie oleju, demontaż miski mycie jej, wymiana filtra, wlanie świeżego oleju.

Wg różnych poradników taką metoda wymienia się w ten sposób ponad 80% oleju na nowy. Skrzynia się odwdzięczy.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2013-07-17, 20:18   

WYmiana filtra to jest uzależniona od stanu oleju. Jesli za drugim razem spuścisz zupe to lepiej wymień tez filter.

123mielony 
Moje A8

Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tiptronic F1
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: D3
Wysłany: 2013-07-17, 20:57   

Ja kolego robiłem tak wylałem ze cztery litry oleju dolałem nowego i przejechałem około 500km i po tym dystansie spuściłem wszystko co zleciało po odkręceniu korka spustowego,a następnie wyczyszczenie miski olejowej wymiana filtra i dolanie nowego oleju.Wiadomo cały olej nie zleciał ale znaczna część na pewno,myślę że wymiana filtra i wymiana chociaż części oleju skrzyni nie zaszkodzi,lepiej tak niż jeździć na starym oleju i zapchanym filtrze i zastanawiać się kiedy zdechnie.

Ara$ 
Moje A8

Rocznik: 2002
Skrzynia: Tiptronic FUM
Imię: ?
Jeżdzę: A8L D2 AUW
Wysłany: 2013-07-17, 22:48   

labas napisał/a:
A nie lepiej zrobić dynamiczną wymianę
przy 2 statycznych olej mi sie wymieni stopniowo co moim zdaniem może być zaletą a nie jak w przypadku dynamicznej od razu cały. Chociaz wiem że tak całego napewno nie wymienie.

123mielony napisał/a:
Ja kolego robiłem tak
i tak tez zrobie z a różnicą ze ja spuszcze wszystko co zejdzie

Ostatnio zmieniony przez Ara$ 2013-07-17, 23:05, w całości zmieniany 2 razy  

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2013-07-17, 23:02   

Ja wymieniłem cały wraz ze znaczną czescią ASB :lol:

FOSS 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2013-07-18, 08:36   

labas napisał/a:

Spece od ASB nie zalecają wymiany dynamicznej jeżeli auto ma już przebieg rzędu 200kkm a olej nie był wcześniej zmieniany - istnieje podobnież spore ryzyko, że po takiej wymianie w niedługim czasie skrzynia padnie.
Noi chyba coś w tym jest bo jakoś ciężko mi uwierzyć, że działaliby na swoją szkodę i namawiali klientów na ten mniejszy i tańszy zakres naprawy ;-)

W Mid-Parts, w przypadku j.w., dynamiczną zrobią tylko na wyraźne życzenie klienta.

Ja w obecnym D3 olej w skrzyni zmieniłem poprzednio jakieś 1,5 roku temu i teraz jakiś miesiąc temu.... obie wymiany statyczne..... przy pierwszej wymianie okazało się, że filtr jest z 2002 roku a więc jeździł tam od nowości.
Wciąż mówimy o skrzyni pracującej całkiem poprawnie a nie mającej już ze zmianą biegów jakieś problemy.
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Odpowiedz do tematu