|
Autor |
Wiadomość |
Marcin123
Moje A8
Silnik cm3: 3700
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: marcin
Jeżdzę: d2
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 92 Skąd: radomsko
|
Wysłany: 2010-09-22, 18:38
|
|
|
ja tez mowilem swojemu gazownikowi zeby nie nastawial mi na minimalne spalanie tylko aby jak najzdrowiej dla silnika,dobrze od czasu do czasu przejechac 100 czy 200 km na benzynie.pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
colln
Moje A8
Rocznik: 2006
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Artur
Jeżdzę: D3
Pomógł: 10 razy Wiek: 54 Dołączył: 20 Cze 2010 Posty: 969 Skąd: P.T.
|
Wysłany: 2010-09-22, 21:02
|
|
|
jak instalacja jest ok to nie ma takiej potrzeby
co znaczy ok?
Ok - to nie tylko czy podzespoły dają radę do mocy ale nade wszystko dostrojenie albo najlepiej komputer lpg z możliwością samoadaptacji. Kwestia zapewnienia odpowiedniego dogrzania reduktora tak by nie był podpięty pod jakiś wężyk przelewowy zbiorniczka czy np podgrzewanie kolektora (bo i tak potrafią podłączyć spece)
Ekonomiczne ustawienia? Nie ma takich ! Jeśli zubożymy na LPG to będzie wzrastać temperatura i głowicę możemy za jakiś czas oglądać na stole warsztatowym wiec żadna to oszczędność. Na LPG ma być tak, żeby silnik się nie zmiarkował, że karmiony jest czymś innym ;-) Jak instalacja LPG jest na komputerze który nie czyta z OBD to należy sprawdzić ciśnienie reduktora i prze-regulować co jakiś czas albo po każdej wymianie filtrów |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2010-09-23, 00:19
|
|
|
colln napisał/a: | (...) Ekonomiczne ustawienia? Nie ma takich ! |
No cóż... z rozmów z wieloma gazownikami twierdzę że jednak są takie ustawienia...
niektórzy gazownicy (czyt. druciarze) uważają że każdy kto przyjeżdża założyć LPG oczekuje właśnie takich ustawień...
takie ustawienia powszechne i wręcz priorytetowe bywają u dużej rzeszy kierowców taksówek (co nie znaczy że u wszystkich) :-P
colln napisał/a: | Jeśli zubożymy na LPG to będzie wzrastać temperatura i głowicę możemy za jakiś czas oglądać na stole warsztatowym wiec żadna to oszczędność. |
Ja to wiem, Ty to wiesz... i wie to wiele innych osób ale znajdziesz wielu takich którzy tego nie wiedzą a jak nawet im ktoś powie to i tak tego nie zaakceptują... a potem krążą takie historie jakoby gaz był szkodliwy dla silników :lol: |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
auditor
Użytkownik
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: manual 4x4
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Mariusz
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2015-04-08, 20:25
|
|
|
czytam i czytam panowie o tym spalaniu. i u mnie mianowicie jest odwrotna sytuacja i nie wiem jak ją rozwiązać.
jak kupiłem była w samej bp założyłem nowy gaz, i było ok. spalani ok 2 lirów wyżej do pokazanego na FISie. miałem od jakiegoś momentu błąd sondy ( chyba pokazywała 1 sondę) fakt nawet nie wiem czy to o prawą chodzi czy o lewą... <niewiem> Ale błąd zniknął po wypięciu i wpięciu kostek. ale od jakiegoś czasu spalani na FISie od resetu idzie na maxa do góry na początku na postoju leciało do 51.9 <jezu> i tak stanęło, po każdym resecie jest około 35L/100 <jezu> dodam ze to leci jak sekundnik aż z niedowierzaniem sie na to patrzy , przerażony pojeździłem trochę i pojechałem zatankować ze łzami w oczach ;( po przejechaniu 100 km zatankowałem 15,3 litra do fula <hura> . teraz moje pytanie czemu FIS mnie tak robi w bambuko. cz to może być wina sondy ? ale czemu już błędu nie ma?? ma nie mam vaga. mam kable do gazu, nie ma żadnych byków jak na silniku jak i na gazie. Jedyne z czym miałem problem ostatnio to po założeniu aluminiowych ramek na zegary coś sprawiło ze przekodowałem licznik(przypadkowo), ale oprawiłem to na kod 00163 i tak jak by wróciło do normy, po paru dniach zaczęło się dziać z tym spalaniem. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|