|
Autor |
Wiadomość |
PAlllUCH
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2 Long
|
Wysłany: 2013-06-09, 11:57 [D2 96 3.7PB/LPG
] Błąd 518 w skrzyni i jej szarpanie
|
|
|
Witam.
Proszę o pomoc gdyż nie dawno wymieniałem skrzynie biegów i nie jestem za bardzo zadowolony z nowego, używanego, nabytku. Jednym słowem stara skrzynia nie sprawiała żadnych problemów, ale niestety jej żywot się zakończył. Ale do rzeczy.
Mam taki błąd w silniku
507 Czujnik położenia przepustnicy wysokie napięcie brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
I taki w skrzyni biegów
518 Potencjometr przepustnicy -G 69 nieprawidłowy sygnał - BŁĄD SPORADYCZNY
Napisze tylko że skrzynia potrafi strasznie szarpać przy przyspieszaniu, zwłaszcza przy gwałtownym przyspieszaniu. Szarpania te następują zwłaszcza przy większych prędkościach.
Proszę o pomoc bo nie chciałbym po raz kolejny wymieniać skrzynie. Czy te błędy są w jakimś stopniu związane z szarpaniem skrzyni? |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-09, 15:39
|
|
|
Wymień czujnik położenia przepustnicy i bedzie ok |
|
|
|
|
|
|
|
PAlllUCH
Moje A8
|
Wysłany: 2013-06-09, 15:56
|
|
|
Dzięki za podpowiedz. Fajnie by było gdyby taka błahostka naprawiła to dziwne poszarpywanie przy przyspieszaniu, ale mam nadzieje ze tak się stanie. Jutro zacznę działać z tym czujnikiem i jak będzie po wymianie to odezwę się co i jak.
Pozdro i dzieki |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-09, 16:16
|
|
|
Wartości owego czujnika można sprawdzić w blokach i moj jest już nieco slaby ale jeszcze sie sprawuje. Jak zacznie mi szarpac przy przyspieszaniu to bedzie wiadomo co wymienić. A u Ciebie jak sa juz błedy tego czujnika to temat jasny |
|
|
|
|
|
|
|
PAlllUCH
Moje A8
|
Wysłany: 2013-06-09, 16:17
|
|
|
Jeszcze jedno, po przeczytaniu wielu wypowiedzi, doszłem do wniosku ze warto by było ten czujnik odpiąć wyczyścić i takie tam. Tylko zasadnicze pytanie gdzie ten czujnik mniej więcej się znajduje? |
|
|
|
|
PAlllUCH
Moje A8
|
Wysłany: 2013-06-09, 17:06
|
|
|
A więc tak.
Czujnik znaleziony, rozpięty, wyczyszczony chociaż nie było z czego i niestety autko dalej szarpie. Tak wiec jak kolego od razu pisałeś jutro kupno innego czujnika i wtedy zobaczymy co się będzie działo. Półki co serdeczne dzięki. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-09, 18:51
|
|
|
Daj znać jak ogarniesz temat |
|
|
|
|
PAlllUCH
Moje A8
|
Wysłany: 2013-06-10, 19:54
|
|
|
Dziś dowiedziałem się ile kosztuje owy czujnik 700zl, troszkę dużo, ale tego się spodziewałem, bo do A8 wszystko jest kilka krotnie droższe he.
Mógł by ktoś się wypowiedzieć czy jest warto kupować używany, jeśli tak to skąd, a może wie ktoś o jakiś nieco tańszych zamiennikach? |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|